Почина дядо Добри – живият светец, посветил се на човечността

Утре в Байлово ще е поклонението, а в четвъртък погребението му
Обновена: 13 фев 2018 16:51 | 13 фев 2018 16:36, Златко Желев
285
Почина дядо Добри – живият светец, посветил се на човечността
Снимка: Facebook

Днес, след кратко боледуване, е починал дядо Добри.

Живият светец, както го наричаха хората, е издъхнал по обед в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години, съобщиха от обителта пред Dnes.bg.

Утре тялото на дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата на родното му село Байлово. А погребението му ще е в четвъртък.

Още по темата

Дядо Добри навърши 103 г. през миналата 2017 г.  Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово".

Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество.

Заради лишенията, на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която даваше на отчаяните, възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хората.

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри хора, според Уикипедия.

През 2009 г. например дарява 35 700 лв на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" – най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Dnes.bg изказва съболезнования за кончината на светия човек. Бог да го прости!


285
Още по темата: Дядо Добри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
28
 
! Отговори
С преди 8 месеца
Във визията на този човек има нещо божествено , неземно.
164
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Силен! Прекланям се!
163
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПОЧИВАЙ В МИР!!! БОГ ДА ГО ПРОСТИ...скоро такъв няма да има...
162
0
 
34
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
Бог да го прости, Човека! Веднъж, моята дъщеря му даде парички в храм паметника Св.Александър Невски.Дядото и целуна ръка...Ние, едва ли разбира ме неговите подбуди, за това, което е правил.Дай, Боже повече Хора като него!
161
0
 
17
 
! Отговори
Георги Стоянов преди 8 месеца
Как така,внезапно....почина?..Всички му се възхищавахме и никой не му обърна достатъчно внимание.Дали ще е достатъчна,гузната ни съвест пред Този,на когото той всеотдайно служеше?..
160
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На мен ми прилича на Господ.
159
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дядо Добри,беше Човек от бъдещето,когато поради липса на пари ролекси и мерцедеси,животът ще е по стойностен.И хората ще бъдат винаги щастливи.
Нека бъде пример за идните поколения,нека бъде пример и за нас ......заблудените и лошите.
Бог да Го прости Дядото.
158
0
 
23
 
! Отговори
Колобър преди 8 месеца
Почивай в мир , Дядо! Ти беше Учител,за тези които го разбраха!
157
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 148 Така е. Един дядо Добри не стига. Добре е че го имахме. Една мъдрост гласи, че човек е жив докато поне един друг човек си спомня за него. А дядо Добри ще живее вечно. За него Бог ще си спомня.
156
1
 
31
 
! Отговори
Осман преди 8 месеца
Бог го прибра при себе си. Да му мислят онези с ролексите и мерцедесите. Тях ще ги прибере Сатаната един ден. А времето не съществува. То е проекция на мозъка. Няма вчера и утре. И мъката там ще продължи безкрайно за алчните и злите. Нека сега ядат суджуци и се смеят. Нека се радват. Това е временно.
155
0
 
22
 
! Отговори
Пресиян преди 8 месеца
Поклон пред Народния Български Светец! Да възнагради Бог душата ти, Св. Добри! Преди три години в Рилския манастир, когато бях отчаян, ти ми помогна.... вече знаеш как. Благодаря ти! Нека Бог ти върне всичкото добро, което си сторил в пъти! Амин!
154
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Почивай в мир, Дядо! Велики дела. Поклон пред светлата ти памет!
153
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бог си го прибра на заслужена почивка след дългото и свято служене.
Светла му памет и благодарим за примера.
Поклон.
152
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оядените и нагли висши "духовници" му гледаха сеира и му прибираха париците... Бог да го прости!
151
0
 
24
 
! Отговори
Кики преди 8 месеца
Мир на праха му !
150
1
 
49
 
! Отговори
шаш преди 8 месеца
Не зная в съвременна България да има наш сънародник , който безкористно , с чисто сърце и мисъл, да е с такава съпричастност към благородно дело., като дядо Добри.
Човек живял не за себе си, а за другите

Дълбок поклон пред паметта му !!
149
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще замълча... Не знам, защо живя по този начин... Сякаш изкупуваше голяма вина... Църквата да го обяви за великомъченик и светец!
148
0
 
53
 
! Отговори
Добри - с името си е преди 8 месеца
Поклон, дядо! Поклон!
147
57
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ние сме в ЕС и НАТО ,айде стига с това правоНЕславие !
146
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хм...човекът на 80-90 години стоеше в студ и пек край "Ал.Невски" по цял ден, за да събира пари за храма. И какво стана? За няколко години неуморно посвещаване на мисията си събра и дари близо 40 000 лева. Ами че толкова струват само аксесоарите на лимузината на някой "владика"... Хич не се трогнаха висшите ни духовници. Напротив, парите на стареца потънаха незнайно къде. КАКВО ТОЧНО се направи в храма с тези пари? Ама то затова и църквата ни се "радва" на такава почит. Един Дядо Добри не стига.