Почина дядо Добри – живият светец, посветил се на човечността

Утре в Байлово ще е поклонението, а в четвъртък погребението му
Обновена: 13 фев 2018 16:51 | 13 фев 2018 16:36,
285
Почина дядо Добри – живият светец, посветил се на човечността
Снимка: Facebook

Днес, след кратко боледуване, е починал дядо Добри.

Живият светец, както го наричаха хората, е издъхнал по обед в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години, съобщиха от обителта пред Dnes.bg.

Утре тялото на дядо Добри ще бъде изложено за поклонение в църквата на родното му село Байлово. А погребението му ще е в четвъртък.

Още по темата

Дядо Добри навърши 103 г. през миналата 2017 г.  Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово".

Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество.

Заради лишенията, на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която даваше на отчаяните, възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хората.

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри хора, според Уикипедия.

През 2009 г. например дарява 35 700 лв на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" – най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Dnes.bg изказва съболезнования за кончината на светия човек. Бог да го прости!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: дядо Добри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
1
 
0
 
! Отговори
Шушумиг преди 3 години
Роди се човек ,живя като скот ,умря като куче .
241
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Поклон ...
240
0
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 6 години
Отиде си един голям ЧОВЕК достоен дасе нарече светец от които можем само дасе учим!
239
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПитърТой се спомина на 13 феруари, което е празника на Св Евлогий и Св Зоя.Имената значат Евлогий-Добрословен и Зоя-животНищо не е случайно. Свещта, която държи светецът, няма да угасне. Нека светлината, която запали да бъде наш завет, имаме шанс отново, винаги сме имали шанс, ние сме хора-божии подобия и тази светлина е в нас...това разбрах от делото но дядо ДОБРИ.Сбогом ДЯДО И ПРОЩАВАЙ.
238
0
 
20
 
! Отговори
1 преди 6 години
Хубаво е, че толкова хора говорят, че му се възхищават, но по-важно е да последват примера му, иначе е лицемерие! Повечето го използват за ПР и лайкове в социалните мрежи. Светла му памет!
237
13
 
3
 
! Отговори
ASMODEI преди 6 години
VEAAASCAR DYASKOL XDARD GAVERIJ XWGAHT LIZASYRESI DALLIOH WELLESIS SAR GOR ITAH ! AVE SATANAS LUCIFER REX!
236
8
 
0
 
! Отговори
Hbb преди 6 години
Carkvata e horata v neq ako q napravish muzei ste she napalni s moderni hora dgendari ili s drugi religiii taka po li e feshan
235
10
 
0
 
! Отговори
Някой преди 6 години
E kak ste hodish s kostum na 100 I kak ste she brasnesh nali ste se poizhabish ili ne
234
0
 
14
 
! Отговори
Политици и бизнесмен преди 6 години
Си имаме вече! До 235: такива в костюми като теб виждаме всеки ден. И единственото, за което се грижат, е външният си вид! Едва ли някога е трябвало (или доброволно) да се решиш от нещо. Българинът днес знае само да Оплюва и да се тупа в гърдите как той Би го направил. "Дела трябват, а не думи!"
233
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля,че той не почина от естествена смърт,макар че бе толкова възрастен.Мир на праха му и Бог да благослови душата на добрия старец бай Добри!
232
15
 
1
 
! Отговори
Тошибиян преди 6 години
Като тоя иддиотт
231
29
 
6
 
! Отговори
Тошибиян преди 6 години
Не и не добре че нема много като тоя *** да проси пари и да ги дава на църковната мафия а поповете да са возат у лимузини и да са тъпчат с луканки и да са лигават с расото ай сиктир
230
10
 
4
 
! Отговори
попов преди 6 години
какво да сме достойни, църквите може да се реставрират като паметници на културата, но трябвад а се опразнят от попско присъствие и патриаршията да се закрие, въпреки че с тях е автентично, но може да са просто музейни работници облечени като попове. а който вече иска да си дарява суми и да си реставрира, ако иска даже да се съблече и самобичува на входа ако това ще го направи по-набожен и ще влезе в рая гарантирано. разбира се нищо не е гарантирано, дори че има рай, дори че това е религията.
229
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че не го уважавам, светец е, бог да благослови и нас. Но какво става с жената за която се ожени 1940?
228
5
 
15
 
! Отговори
Не сте достойни преди 6 години
За Него, *** български парчета - мъже, жени и *** Това е.,.
227
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако религията от която сме се отдалечели и са ни рязали главите преди 7 поколения значи да ходиш неподстриган и необръснат, вероятно и неизкъпан и да просиш от минувачи, това не е моята религия, моята вярна машинка за подстригване 1-ви номер ще е винаги до мен, и ще се къпя всеки ден. ако реша да събирам средства и да реставрирам църкви ще нося бизнес костюм.
226
2
 
21
 
! Отговори
No matter преди 6 години
Мисията на дядо Добри е да се видим колко сме се отдалечили от вярата за която са рязали главите на предците ни и колко сме изоставили църквата която ни запази в 5 века робство и ние отвън и някои вътре в църквата
225
1
 
35
 
! Отговори
Питър преди 6 години
Днес цял ден чета некролози и "прискърбия", а дядо Добри не заслужава това.Не съм достоен да се изказвам за него, но ми се струва, че 1. Това не е смърт, а раждане в ИСТИНСКИЯ му живот, 2. Повод за скръб няма и при него и при нас, защото най-голямата мечта на вярващия е Царството небесно, а за нас - защото ще имаме нов застъпник пред Бог, пък дано Го измоли за прошка за обърканите български души и 3. Дядо Добри намери мир отдавна, да благодарим на Бог, че продължава да праща светци по тези земи
224
4
 
12
 
! Отговори
Браво, на ей мишоци преди 6 години
Народ от неблагодарни егоисти, правещ се на вечно нямащ и на вечната жертва. Завиждате на успелите и не ги уважавате, все мислите, че някой трябва да ви дава. Всеки, който е дарил, помогнал на някого, с пари, с храна е добър човек, състрадателен. Остана само завистта и злобата.
223
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, дядо Добри и лек ти път...