Путбулът убиец от Мокрище с нов дом, взе го НПО

Ще го гледат докато трае делото за смъртта на момченцето
42
Путбулът убиец от Мокрище с нов дом, взе го НПО
Снимка: Reuters, архив

Столична организация за защита на животни е поела грижите за питбула от Мокрище, който на 29 януари уби тригодишния племенник на стопаните си. Кучето е взето вчера следобед от представители на "Вотан – нов живот за питбула", веднага след като изтече 14-дневната карантина за отхвърляне вероятността за бяс, съобщи Дарик.

Още по темата

През целия период животното не е проявило нито признаци на смъртоносната болест, нито агресия, казват от Агенцията по храните. Всеки ден е наблюдавано от специалисти, чието становище е, че няма никакви опасни симптоми.

Стопаните, които са се грижили за него през това време, също свидетелстват, че се е държало кротко и дружелюбно. Междувременно е добре хранено и е наддало на тегло.

До последно се говореше за три варианта за питбула, като след успешното преминаване на първите оценки от специалист по поведение – етолог, се знаеше, че няма да бъде умъртвен, поне заради това, че е нужен на следствието.

Понеже предстоят етологични експертизи за нуждите на досъдебното производство, намеренията бяха да бъде настанен в приют за полицейски кучета. В последния момент обаче е избран третият вариант – предаване за отговорно пазене на осиновители или неправителствени природозащитни организации при условие, че поемат ангажимента да осигурят кучето, ако е необходимо на разследващите.

През двете седмици карантина любители на животните не спираха да настояват кучето да не бъде убивано, явиха се и много кандидат-осиновители. В присъствието на ветеринар то бе посещавано от желаещи да го видят, които му носеха храна и постелки.

Официално информация за предаването на питбула така и не беше оповестена. За това се разбра от постинг в социалните мрежи на "Вотан", а ресорните институции се въздържаха от всякакви коментари. Не стана ясно подготвени ли са експертизите или предстоят, нито как ще се гарантира осигуряването на кучето, ако се наложи.

Самото сдружение е насочено към спасяване на изоставени, малтретирани, използвани за боеве или такива с поведенчески проблеми. Основателката му е Нина Пенова.

От организацията потвърдиха, че питбулът е предаден на отговорно пазене, както и че това е свързано с някои ограничения. Ще бъде отглеждан, лекуван и обучаван, докато трае делото. След приключването му ще бъде преценено дали да бъде поверен окончателно на нови стопани. За момента е забранено да му се ходи на свиждания, да се извежда на публични места, да се разхожда където и да било без каишка и намордник.

Днес ще му бъдат направени пълни изследвания. При преместването многократно е повръщал и се е изхождал, диша тежко. Предполага се, че това може да е заради рязката промяна от глад към прекомерно хранене. Благодетелите му пишат още, че няма нужда от финансова помощ за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
13
 
51
 
! Отговори
Догодина преди 6 години
Освен че ще обявяваме разни човеци на годината, ще трябва да връчим и призна изявени борци за кучешки права!Така че, много внимавайте как ще се държите, ако някое куче ви подгони или ви ухапе! Ако се защитавате, някое НПО може да ви осъди за това, че нарушавате правата на хайванчето да си тича, да си лае и да хапе на воля.