Артист в количка: България превръща инвалидите в аутсайдери!

Росен Карамфилов за правото си на достоен живот
14 фев 2018 18:30, Петя Славова
10

Защо инвалидите остават невидими за държавата? И кой ги лишава от правото на достоен живот? Присъда ли е да си човек с увреждания в България и защо системата превръща тези хора в аутсайдери?

Поетът Росен Карамфилов, който страда от детска церебрална парализа търси отговорите на тези тежки въпроси.

Решение на Върховния административен съд от декември 2017 година, свързан със социалната услуга "Асистенти за независим живот", стана причина той да изригне в социалните мрежи срещу Темида.

То пряко го засяга, тъй като Карамфилов е с церебрална парализа, но това не му пречи да твори и пее, за което има и награди.

"Не съм забравил... да бъда човек! Не съм забравил да имам гражданска позиция и все още имам усещане за дълг към себеподобните ми", каза поетът пред Bulgaria ON AIR.

Росен разказва, че животът му е щастлив, макар и на две колела. Несправедливостите в системата обаче често помрачават творческото му ежедневие.

Решението на ВАС потвърждава отмяната на текст от Наредбата за предоставяне на социалните услуги "Асистенти за независим живот". По този начин, заявителите на тази услуга вече няма да получават точки за класиране и часове асистентска помощ за трудова и учебна дейност.

"Не се чувствам като второ качество човек! Държавата обаче се опитва непрестанно да ни натрапва това!", сподели още талантливият поет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
осъден преди 5 години
Московски е престъпник. В Закона за медицинската експертиза ТОЛЕК пише "окръжна лекарска комисия" . Той в нарушение та Закона събра комисиите в неговите три болници, за да имат достатъчно приходи за съществуване. Да не забравим, че той е и убиец.Абе гербер.
10
0
 
3
 
! Отговори
калашников преди 6 години
не всички се раждат с увреждания някои стават такива от инцидент бил той с кола или друг но всеки в даден период от живота си може да попадне в графата -хора с увреждания- едно общество е толкова цивилизовано колкото повече се грижи за хората в неравностойно положение-партия ГРОБ за 10години оряза повече от 300 социални придобивки ...фашизма прозира в заличаването и на трите власти в държавата -
9
2
 
3
 
! Отговори
????? преди 6 години
в КЕНЕФОСТАН ИМА ЛИ ИНВАЛИДИ ????Приеха със закон ,че в *** няма инвалиди а хора в неравностойно положение !!!ьНа един ку***ра му е 25 см , ха друг 10 см. - неравностойни !!! Един е в инвалидна количка , друг в Майбах , пак неравностойно положение ..... А сега се изкажи ....
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Росене, бъди благодарен че още взимаш инвалидна пенсия, че се готвят от 2020 да ти я спрат и не само на тебе.
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив Росене ти си втора категория човек, обаче не защото имаш хронично заболяване, а защото сам се поставяш в това положение! Да мърмориш, да се предадеш, да обвиняваш другите за собственото си положение е най-лесното нещо на света, но и едно от най-глупавите. Такива като теб могат да водят нормален живот, сам казваш че пееш и твориш, но това което те спира, това което те прави аутсайдер, е фиксидеята, че някой ти е виновен и съответно длъжен.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гнил народ, как ме е срам, че съм част от такива като вас.
5
9
 
1
 
! Отговори
Владко Мурдаров преди 6 години
*** каръка е тоя, хем аутист, хем инвалид.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб са позор за Европа и света, третират хората с увреждания като биологичен ***. Отвратително!!!
3
1
 
6
 
! Отговори
мълчанието на агнета преди 6 години
Тотален тормоз над шофьорите инвалиди за медицинско. Вместо комисия във всяка окръжна болница както е по Закон, Московски прибра далаверата в трите негови болници. Познайте как инвалид се разхожда из цялата страна, плаща за какви ли не "услуги" и тормоз. НИКАК.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не България- червените милионери и "бизнесмени"!
1
4
 
6
 
! Отговори
Инвалид? Ау-у-у! преди 6 години
Казват, че Крали Марко (новият, от Банкя) не давал да се използва думата "инвалид", защото началниците много щели му се карат.