Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието

78% от нашенците оценят усилията на властта като недостатъчни
14 фев 2018 21:48, Красимир Ангелов
74
Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието
Снимка: АФИС

Всеки втори българин е убеден, че корупцията в страната нараства, сочи проучване на агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. сред 1010 пълнолетни български граждани.

След отхвърления вот на недоверие към кабинета, предизвикан от БСП по темата за корупцията,
темата не слиза от обществения дневен ред, отчитат социолозите.

Почти половината от пълнолетното население – 48,8%, е на мнение, че злоупотребата с публичната власт за лични цели нараства. Обратната оценка дават едва 9%, а 34% смятат, че тя остава на същото ниво, сочат данните на АФИС.

Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието
Снимка: АФИС

Сравнявайки днешното ниво на корупцията с миналото, 41,4% от хората оценяват, че тя е най-разпространена сега. Според други 10% неин връх са били първите години след приемането на България в ЕС, а 6% смятат, че моралното разложение е кулминирало в първите години на новия век. Други 20% пък смятат, че нейният взрив е бил в първите години на прехода, 3% смятат, че тя е отбелязала рекорда си при социализма, а 19% се затрудняват да посочат определен период.

По въпроса дали се прави достатъчно за намаляването на корупцията, 46.8% оценяват опитите на властта като съвсем недостатъчно, а още 31.2% я определят като цяло недостатъчно. Едва 13% отчитат опитите за борба с корупцията като достатъчни.

Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието
Снимка: АФИС

На въпроса кои са сферите с най-голямо разпространение на корупцията 42.9% посочват правосъдието, 34.1% митниците и 23.8% здравеопазването.

Следват полицията с 19.1%, министерствата с 16.5%, общинската администрация с 10.1% и други.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
За какво говорим преди 8 месеца
Във Фрог пише,че подкупите за съдийките са от 5 000 до 200 000 лева,а за прокурорите до 100 000 лева и хоп всеки Цвъ невинен!
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Граждани,
Спомнвте си гладните години при Станишев и Орешарски.
Спомнете си безредието и ширещата се навсякъде корупция.
Сега, ако я има е много много по-малко.
Статията е поръчкова и не отговаря на истинското състояние на нещата , а то е , че за тези дванадесет години на власт ГЕРБ сложи нещата в ред.
63
0
 
6
 
! Отговори
яко... преди 8 месеца
тя, Корупцияте ну ресте най-много в правосдието - те се е зародила там и от там се развъжда, размножава, зарязява и.т.н.
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За правосъдието-ясно,но защо министрите и общинската администрация са облечени в бяло?Та там корупцията е най-голяма.Вземете само обществените поръчки и назначенията на роднини,съученици,приятели и т.н.И източените от там милиони.
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Корупцията във България е на 100% и е на всякъде
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1 година условно за съдийка от Раднево, измислила дело.Това е второто дело срещу нея. Тя е подсъдима за документно престъпление, подбуждане към лъжесвидетелстване и лихварство заедно с други 4-ма в Софийския градски съд.
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
некадърни калинки тва е г.рбераста
58
3
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Когато дойде времето депутатите да взимат по-малко от най-ниско платените служители в държавата, тогава ще настъпи просперитет в родината.

Когато депутати и държавни служители получават по-малко от най-ниската пенсия в страната, тогава държавата я очаква по-добро бъдеще.

Това ще означава, че държавните служители са започнали да работят за благото на народа, а депутатите за просперитета на родината.
57
3
 
15
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Ето още данни за просперитета на Родината.

БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000.

„Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%. Темпът на растеж на промишлената продукция е нулев, в строителството има 3% намаление”

Спадът на чуждестранните инвестиции през миналата година е със 70%.

До 2020 година ще излязат 400 хил. от пазара на труда.

Всяка година се раждат 50 хил. деца, като 60% от тях са от малцинствата.

Просперитет?!?
56
3
 
20
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
До ГЕРБ
Какъв просперитет на родината?!? Ти живееш в паралелна държава.

По статистика, 70% от работещите визмат под 600 лева. Съобщава се средна работан заплата от 1000 лв, но това е преди данъци. След данъци пада до 700-800 лв.

Има 2 милиона пенсионери с пенсия до 200 лв.

Всяка година, 35 хил българи напускат своята родина.

Просперитет има за шепа престъпници в парламента, които не правят нищо за своя народ.
Единствено грабят народа чрез данъци и такси, а после си разпределят откраднатото.
55
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 8 месеца
На въпрос за корупция, Вожда Слънце, каза, че тези въпроси трябва да бъдат към съдиите и прокурорите. Аз питам, кой пише законите, от които се ръководят тези прокурори и съдии. Кой ги контролира и пред кого се отчитат? Бойко, държавата е на автопилот, а ти се правиш, че всичко е наред. Прогнила е от корупция и далавери.
54
1
 
17
 
! Отговори
реалист преди 8 месеца
Ако има корупция би трябвало да има осъдени. Щом като няма, значи няма корупция. Имате фалшиво усещане за корупция. Логигата на ГЕйРБ.
53
15
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 месеца
До всички, които са реагирали на мнението ми.
- Не се гневете.
В нашата страна е прието, дори е вече отдавна традиционно, когато някой е доволен от работата ти да ти се отблагодари допълнително.
Естествено е като сме на власт да сме подложени и натакъв натиск.
Отказът понякога е лоша обида за човека. Но основната ни работа - работата в полза на обшеството е тази, която носи истинско удовлетворение.
Това , че някой взел отгоре някой лев не е от решаващо значение.
Вижте просперитета на Родината.
52
2
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 месеца
КОРУПЦИЯТА Е ОСНОВНА ПОЛИТИКА НА МАФИЯТА ГЕРБ И ТОВА НЯМА КАК ДА БЪДЕ ТЪРПЯНО АКО ПРАВОСЪДИЕТО НЕ Е ЕДНА ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗАЦИЯ! НЕ МОЖЕ ПРЕМИЕРА НА ЕДНА СТРАНА ЗАДКУЛИСНО ДА СИ ИЗБИРА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ПО СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ И ДА РАЗЧИТАМЕ НА ОБЕКТИВНА ПРОКУРАТУРА!
51
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По принцип точно половината хора печелят делата си, а другата половина ги губят /няма трети вариант/ и да подпитваш хората дали не загубихте делото си заради корупция е малоумно- щото Еврика! - всеки загубил се чувства жертва на корупцията... Правосъдието не може да бъде обект на подобни евтини трикове...
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма никаква корупция. Така казаха водачите от ГЕРБ пред медиите наскоро. Това било пропаганда!
И да пратите суджук!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Patriot ot 4uzbina

Аааааа,недей така бе комшо,думата "бакшиш" да не е българска?Това е стара практика.
48
4
 
5
 
! Отговори
тъй тъй преди 8 месеца
Ама като закъсаш,и почваш с жалейките,нали!?И вадиш пачките!И пет пари не даваш ни за закон,ни за справедливост,гледаш само да се спасиш!Добре че е корупцията,че без нея лошо!
47
2
 
13
 
! Отговори
до 49 и останалите преди 8 месеца
Смешно е, когато обвинявате най-много съдът. Кой назначи гл. прокурор? кой избира членовете на ВСС ?Кой се явява на заседание на ВСС, без да е поканен и знае за какво се говори там? ТОЙ..... рибата мирише от главата, а на тази отвратителна смрад --власт и дава същият този прост и неук народ, които сега плюе ли , плюе. Хак Ви е така. Всеки народ си заслужава съдбата.
46
1
 
9
 
! Отговори
До герб преди 8 месеца
До ГЕРБ
Ама разбира се,че няма всичко е канализирано между вашите хайдуци знае се кой какво работи и на кого да плаща за странични няма шанс и с корумпиране и без