Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието

78% от нашенците оценят усилията на властта като недостатъчни
14 фев 2018 21:48, Красимир Ангелов
74
Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието
Снимка: АФИС

Всеки втори българин е убеден, че корупцията в страната нараства, сочи проучване на агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. сред 1010 пълнолетни български граждани.

След отхвърления вот на недоверие към кабинета, предизвикан от БСП по темата за корупцията,
темата не слиза от обществения дневен ред, отчитат социолозите.

Почти половината от пълнолетното население – 48,8%, е на мнение, че злоупотребата с публичната власт за лични цели нараства. Обратната оценка дават едва 9%, а 34% смятат, че тя остава на същото ниво, сочат данните на АФИС.

Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието
Снимка: АФИС

Сравнявайки днешното ниво на корупцията с миналото, 41,4% от хората оценяват, че тя е най-разпространена сега. Според други 10% неин връх са били първите години след приемането на България в ЕС, а 6% смятат, че моралното разложение е кулминирало в първите години на новия век. Други 20% пък смятат, че нейният взрив е бил в първите години на прехода, 3% смятат, че тя е отбелязала рекорда си при социализма, а 19% се затрудняват да посочат определен период.

По въпроса дали се прави достатъчно за намаляването на корупцията, 46.8% оценяват опитите на властта като съвсем недостатъчно, а още 31.2% я определят като цяло недостатъчно. Едва 13% отчитат опитите за борба с корупцията като достатъчни.

Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието
Снимка: АФИС

На въпроса кои са сферите с най-голямо разпространение на корупцията 42.9% посочват правосъдието, 34.1% митниците и 23.8% здравеопазването.

Следват полицията с 19.1%, министерствата с 16.5%, общинската администрация с 10.1% и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
5
 
! Отговори
До: Анонимен #45 преди 6 години
В прокуратурата и следствието е истинският проблем - обясниха то го много добре по-надолу, ама ти продължаваш с манипулациите.
44
0
 
19
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Мога да дам примери за корупция в съдебната система. Некоректните работодатели НЕ биват наказвани. Те дори осъждат своите служители, на които не са платили изработеното.Проверете в интернет фирмата "Ем Джи 05" ЕООД и Куултранс. Това се случва в корумпирана България.Затова хората ще продължат да бягат от страната.Богатите плащат на съдиите и винаги печелят делата. Няма справедливост!
43
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До ГЕРБНе е субективните усещане, а реалност.Всеки един от нас се е сблъсквал с корупция в здравеопазването, съдебната система, администрацията, правораздавателните органи.Реалността е такава. Корупция и ненаказана престъпност!
42
15
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 години
Това проучване показва субективните усещания на обществото за корупция и е очевидно манипулирано, за да покаже лоши резултати.Всъщност за последните няколко години от единадесет годишното ни участие в управлението се вижда и личи, че корупция почти няма.Пример - опитайте се да подкупите наш общински служител - няма да ви се получи. Същото важи за всички нива на властта.Който е решил, че като има пари ще ни купи - се е излъгал.
41
2
 
17
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
И балона при жилищата също расте,ама това не се коментира.Всички тия корумпирани типове къде мислите си наливат откраднатите пари ?В апартаменти в София и затова цените на жилищата се надуха до небесата.Банките държат нарочно лихвите по спестяванията почти на нулата,ония от горе крадат като за световно и после обикновенния човек е на улицата .
40
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съдът ни е мега корумпиран.Ако беше истински съд, Суджук Паша и Ушев Цецо Шестака щяха да търкат нара.
39
5
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
ако запиташ някого "крадат ли готвачите продукти от стола", отговора който ще даде не зависи от това дали познава готвач който краде от стола, а от това дали той би крал ако работеше като готвач в стола. тая анкета не показва нищо за реалната корупция, но говори много за корупционните нагласи в матряла.
38
2
 
23
 
! Отговори
до Аз преди 6 години
По-корумпирана страна от България няма. Това го знае всеки нормален човек без задължително да притежава КорупциоМер.Само герберастките крадци го отричате.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В общините и министерствата са най-големите кражби.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без западноевропейските компании,българското население ще умре от глад,това е истината,а турците ще изкупят България.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само се краде в България,но и чуждите инвеститори не идват да инвестират още от времето на ДПС управлението,защото умишлено се гонят някои инвеститори!Забележете,че точно Меркел е спряла Б. и Ц. да не ни продаде на Турция!Какво да говорим повече?
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ не трябваше да фалшифицират изборите!
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ЗАБИ СИЛЕН ШАМАР НА БОРИСОВ!Преди няколко дни австрийският канцлер Себастиан Курц заяви категорично, че парите от Еврофондовете, които ЕС дава на България и страните от Източна Европа, трябва да бъдат спрени. Заради основателни съмнения, че тези пари не отиват по предназначение, а потъват в джобовете на местните олигарси.....................................
32
0
 
14
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Продължение, и не случайно всички истински и читави корпорации отидоха при съседните държави от източният блок,а при нас наистина се появиха тези със съмнителна дейност. Айде да не припомням за онази афера във фонд земеделие, където германският участник беше осъден, а нашия човек дори си остана на работа ; )
31
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Разбира се, че ще си кажат тези на които е искан подкуп,особено след като са анонимни. Ето аз казвам,в България са ми искали подкупи от контрольорите в градския транспорт и ченгетата до депутати и членове на комисии в министерства във връзка с подаване на проекти. Там иска за рушвет беше безобразен. Според мен, всеки втори българин е попадал в такива ситуации. Така че, статистиката е съвсем представителна,а страната ни единствено за това става -за бърсане на ***.
30
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Продължение 2... Та Дойчевеле примерно да излезе със статистика колко процента от немските компании на пазарите в Източна Европа са корумпирали през изминалата година и коя компания е раздала най-много подкупи на корумпираните български чиновници. Ще стане весело нали?
29
2
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Продължението...та в реда на мислите ми от предишният ми коментар,замислете се в кой сектор от икономиката ни няма чужди компании или инвестиции в полу-български такива, ако държавата ни е дотолкова корумпирана, значи ли според същите чуждестранни медии че техните сънародници от САЩ, Русия,Чехия,Германия и др. са дали подкуп за да заемат техните компании позиции на българския пазар. Ако е така, би трябвало корумпирани и корумпиращи да влязат на една нога в статистиките. Така, че утре примерно...
28
4
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Безспорно има корупция, но някой ще ми каже ли как се измерва тя? Едва ли някой корумпиран ще си признае или някой корумпиращ. Ако статистиката дава измерение за хората от които е поискан подкуп, до колко представителна е тази извадка. Питам защото на база на тези псевдо проучвания чужди медии, особенно немски много обичат да си бършат задниците с името на България. Всякакви организации обичат да си правят гаргара с корумпираните българи,а корупция има навсякъде нали? Следва продължение...
27
2
 
8
 
! Отговори
Съдия преди 6 години
Щом няма общонародни протести както в Румъния, значи всичко е наред!
26
1
 
13
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Независимостта на съдебната власт, съчетана с безотчетността и създаде тази гадна клика от която оттърване няма..