Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието

78% от нашенците оценят усилията на властта като недостатъчни
14 фев 2018 21:48, Красимир Ангелов
74
Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието
Снимка: АФИС

Всеки втори българин е убеден, че корупцията в страната нараства, сочи проучване на агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. сред 1010 пълнолетни български граждани.

След отхвърления вот на недоверие към кабинета, предизвикан от БСП по темата за корупцията,
темата не слиза от обществения дневен ред, отчитат социолозите.

Почти половината от пълнолетното население – 48,8%, е на мнение, че злоупотребата с публичната власт за лични цели нараства. Обратната оценка дават едва 9%, а 34% смятат, че тя остава на същото ниво, сочат данните на АФИС.

Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието
Снимка: АФИС

Сравнявайки днешното ниво на корупцията с миналото, 41,4% от хората оценяват, че тя е най-разпространена сега. Според други 10% неин връх са били първите години след приемането на България в ЕС, а 6% смятат, че моралното разложение е кулминирало в първите години на новия век. Други 20% пък смятат, че нейният взрив е бил в първите години на прехода, 3% смятат, че тя е отбелязала рекорда си при социализма, а 19% се затрудняват да посочат определен период.

По въпроса дали се прави достатъчно за намаляването на корупцията, 46.8% оценяват опитите на властта като съвсем недостатъчно, а още 31.2% я определят като цяло недостатъчно. Едва 13% отчитат опитите за борба с корупцията като достатъчни.

Българинът се тревожи: Корупцията расте, най-много – в правосъдието
Снимка: АФИС

На въпроса кои са сферите с най-голямо разпространение на корупцията 42.9% посочват правосъдието, 34.1% митниците и 23.8% здравеопазването.

Следват полицията с 19.1%, министерствата с 16.5%, общинската администрация с 10.1% и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
24
 
! Отговори
Svetlio преди 6 години
Само определени хора в тази държава печелят повечето обществени поръчки , и определени хора източват еврофондовете .Кажете за еврофондовете бе смешници как ги източвате и крадете обяснете на европейците който са сега в България как крадете от парите им и как ги източвате клоуни такива.
24
0
 
20
 
! Отговори
Svetlio преди 6 години
боже боже че то по корумпирани от общинските администрации и от министерствата в България няма....всички знаят как се печелят обществени поръчки и еврофондове как се източват в тази държава. Вижте само как са изкарали анкетата и как са я нагласили че уж съдът е най-корумпиран България алоооуу еййййй ние не пасем трева .
23
0
 
21
 
! Отговори
До: Къде е проблемът преди 6 години
В голяма грешка си, драги. Големият проблем е как и КОЙ е написал обвинителният акт и на базата на какъв доказателствен материал. С прости думи - проблемът е в следствието и прокуратурата. Едното прасе се обажда на другото прасе и примерно му казва: виж там, нагласи обвинението така, че да не мине пред съда. По този начин могат да те изчистят даже и да имаш шест апартамента или да си сложил шест подписа в нарушение на закона или си фалирал банка и си ограбил 4 млрд. лева.
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама то било само "усещане"! Така казаха. Значи ние усещаме, а те не се усещат, че чашата преля?
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хах ядене пиене и маса ще си я има ще гледаме смях ще се излагаме и ще берем срам накъде отива тоя свят
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В корупционно то блато са си добре единствено безгръбначните, че а и без мозъчния герберасти.Правиш по цял ден наколенки на самовлюбения глу-пак от Банкя и получаваш а постчета, я община, пък ако си отличник в наъъртването може и Обществена поръчка да те огрее.
19
0
 
14
 
! Отговори
Бай преди 6 години
За кривото колело прав път няма! И така от 681-ва!
18
0
 
19
 
! Отговори
Не на корупцията преди 6 години
До където ми се простират възможностите, не участвам и не позволявам участие в корупция.И това е право на избор, за всеки достоен Българин.
17
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът винаги е страдал от тъпотията си. В тази връзка мисля, че Борисов е идеалният премиер за българите.На *** народ - *** премиер.Разбират се идеално. Затова малкото нормални ще продължат да напускат България.
16
0
 
16
 
! Отговори
коСъм преди 6 години
Общинските администрации са в тройката.Доста са подцинени в тая класация.
15
1
 
4
 
! Отговори
Anus shepti преди 6 години
Путин каза гответе се за война.власт и пари ще са безсмислени.офшорките затварят.кои чукал чукал.идната сабота ще се женя
14
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нали искате герб сега не пискаите
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес ГЕРБ са назначили за изпълнителен директор на Булгартрансгаз поредната калинка.Някаква Послушница от Хасковския, Делянчовскуя клон на престъпната клика, която ни управлява. Иначе гледайте Банкянския лъжец при пуделчетата му Клекимян.
12
1
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Българина за всичко се тревожи вече.Като дойдат новите ни господарии да се тревожи - все тая !
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Квачка Квачева?! Чака да получи факс ли пачата?!
10
1
 
18
 
! Отговори
Къде е проблемът! преди 6 години
Главният проблем са неграмотно написаните закони - умишлено или не. Лошо написаният закон позволява тълкуване ! А всяко едно нещо, което не е еднозначно определено и дава възможност за тълкуване, води до корупция! Различни тълкуватели - различни резултати! Така, всеки един конкретен случай може да бъде насочен и решен в различни посоки според избрания тълкуващ и размера на корупционното възнаграждение! Или както е казал поета - "това е толкоз просто и логично"...
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според графиката герберастите в БГ са 9%.Интересно как тогава печелят изборите. Явно с фалшифициране на резултатите.
8
3
 
29
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Гади ми се от тази държава!!! Нямам търпение да се махна от тук.Ненавиждам най-корумпираната и най-бедна държава с най-бързо изчезващата нация. Кой направи така, че обикновените граждани да ненавиждат собствената си държава?!?Кой е причината, нацията да напуска своята родина?!?
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво прависъдие в България ?! Няма правосъдие!!!! Има кой колко даде! Нещастници сте всички ! Министри, министърчета, шматки, калинки и тем подобни мутри и мутреси, вие сте една дрогирана чалга, во главе с главния мутропитек! Отпадъци! Дойде ви времето! Казвам ви, истина ви казвам! Даже и Господ не може да ви понася! Мутро, къде ли си тръгнал?!
6
0
 
31
 
! Отговори
юрист преди 6 години
Преди години бях прокурор. Вкарах в съда дело на ром рецидивист с доказано по учебник обвинение. Съдийката го оправда. След време попадаме в една компания. Подпийнали я питам защо ? Ами имаше лоши очи и ако го бях осъдила щеше да ме урочаса, беше отговора. Примера е частен но показателен. А дори не става въпрос за корупция. Там нещата са чудовищни.