Дядо Добри – когато святото е по-силно от земното! Поклон!

Добродушен, човечен... той си остава загадка за съвременния човек
Обновена: 14 фев 2018 09:37 | 14 фев 2018 09:00,
64

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Цял ден църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Байлово ще бъде отворена за стотиците българи, желаещи да се поклонят пред дядо Добри.

Просякът-светец почина вчера на 103 г. в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години, съобщиха от обителта пред Dnes.bg.

Още по темата

"Тук беше сърцето му", разказа отец Серафим. - "Дядо Добри имаше изключителна сила - любовта към Господ, а събирането на милостиня приемаше като служение", допълни той.

Софиянци го знаят като просяка пред църквите, изпросил близо 1 млн. лева на стотинки, дарил 35 000 лв. за ремонт на храма "Александър Невски" и станал най-големият дарител в историята на катедралата.

Дядо Добри си остава загадка за съвременния човек с добродушността и човечността си.

Наричан жива икона, светец, безсребърник, просякът на Христос, човекът църква и пр. Но като се махнат епитетите, за него се знае малко.

Старецът е дал имотите си на църквата и живееше в старовремска къщурка от две одаи, схлупена в двора на църквата "Св. Кирил и Методий" в родното му Байлово.

В първото стайче има легло и оджак (огнище, над което е вързано котле със синджир). Вътрешната стаичка бе неговият молитвен дом. На източната стена то бе направил скромен иконостас с кандило и пред него всеки ден се молеше с часове.

В близкия ъгъл е мястото му за сън. Там дядо Добри спеше върху овчи кожи на земята. Малка стара печка и струпани дърва до нея довършват подредбата. За хладилник му служеше изкопана дълбоко в пода дупка със стени, иззидани с камък.

На масата до прозореца лежаха празен портфейл и книгата, в която той водеше строг отчет на получената милостиня от миряните.

Малцина знаели, че е сподвижник на юродивството. Юродивите съзнателно симулират безумие, за да скрият от света своето съвършенство и да избегнат суетната светска слава и така да спечелят милостта на Бога.

Колко е изпросил и предал на църквата за последните 30 г.? По сметки на Георги - негов довереник от десетилетия, дядо Добри е раздал за строеж или ремонт на църкви, параклиси и манастири в България някъде към милион лева.

Милион, събиран по стотинки в пластмасова чаша пред храмовете "Св. Ал. Невски" или пред "Св. Неделя" в София, разказва "24 часа".

"Болестта е милост на Бога, изпитание за вярата ни. Палете свещи в църквата и се молете за душите. Правиш ли добро, Господ вижда това и ще те награди. Парите учат младите на всичко лошо. Бащите не трябва да дават много на децата си, да не ги учат на охолство, това развращава", напътстваше старецът приживе.

Сега е време да сведем глави пред делото му. Поклон! Дядо Добри, почивай в мир!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
12
 
38
 
! Отговори
Светец? преди 6 години
"2. И Той, като отвори устата Си, поучаваше ги и казваше:3. блажени нищите духом, защото тяхно е царството небесно."Дядо Добри не е никакъв светец, ами един малък, смирен нищ духом човек. А тъмните дори като беше жив го използваха и още тогава го промотираха за светец - ето, светеца дядо Добри, бъдете като него, бъдете бедни, работете здраво, не се оплаквайте. Дядо Добри само ако знаеше колко народно недоволство и протести са потушени чрез него и хора като него, без палки и полиция...
36
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светла му памет на дядото, този човечец е дал повече дарения от националната лотария и от правителството,направо си е светец. ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ТИ ПАМЕТ.
35
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И въпреки "мизерните" според съвремнните стандарти условия на живот, Дядо Добри живя 103 години, без хапчета, ваксини, без телефони, интернет, абе без нищо от това, което ни се втълпява ежеминутно, че ни е нужно за да ЖИВЕЕМ.Питам се КОЙ е ЖИВЯЛ?Дядо добри е жива икона и трябва същитите тези медии да служат за да чуе за него целия свят. Той принадлежи на хората и на света. И ако не можем да живеем като него, можем поне с чисти сърца и от цялата си душа да го покажем на повече хора.
34
2
 
54
 
! Отговори
10 преди 6 години
Думите и делата му са Божиите послания за нас грешните,обзети от езика на омразата,от профашистки шествия,кражби,пъжи и пред олтара!Левски,дядо Добри.............
33
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 28Като гледам 80% е много песимистично погледнато ... повече са !" Песимиста казал - по- лошо няма на къде, оптимисти казал ... има има
32
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Дела трябват, а не думи" Ето ви дела, силата с която ги е постигнал, е нечовешка..Аз се чувствам нищожна като се запитам мога ли да направя същото- не мога и осъзнавам огромната воля и вяра, която ми липсва и която този крехък на вид мъж е носил.
31
2
 
64
 
! Отговори
ПГ преди 6 години
Мир и светлина за душата му! Дано всеки, който се е докоснал до този човек (без значение дали чрез медиите или наистина се е срещал с него) да е запомнил мъдрите думи, които е изрекъл. Защото каквото и да е казал или направил то е било само и единствено с мисълта за другите, а не за него. Било е за общото, а не за личното благо. Примера, които ни даде е много голям. Този ЧОВЕЧЕЦ ни показа как може да се живее с малко, но с много мисъл!
30
2
 
56
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
поклон! моля се, да бъде канонизиран .имаме късмет , че сме съвременници на светец и имаме вяра, че такива хора все още има !Светла памет ,дядо Добри !
29
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мир на праха на този свят човек.Всички си правиха рейтинг на негов гръб- политици, медии.Сега, отново, всички медии отразяват погребението му търсейки високите си рейтинги.Пошлост.
28
8
 
42
 
! Отговори
До 23 преди 6 години
Да очакваш от Църквата помощ е като да чакаш от умрял писмо. От Църквата очаквай само празни приказки.
27
7
 
35
 
! Отговори
Чърчил преди 6 години
"Това което е добро за хората не е добро за БОГ и това което е добро за БОГ не е добро за хората" Никос Казандзакис
26
5
 
35
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Нормално е Анонимен 1 да има повече отрицателни гласове. Все пак това са 80% процента. Сещаш ли се?
25
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човек показваше Срама на една държава. Оставихме го да живее в мизерия и глад , обаче днес всеки пише нещо възвишено. Телевизиите и сайтовете редовно си правиха ПР на гърба му, но никой от тях не занесе едни 20к- 30к на човека да живее нормално. Държавната администрация проспа отново нещо важно , както проспа и други важни личности . Такива сме .
24
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 22Дългия живот не е награда а наказание..ще го разбереш като минеш 80-те
23
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Ти ще си рекордьор по негативен вот !Спокойно се нареждаш след Плевнелиев като обединител на нацията . Счупи тъпометъра !
22
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съм 21. Така е, но човекът не може да си представи, че тези хора могат в църквата са злоупотребят. Той го е правил с чиста душа и сърце. Можеше да отидат тези пари за лечение или апаратура, макар и там далаверите са много. Достоен, чист, дори нереален и не адекватен за нашето време човек. А да си поп с топ лъскав автомобил, часовник за 3000 лв. е показател, що за хора са ползвателите им.
21
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 15Помогна на владиката да си купи нов мерцедес. Това помогна тойТова ще е грях на Владиката, не на Дядо Добри. Той дарява от себе си, а как ще се използва дарението, него не можем да виним. Ще виним тези,които са си купили кола а не са дали за храма или да нахранят бедните и тялом и духом, каквато е работата на църквата.
20
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да се каже просяк светец е,защото е намерил пъпката на доброто в себе си и го е развил само в добро и господ го е дарил с дълък живот.Да почива в мир!
19
31
 
39
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Как така нищо не е очаквал? Очаквал е да иде в Рая и Бог да го прости. Ама накрая сметката му излезе крива. Ако беше искал да помогне, можеше да събере пари за болни деца и за операции на хора в чужбина. Какво помогна той? Помогна на владиката да си купи нов мерцедес. Това помогна той.
18
4
 
51
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Такива хора ще липсват на България, а не като алчните и продажни политици и бизнесмени. Този човек може да ни пример как трябва да живеем и да вярваме в Исус.