Дядо Добри – когато святото е по-силно от земното! Поклон!

Добродушен, човечен... той си остава загадка за съвременния човек
Обновена: 14 фев 2018 09:37 | 14 фев 2018 09:00,
64

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Виж други галерии »

Цял ден църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Байлово ще бъде отворена за стотиците българи, желаещи да се поклонят пред дядо Добри.

Просякът-светец почина вчера на 103 г. в Кремиковския манастир, където беше отседнал през последните години, съобщиха от обителта пред Dnes.bg.

Още по темата

"Тук беше сърцето му", разказа отец Серафим. - "Дядо Добри имаше изключителна сила - любовта към Господ, а събирането на милостиня приемаше като служение", допълни той.

Софиянци го знаят като просяка пред църквите, изпросил близо 1 млн. лева на стотинки, дарил 35 000 лв. за ремонт на храма "Александър Невски" и станал най-големият дарител в историята на катедралата.

Дядо Добри си остава загадка за съвременния човек с добродушността и човечността си.

Наричан жива икона, светец, безсребърник, просякът на Христос, човекът църква и пр. Но като се махнат епитетите, за него се знае малко.

Старецът е дал имотите си на църквата и живееше в старовремска къщурка от две одаи, схлупена в двора на църквата "Св. Кирил и Методий" в родното му Байлово.

В първото стайче има легло и оджак (огнище, над което е вързано котле със синджир). Вътрешната стаичка бе неговият молитвен дом. На източната стена то бе направил скромен иконостас с кандило и пред него всеки ден се молеше с часове.

В близкия ъгъл е мястото му за сън. Там дядо Добри спеше върху овчи кожи на земята. Малка стара печка и струпани дърва до нея довършват подредбата. За хладилник му служеше изкопана дълбоко в пода дупка със стени, иззидани с камък.

На масата до прозореца лежаха празен портфейл и книгата, в която той водеше строг отчет на получената милостиня от миряните.

Малцина знаели, че е сподвижник на юродивството. Юродивите съзнателно симулират безумие, за да скрият от света своето съвършенство и да избегнат суетната светска слава и така да спечелят милостта на Бога.

Колко е изпросил и предал на църквата за последните 30 г.? По сметки на Георги - негов довереник от десетилетия, дядо Добри е раздал за строеж или ремонт на църкви, параклиси и манастири в България някъде към милион лева.

Милион, събиран по стотинки в пластмасова чаша пред храмовете "Св. Ал. Невски" или пред "Св. Неделя" в София, разказва "24 часа".

"Болестта е милост на Бога, изпитание за вярата ни. Палете свещи в църквата и се молете за душите. Правиш ли добро, Господ вижда това и ще те награди. Парите учат младите на всичко лошо. Бащите не трябва да дават много на децата си, да не ги учат на охолство, това развращава", напътстваше старецът приживе.

Сега е време да сведем глави пред делото му. Поклон! Дядо Добри, почивай в мир!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
34
 
! Отговори
Да си мислещ преди 6 години
Ами моето собствено мнение е / дядото да го бог да прости действително е бил наивновярващ, дано да си живее и горе във вярата в бога! Но да пази господ от мръсната продажна българска попска фарисейска църква!!
56
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 6 години
Може би има и различна интерпретация на заглавието:Дядо Добри бе съвременният човек... ( във ценностната си ситема ) а поведението на мнозинството, в сварнение с Додо Добри, завинаги ще остане загадка...!
55
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТИДЕ СИ-ОБЕДНЯХМЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ .............
54
4
 
41
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До Дедо ГогоКОгато видя поп с отношението и вярата на дядо Добри, чак тогава ще повярвам на църквата. Поповете са едни работници на заплата и нищо повече....
53
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За починалите милионери километри опашка да ги почетат, за Дядо Добри няколко човека и празна църква... ей това сме ние Българите... не мога да ни разбера...
52
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 57 Почти се съгласих с теб . Но е същото като да не очерняме страната си заради ръководителите и .Тя природата си е хубава , но сътвореното от ръководството е шит !Те ни задават насоките и ни определят живота ! И трябва да се критикуват !
51
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ТъпчоВиж какво, не трябва да противопоставяме дядо Добри,църковните свещенослужители(епископи,митрополити,презвитери и др.) и обикновените миряни. Не трябва да се нападат и критикуват свястните църковнослужители,това че има и черни овци сред епископите,не означава,че всички църковнослужители са алчни,лоши,немилосърдни. Църквата има нужда от епископи,миряни и вярващи като дядо Добри. Дядо Добри е също мирянин. Жалко,че има такива хора:едни,които оплюват дядо Добри,а други оплюват отците.
50
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай ТъпчоВиж какво, не трябва да противопоставяме дядо Добри ,църковните свещенослужители(епископи,митрополити,презвитери и др.) и обикновените миряни. Не трябва да се нападат и критикуват свястните църковнослужители,това,че има и черно овци сред епископите,не означава,че всички църковнослужителио сда гадни,лооши,немилосърдни. Църквата има нужда от епископи и миряни и вярващи като дядо Добри. Дядо Добри е също мирянин. Жалко,че има хора,едни които оплюват дядо Добри, а други оплюват отците.
49
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дедо ГогоВсеки ще отговаря .... после за това което е правил ... спокойно !
48
3
 
52
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Бог да прости ! Дядката събираше пари за ремонт на "Александър Невски"... През това време поповете си купуваха Ролекси и Крайслери ! Без коментар !
47
1
 
39
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До Анонимен''Дежурните оплаквачи са тукНе се притеснявай само от теб ни се повръща.Дано когато си отиваш ,никой да не се сети за теб-а най-вероятно точно така ще стане.
46
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости
45
1
 
43
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До ВладиславНеблагодарници,хора без души и мозък.За това се държат така.Има и такива,които просто копнеят някой да им обърне внимание.Тъжно е ,но пък от друга страна нормалните хора не си правят труда да пишат глупости тук.
44
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен "Дежурните оплаквачки са тук"Спокойно, вероятно щом така мислиш, когато ти поемеш по последният си път никой няма да те жали и опаква и никой няма да запомни името ти.Дано ти стигнат дните, за да разбереш колко е страшно това...Не те мразя, просто искам да се замислиш....толкова ли ти непоносима човешката доброта?
43
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Светец?Ето така дявола чете Евангелието...
42
0
 
39
 
! Отговори
Клошар демократ преди 6 години
При нас клошарите зимата от измръзване кожата на краката се изсушава напуква се образуват рани, а от лоша хигиена започват там да се събират малки червейчета които сърбят и болят вечер когато спим на кашоните в подлезите и под мостовете. Тогава сме благодарни на демокрацията която създаде хора като дядо Добри (иначе този човек щеше да си изживее живота удобно под грижи и можепе и 120 да стигне). Дядо Добри, нашата икона дядо Добри светецът, да ни помага да търпим и да приемаме съдбата си.
41
5
 
53
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 6 години
Ами то дали ша дариш на църквата или на кръчмата-разлика нема бе, и двата пъти пълниш каца без дъно ама от кръчмата поне нещо ти дават...Аз не пия много отдавна ама което си е право-право си е... батьо Добри си беше харен човек, простоват и верващ, че като прави просия за църковите-значи добро прави, а пък те го насърчаваха, че свето дело върши и светец ща стане.За клетия Добри-само добро и поклон ама за попове и калугери-дрянова тояга!
40
4
 
41
 
! Отговори
Депутат демократ преди 6 години
Няма вече сигурна работа, работа ще се намира все по-трудно и ще бъде все по-ниско платена. В мига в който останеш без заплата и без работа, направо се сриваш в пропастта. От загубата на работа до просенето по улиците минават средно 6-8 седмици. Много хора скоро ще останат без работа и нека тогава светецът дядо Добри, неговият пример, да бъде с тях духом да им помага да изтърпят материалната мизерия. Бъдете светци като дядо Добри - този човек е светец, икона. Смирете се пред мизерията.
39
3
 
56
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Абе не ви ли е срам малко поне?Тоя ли човек намерихте да оплювате?Защо не оплювате мнимите просяци дето уж сакати, уж слепи, а в края на деня стават и проглеждат рязко.Защо не плювате продажните ни политици?Вие сте мизерници, повръща ми се от вас, всеки изминал ден все повече ви мразя, тъпо, злобливо,първобитно и недоразвито племе.Само като ви видя по улицата или в колите грозните ви физиономий и ми се драйфа.
38
14
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо Добри е олицетворение на доброто хвърлено на вятъра.