Кой празник ще изберете: Трифон Зарезан или Свети Валентин?

Първият е денят на лозаря, а вторият - денят на влюбените
44
Кой празник ще изберете: Трифон Зарезан или Свети Валентин?
Снимка: Reuters, архив

На 14 февруари съвпадат три празника и всеки българин може да избере кой от тях да празнува. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, честван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския обичай, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод, припомня БТА.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успението на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвувателни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през 14-и век. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
1
 
! Отговори
scbg преди 6 години
До АнонименВиж кой точно е Валентин и тогава си празнувай хомо-празника!
39
1
 
3
 
! Отговори
Стамен преди 6 години
И стоях си сам в къщи.С едната ръка празнувах трифон зарезан, а с другата свети валентин
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свети Валентин разбира се. Какво по-хубаво от любовта. Но и чаша вино няма да откажа.
37
0
 
3
 
! Отговори
В ресторанта преди 6 години
- Сервитьора! Кана вино и порция сърца с лук.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То е ясно - аз Трифон, а внучката ми, която не и чула за него - Валентин. Гола вода сме всички, след като допуснахме това да се случи. Да се увеличат заплатите на президента и премиера!
35
1
 
3
 
! Отговори
ядини пиини преди 6 години
трофин зарезан или свети валентин има ли значение по улицата не минава снегорин зимата се *** като наще празници бонбони рози сърчица на двойна цена ден година храни дори и любовта а тя се промени от отношение в лъжи и все почесто се намира в скъпите коли но времето минава в илюзия ,лъжатежко като панамера със спуснати стъкла на 30 се оплаква къде са свестните мъже а от малка се почнала в кварталното кафе стандарта и смачква челно с 90 като голф 3ка на околовръстнот шосе
34
1
 
4
 
! Отговори
КИКИ преди 6 години
да ама не свети валентин е венчавал влюбените двойки но по точно мъжките влюбени двойки празника е за джендърите
33
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
всеки народ да си празнува празника ние чужди празници няма да празнуваме
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей,не останаха православни в тази държава.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм християнка...ще празнувам Трифон Зарезан!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единият не пречи на другия. Завършека ще е еднакъв.Ха наздраве! Много любов и богата реколта!
29
4
 
8
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До SharkНаздраве.Ами такава е женската психика-обичат подобни празници.И после като се срещнат с колежки и приятелки надълго и нашироко разправят какво им е подарил мъжът и къде са ходили.Жените не мислят като нас.Затова едни малки жестове от наша страна към тях ни докарват много ползи.Трябва да се подхожда с такт.Щото утре като иде на работа и всички кокошки почнат да се хвалят къде са празнували,вечерта жената ще ти мели сол на главата ако не сте празнували Св.Валентин.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И двата . Първо вино после на лов по клубовете за любов :)) Традиция .
27
0
 
26
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До Дойчин. Е добре, няма проблем. Знам че жените дават мило и драго за внимание. И да чакаме Св. Валентин за да им го показваме ли? Или 8 Март? Мисля, че вниманието на мъжа към жената и обратно, т.е. взаимното уважение трябва да са ежедневие. Хайде наздраве!
26
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 6 години
И двете - първо Трифон Зарезан след това на 17 и 18 Свети Валентин с Valentine's Massacre 2018. Ще стане истинска касапница в Live&Loud.
25
3
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
Яяяя, ква джендърска снимка!
24
3
 
8
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До SharkТе женен ли си и имаш ли приятелка?Явно не си,защото щеше да знаеш,че жените дават мило и драго да празнуват св.Валентин.Какъв ти е проблема да подариш едно цвете на жената,пък си празнувай Трифон Зарезан.Без жените сме за никъде-трябва и да се съобразяваме с техните желания.Аз лично смятам да почета св.трифон с една бутилка качествен мавруд.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо трябва да избираме между помежду тях? Едното е римокатолически празник, наложен от запада, и както отбелязват хората, свързан със съмнителни исторически събития. Другото е по нашенския традиционен календар, астрономическото време за започване на резитбата на лозата, силно преиначено във време за "спортно пиене". Умните люде отдават умерено значение и на любовта и на виното, работят усилено, и празнуват когато е необходимо.
22
5
 
19
 
! Отговори
Shark преди 6 години
И ако не знаете, Св. Валентин е бил гей и покровител на браковете между мъже. Ако мислите че си съчинявам, прочетете. Св. Валентин се е застъпил за правото на римските войници да се женят помежду си. Затова не се чудете, че е така яростно се опитва налагането му у нас.
21
2
 
5
 
! Отговори
Андрейчо преди 6 години
И двата,дядо попе,и двата !!!