Посланието на дядо Добри: Човек има ли Бога, има всичко!

Ставай да служим! – първите му думи към отец Серафим
14 фев 2018 11:07, Анисия Иванова
74

7282 гледания   |  Още видео

"Ставай да служим!" С тези думи дядо Добри се обръща към игумена на Кремиковския манастир отец Серафим при първата им среща.

Прочутият със своята добрина и смиреност дядо Добри си отиде вчера от земния свят. "Светецът от Байлово" дочака последния си час в скромни условия в манастира.

За ранните му години се знае малко, но истинска трайна диря белокосият старец остави с щедрите си дарения за църкви и храмове, които той самият събираше с милостиня и молитва.

Още по темата

Отец Серафим, където дядо Добри служеше до последно, разказа пред Bulgaria ON AIR, че основната черта на светеца е била изключително вярата в Бога.

"Имаше силна, пламенна, искрена вяра в Бога. Тя го правеше много силен, той нямаше страхове, нямаше притеснения", разказва той.

"Винаги е казвал едно единствено нещо: "Човек има ли Бога, има всичко". Искаше да покаже на хората, че има нещо много по-ценно от всички материални блага, а именно Господ", допълни отец Серафим.

"В него нямаше възмущение към хората, ядосваше се на дявола. Молеше се непрестанно. Когато виждаше неправда, заставаше и се молеше човекът да се промени, да се отдръпне от злото", разказва отецът.

Според кмета на село Байлово дядо Добри е живял скромно, неестествено за някои хора.

"Имаше легло, но не го ползваше - спеше на кашон на земята. Когато дядо Добри е бил по-млад е помагал на всички хора в селото, които са се нуждаели. Той се мести в столицата и по време на бомбандировките, снаряд попада в стаята на "светецът от Байлово", тогава умира неговият съквартирант", сподели пред Bulgaria ON AIR кметът.

Този инцидент променя коренно дядо Добри и той започва да събира пари и да ги дарява на църкви и храмове.

А дали дядо Добри ще бъде канонизиран за светец?

"Дядо Добри е чудо за нас, той живееше по различен начин, имаше мисия в живота си - хората да изберат и да живеят с Бога. А за канонизацията - Бог ще каже", завърши отец Серафим.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е казал Апостол Павел - Нямаш ли вяра, нищо не си. Жалкото за България е, че се водим православна държава, а вероятно 80 % са пълни атеисти или еретици. Христос е спасението, друго няма. Лека му пръст на дядо Добри и Господ ще го приеме, където трябва.
22
13
 
1
 
! Отговори
Недялко Йорданов преди 1 година
Ако дядо Добри беше млад, щеше да е като Григор Димитров, а ако Гришо беше стар, щеше да е като дядо Добри. От таквиз кумири има нужда всеки народ, за да върви напред.
21
0
 
8
 
! Отговори
Вярващ преди 1 година
До DIKASTRO
Ех, дикастро, или какъв си там, вместо да съдиш хората се помоли на ГОСПОД да спаси твоята душа, защото след време като умреш, ще разбереш къде е истината. Няма да те съдя, нито ще те хуля. Всеки сам си избира пътя.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сложат тези думи в пленарна зала. Точна над председателя на НС и на балкона. Любителите на кюфтетата да я четат и мислят като гласуват!
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До PROSTITELNOST
Кирил и Методий се обръщат в гроба а бог се проклина,че те е създал.Ти си очевидно неграмотен,неинформиран и озлобен.Жалко за теб.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бай Добри е живял така като го е разбирал живота. Всеки сам си избира как да го преживее този живот. Едни крадът други лъжат трети се правят на управници но забравят най важното. Всеки който престъпи божите заповеди не го очаква нищо добро. Всеки ще си плати за престъпленията в този живот когато отиде в божието царство. Там ще въздава справедливост единственият който има право на това. А това е този който е създал света и човеците! Кой е той сами ще разберете когато отидете при него!
17
2
 
10
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Предлагам да изгоним оялите се депутата от парламента и да съберем просяците и бездомниците от улиците и да ги сложим на тяхно място в Народното събрание. Само тогава ще се оправим.

Поклон пред светеца дядо Добри. Поклон пред иконата дядо Добри!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон, великане!!! Такива хора в парламента да имахме.....?!
15
3
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Патриаршеският храм да се прекръсти на “Добри Софийски”.
Човекът наистина го заслужаваше.
14
12
 
1
 
! Отговори
DIKASTRO преди 1 година
MNOGO PROSTI I MALOUMNI SELIANDURI HODIAT PO TIA ZURKVI ,A SUSHTO I TIA UVREDENI PASTORI ,KOITO PROMIVAT MOZUZI ZESTOKO , HORATA V BG SA PROSTI ,NE ZETAT ,PRAVIAT IMITIRAT TOVA ,KOETO DRUGI MALOUMNI KATO TIAH PRAVIAT, A TEZI PRAVIOSLAVNI DUHOVNIZI TE SA HAIDUZI ,V BG KATO IALO NIAMA VIARVASHTI HORA,BULGARITE SA OGRANIZENI SELIANDURI
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чудя се как не го убиха комуниягите по - рано (враговете на всичко свято и свободно!) ... светла му памет и да почива в мир!
12
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Вярно казва Василев, така беше.
Ако беше успял в това, наистина щеше да е свтец.
11
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От оставането без работа до просенето по улиците минавата средно 6-8 седмици ако не си намериш нова работа да си плащаш сметките. А скоро много хора ще останат без работа. Тогава светецът и иконата дядо Добри ще им бъде светъл пример и утеха. Църквата може да го канонизират за светец, покровителят на клошарите и просяците. Да живее демокрацията която създаде дядо Добри, иначе преди имаше старчески домове и старите хора без средства живееха под компетентни грижи, скромно, но с всичко необхогимо.
10
1
 
23
 
! Отговори
Венета преди 1 година
Светла да е паметта му. Вгледах се в очите му от снимките - невероятно добри очи... Бог да ти прости, бай Добри.
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да си такъв като него в днешно време се иска неизмерима сила , това е изключителна рядкост! Само може да се поучим ! Поклон !
8
10
 
3
 
! Отговори
Клошар демократ преди 1 година
При нас клошарите зимата от измръзване кожата на краката се напуква, образува рани, а от лоша хигиена започват там да се събират малки червейчета които сърбят и болят вечер когато спим на кашоните в подлезите и под мостовете. Тогава сме благодарни на демокрацията която създаде хора като дядо Добри (иначе този човек щеше да си изживее живота удобно под грижи в някой дом и можеше и 120 да стигне). Дядо Добри, нашата икона дядо Добри светецът, да търпим като него и да не се оплакваме.
7
16
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 1 година
Мисля, че за парични дарения не се полага канонизация.
Много изпростяхте нещо, всеки малко-много луд те готови да канонизирате.
6
8
 
12
 
! Отговори
Депутат преди 1 година
Не се оплаквайте, търпете, имате Бога, значи имате всичко - това ви го казва църквата която е оторизирана в Божиите работи, значи е така. Защо искате още! Защо само недоволствате. Вижте светеца дядо Добри! Дядо Добри е икона! Той не се оплакваше, бъдете като него, търпете и понасяйте съдбата си.
5
6
 
3
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 1 година
До бай Тъпчо

От където се надяваш - от там да ти дадат !
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bogatite umirat rano,ot alchnost i slastolubie, a beden- eto, 103 godini..Bogatite ne darivat a samo kradat..