Посланието на дядо Добри: Човек има ли Бога, има всичко!

Ставай да служим! – първите му думи към отец Серафим
14 фев 2018 11:07, Анисия Иванова
74

"Ставай да служим!" С тези думи дядо Добри се обръща към игумена на Кремиковския манастир отец Серафим при първата им среща.

Прочутият със своята добрина и смиреност дядо Добри си отиде вчера от земния свят. "Светецът от Байлово" дочака последния си час в скромни условия в манастира.

За ранните му години се знае малко, но истинска трайна диря белокосият старец остави с щедрите си дарения за църкви и храмове, които той самият събираше с милостиня и молитва.

Още по темата

Отец Серафим, където дядо Добри служеше до последно, разказа пред Bulgaria ON AIR, че основната черта на светеца е била изключително вярата в Бога.

"Имаше силна, пламенна, искрена вяра в Бога. Тя го правеше много силен, той нямаше страхове, нямаше притеснения", разказва той.

"Винаги е казвал едно единствено нещо: "Човек има ли Бога, има всичко". Искаше да покаже на хората, че има нещо много по-ценно от всички материални блага, а именно Господ", допълни отец Серафим.

"В него нямаше възмущение към хората, ядосваше се на дявола. Молеше се непрестанно. Когато виждаше неправда, заставаше и се молеше човекът да се промени, да се отдръпне от злото", разказва отецът.

Според кмета на село Байлово дядо Добри е живял скромно, неестествено за някои хора.

"Имаше легло, но не го ползваше - спеше на кашон на земята. Когато дядо Добри е бил по-млад е помагал на всички хора в селото, които са се нуждаели. Той се мести в столицата и по време на бомбандировките, снаряд попада в стаята на "светецът от Байлово", тогава умира неговият съквартирант", сподели пред Bulgaria ON AIR кметът.

Този инцидент променя коренно дядо Добри и той започва да събира пари и да ги дарява на църкви и храмове.

А дали дядо Добри ще бъде канонизиран за светец?

"Дядо Добри е чудо за нас, той живееше по различен начин, имаше мисия в живота си - хората да изберат и да живеят с Бога. А за канонизацията - Бог ще каже", завърши отец Серафим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари