Безработните през януари – най-малко от десетилетие

Най-търсени са детегледачите и продавачите в магазини
35
Безработните през януари – най-малко от десетилетие
Снимка: архив, БулФото

237 322 е броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда през първия месец на 2018 г. Това е най-ниската численост на регистрирани безработни през януари от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г., съобщиха от пресцентъра й.

Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2%. Сравнението с предходния месец отчита минимално нарастване от 0.1 процентни пункта, докато годишният паралел показва значително намаление от 1.0 процентен пункт.

Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. В началото на годината медиаторите и техните партньори са активирали 7 048 лица.

Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са насочени също към заети, учащи и пенсионери. 434 души от тези групи са регистрирани като търсещи работа през месеца.

Месечните данни сочат, че на работа през януари са постъпили 17 270 души, като в реалната икономика са постъпили над 85%.

Работодателите са заявили 13 879 работни места на първичния пазар на труда, като над 2/3 от тях са от частния сектор – 71.4%. Най-голяма потребност от работна сила се наблюдава в преработващата промишленост (30.4%), държавното управление (13.6%), търговията (13.5%).

Най-търсените професии са детегледачки и полагащи здравни грижи за хората; машинните оператори, продавачите в магазини, квалифицираните работници по производство на храни и др.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ха-ха-ха

и аз се зачудих каква е тази математика. Постъпили са 17 720 души на работа, а новрегистраните безработни са 30 446 души. И пак погелднах данните за кой период са. За януари! И явно намалението на безработицата е обратнопропорционално на увеличението броя на безработните.
31
0
 
17
 
! Отговори
Дядо ви преди 8 месеца
Хора няма. Какви безработни търсите. Хората избягаха някъде...
30
1
 
9
 
! Отговори
иван преди 8 месеца
ВЧЕРА ИЗЛЕЗЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА БРОЯ НА БЕЗРАБОТНИТЕ В ТРУДОСПОСОБНА ВЪЗРАСТ - НАД 1350 ХИЛ ДУШИ! ТАКА, ЧЕ БЮРАТА ПОДАВАТ МАНИПУЛИРАЩА ИНФОРМАЦИЯ! ДРУГ Е ВЪПРОСА, ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ОТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТЕЗИ БЮРА. АКО ТОВА, КОЕТО ПИШАТ ТЕ Е ВЯРНО БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИМА НАД 18 МИЛИОНА ЖИТЕЛИ!!!
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А един мармот завива шоколади
28
0
 
15
 
! Отговори
Баси преди 8 месеца
Тия са толкова нагли в лъжите и манипулациите, те май емиграцията си я преписват като положително явление, нали всеки ден десетки нови работници емигрират в чужбина, а на тяхно място идва някой който пълни статистиката. След време бг като стане 4млн, безработицата ще е 0%
27
9
 
1
 
! Отговори
До КГБ преди 8 месеца
Те си са ваши. Полезни и.д.и.о.т.и
Ако наистина си работил или работиш за КГБ
ми отговори кой от КГБ споменава тези за които ти говоря.
Жокер- В Ню Йорк в интервю през 70-те
;)
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ха ха .Нейджъл Фуражко казваше за статистиката на безработицата в България. Била *** като комунистите които управляват държавата. Хората бягат от страната защото няма как да си купят храна а премиера им се хвали с нисък процент на безработица. Защо ни е да стоим в комунистически съюз с отрепките от източна европа.
Аре кажи им че не е вярно.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормално - в чужбина сме. По-добре на поточна линия в Лондон, отколкото в Бургас. Разликата е, че успях, да си завърша образованието в чужбина, въпреки работата, без да се налага, да смятам как да харча по 6 лева на ден, оставащи ми след като платя наеманис сметките.
24
0
 
8
 
! Отговори
Аууууу преди 8 месеца
Сигурно и тях Чоко ги е броил пред кофите за ***
23
0
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 8 месеца
Вече открито с нас се гъбалкат,
уж в януари безработни не се мяркат.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статистиката отчита само тези безработни, които се намират на отчет в бюрата по труда. След изтичане на определения период, в който те се осигуряват на минимална заплата за около 7 месеца никой повече ... НЕ ГИ ОТЧИТА КАТО БЕЗРАБОТНИ и така те отпадат от списъка на безработните, но обикновено са трайно безработни към 45 - 50 годишни...
21
3
 
21
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 месеца
Поредната евтина герберска пропаганда.Тези проценти ги си смучат от крадливите герберски пръсти.Новите безработни за януари били 30446 ,а на работа през януари постъпили 17270. И така безработицата намаляла до 1% за година, а за януари се увеличила с 0.1%.Всеки ученик от 3клас би пресметнал ,че по тази герберска формула безработните трябва да са 13176000.каква агенция ,какви 5лв.Герберунгите не са влизали в час по математика.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 9 Давам официални данни от Германия и Великобритания.А българи емигрират не само там.Данните на НСИ са непълни,защото отчита емиграцията само на променилите си адреса.А малко хора променят адреса си.Освен това НСИ брои като имигранти чуждите студенти.Които учат и си тръгват.Иначе е абсурдно най-много имигранти да има от Турция.Като български турци емигрират там.
19
1
 
23
 
! Отговори
КГБ преди 8 месеца
Тази статия я взехте директно от министерството на пропагандата на ГЕРП.
КАКТО ВСИЧКО В БГГЕТО И ТОВА Е ФАЛШИВА НОВИНА.
СЕГА В МОМЕНТА В *** ЖИВЕЯТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4 ,5 МИЛИОНА.
ОТ ТЯХ 2,5 ПЕНСИОНЕРИ .1000 000 ДЕЦА И НЕПЪЛНОЛЕТНИ.450 000 на държавна хранилка.
И колко са работниците се пита ?
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако беше толкова добре, нямаше повече да напускат България и да бягат на запад където безработицата е по-висока.
17
0
 
21
 
! Отговори
до решилия преди 8 месеца
за съжаление, демократите съсипаха страната по-зле от `социалистите`
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 9
Изобщо не е нищожна миграцията от БГ. Тя не спира.
В Бг вече се закриват цели села, до няколко години ще се стопят и малките общини. Процесът е необратим. Хората нямат причини да останат тук.
Пък вие си пропагандирайте каквото си искате!
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-малко 1 милион са безработните, защото не отчитат на непълен работен ден от 4 часа и 260-280 лева заплата или тези наети само за 1 ден.
14
5
 
8
 
! Отговори
реших преди 8 месеца
Аз заминах. След като комунистите спечелиха за първи път в историята на свободни избори, аз разбрах че мозъчните увреждания у народа са необратими в обозримо бъдеще и напуснах. През 1992 малко се поуспокоих, но като смениха Стефан Савов, оставих на следващото поколение да решава дали да се връща и да храни социалисти.
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Безработицата е намаляла, защото в България е пълно с работодатели а работниците са в чужбина,няма ги хората,с мизерните заплати всички ще се изнесем госпожо ,,журналист,,преди да пишете нещо поинтересувайте се от обикновения човек дали е така а не от институциите и работодателите