Майката е една, а детето с увреждания и на 10 и на 18 г. е... дете!

Родители на деца с увреждания на протест срещу държавната политика
15 фев 2018 10:40, Петя Славова
14

Защо държавата се съпротивлява срещу реформи в политиките за деца с увреждания? Това попита в ефира на Bulgaria ON AIR майката на дете с над 90% увреждания Красимира Обретенова.

Въпросът ѝ идва по повод бунта, който родители на деца с увреждания са обявили срещу държавата. Днес те ще проведат среща със социалния министър, от когото ще могат да потърсят своите отговори.

В изпратено писмо до председателя на Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалбите на гражданите Антон Кутев, родителите настояват за реални промени в политиките към лицата с увреждания.

Още по темата

Според тях е необходимо спешно да заработи електронен регистър за хората с увреждания, за който вече са усвоени средства.

Те искат още промяна във финансирането, възможност родителите сами да управляват годишната си помощ, както и спиране на дискриминационната политика спрямо децата с увреждания над 18 години, които получават едва 20% от сумата, изплащана до пълнолетието им.

"Грешно измислена, спретната набързо, неправилно прилагана е политиката за децата с увреждания. Необходима е структурна, институционална реформа", категорична е Обретенова.

Майката примирено обяви, че прави всичко възможно семейството ѝ да не се намира в България, когато дъщеря ѝ навърши 18.

"Държавата не ми дава избор. В такава реалност живеят всички семейства с деца над 18 г.", обясни Красимира.

Най-обидена тя се е почувствала с отпусканите през последните 2 години 930 лв., които определи като "предизборна контракция".

"Първо се изхаби огромен ресурс на обществото, второ - след навършване на 18 г., тези пари за дъщеря ми спират и тя остава без рехабилитация, без терапия...", подчерта майката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
az преди 6 години
До АнонименМного си наясно с цените-на мама и тати ли харчиш парите?
2
4
 
8
 
! Отговори
майка преди 6 години
Ужасна политика на държавата! Сякаш след 18 години оздравяват. За да взимат пенсия до 30 години се искат 3 год трудов стаж, а след 30 г. искат 5 год.трудов стаж. И то каква пенсия само. За размера и можеш да завидиш. С нея сигурно можеш да се облечеш, да платиш сметки и да се изхраниш. Пожелавам на тези, които измислят тези правила всичките си пари да ги дават само за лекарства. Пък нека гонят трудов стаж и пенсия.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
терминал 1/2 , билетите са по 35-40 евра ,