†Неофит за дядо Добри: Безсребърник, който изпълни Божиите повели!

И Патриарха изпрати "Светеца от Байлово" в последния му път
15 фев 2018 14:00, Анисия Иванова
49

Снмка: Олег Попов, Dnes.bg

Близки, миряни и божии служители се събраха в Байлово, за да изпратят в последния му път дядо Добри. На погребението дойде и Патриарх Неофит.

Дядо Добри ни напусна на 13 февруари на 103-годишна възраст.  Хората го познаваха като "Божия странник", "Безсребреника" или просто "Светецът от Байлово".

Още по темата

Молим се Бог да приеме душата му в селенията на праведните, каза в обръщението си патриарх Неофит, цитиран от пресслужбата на Светия Синод.

"Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-много от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога. Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия дарител на Патриаршеската ни катедрала "Св. Александър Невски", както и на няколко други храмове и манастири", припомни Неофит.

Светият отец припомни, че народът наричаше дядо Добри "Светецът от Байлово" не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра.

"Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а Успоменът за праведника ще пребъде благословен. Така и ще го помним и ще се молим за душата му - праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Светото Писание и Светото Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си.

Патриарх Неофит призовава споменът за дядо Добри да носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, но Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни дарява и за в бъдеще с благодатните си дарове.

Бог да прости новопреставения дядо Добре!", завършва патриарх Неофит.

Дядо Добри живееше в уединение и преди да се оттегли в Байлово, всеки ден извървяваше дългия път от селото до катедралния храм.

Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество.

"Светецът от Байлово" ще бъде погребан в двора на църквата "Св. св. Кирил и Методий". Малката постройка, в която живя той в последните си години, ще бъде запазена в състоянието, в което е, за да показва на поколенията неговата скромност и отдалеченост от всичко материално, каза отец Серафим от храма в Байлово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
40
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Клошар си ти, а този човек беше по-голям светец от всичките попове взети заедно!
3
2
 
45
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Мир на душата на дядо Добри. Истински вярващ!
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как не ви е срам бе, безбожници.Да си правите такъв евтин ПР на гърба на един нещастен човечец.Не разбрах само дали и Тиквата не се е снимал опечален край ковчега на Дядо Добри.
1
41
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори на гърба на един клошар си правят пиар тези сатанисти !