Веднъж скаут – завинаги скаут! На гости на "Кафяв мечок"

Bulgaria ON AIR с разказ за една учителка и нейните деца
16 фев 2018 10:45, Анисия Иванова
5

Основният принцип на един скаут е да бъде доброволец. Именно той кара началната учителка Димитринка Тодорова да създаде през далечната 1992 г. място, на което няма как да видите децата, заболи нос в телефоните си, както повечето им съвременници – скаутски клуб "Кафяв мечок"

"В скаутското училище на едно дете няма как да му бъде скучно. Ние забавляваме, но и възпитаваме децата чрез един много прост принцип - този на приятелството, отговорността, игрите, това да бъдеш полезен на  другия. Веднъж скаут, ти оставаш такъв завинаги",  казва Димитринка пред Bulgaria ON AIR

Основните умения, които децата научават в лагера, са да палят огън, да връзват различни видове възли, да правят скаутско хлебче, да откриват вода, а пътят до това да станеш добър скаут е този на приятелстовото.

Това свързва Ани и Борис, които извървяват пътят до званието да бъдеш скаут и днес вече обучават по-малките от тях. 

Да бъде скаут е мечтата на 6-годишния Ники, на който само след няколко седмици му предстои да положи клетва в клуба и да стане "бобър" - първият ранг в скаутската система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата трябва да са сред природата. Браво на тези смели и достойни хора, че работят и развиват добри е екологични навици при децата. Не е лесно да носиш отговорност за чужди деца, особено в "примитични" условия. Още веднъж браво.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох Кви са тия мечоци и тъпотии
1
0
 
8
 
! Отговори
До Пецкалов преди 6 години
Има разлика. За да бъдеш един от Тимуровците се изискваше участие в колективни трудови акции.Не само да помагаш на възрастни хора, но и нещо да "работиш", тоест още от малък да добиеш работническо мислене и навици, а в самосъзнание ти на първо място да е това, че си част от трудов колектив.При скаутите е друго - опазване на природата, оцеляване сред природата, солидарност в трудни моменти.Дори да си сам, пак можеш да си скаут. Но сам тимуровец няма, тимуровщината е невъзможна без колективизъм