Завещението: Дядо Добри продължава да дарява и след смъртта си

Земите оставя на БПЦ, а парите на манастира в Елешница
Обновена: 16 фев 2018 16:01 | 16 фев 2018 15:00, Анисия Иванова
75

И след кончината си дядо Добри продължава да дарява. Оказа се - Светецът от Байлово е завещал всичките си пари и имоти на Църквата. Това стана ясно след справка на Bulgaria ON AIR в Агенцията по вписванията.

Добре Димитров Добрев оставя две завещания - едното е от 2004 г., второто от 2007-а, стана ясно след проверка в Агенцията по вписванията.

Още по темата

В първото е записано, че дарява земеделски земи на Православната църква. А във второто дядо Добри пише, че оставя парите в банковата сметка на Църквата, като уточнява, че ги е събирал лично, чрез доброволни дарения на миряните. А парите трябва да се изполват за възстановяване дейността на манастира в село Елешница.

В документа е записано, че оставя на дъщеря си – Богдана, да се погрижи за изпълнението на завещанието му.

Манастирът "Покров Богоридечен" започва да се възстановява именно по инициатива на дядо Добри, затова не е чудно, че той завещава всичките си средства и след смъртта си именно за него, но условието е манастирът да стане действащ.

В началото на турското робоството манастирът в Елешница е опожарен, а хората в него са избити. В края на владичеството духовната обител е възстановена, като в нея Левски основава и първия революционен комитет.

По времето на комунизма имотът е взет от държвата и превърнат в почивна станция. По чуден начин Добри Добрев открива мястото и започва да се грижи за него, инвестира близо 40 хил. лева.

Все още не е ясно колко са събраните средства в сметката на дядо Добри. Отец Серафим, който отговоря за развитието на Елешнишкия манастир, се надява, че дори парите да не стигнат за възстановяването на обителта, щедри хора ще продължат делото на добрия старец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засрамете се! Дребни души!
39
5
 
7
 
! Отговори
Inar преди 6 години
Chestito na katolicheskata carkva togava! Ste si slojat zlaten chasovnik i e-kambana na katolicheskata carkva v Baylovo?!
38
36
 
24
 
! Отговори
Павел Райчев преди 6 години
Аз лично съм му давал поне 100 пъти по 2 лв като го срещах.Ако знаех, че ще ги дари на попщината, въобще нямаше да му ги давам.
37
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът, Бог да го прости се казваше Дедо Добре, а не както го кръстиха мякащите журналисти Дядо Добри.И никой в Байлово не го е наричал Светец, викахме му просто Дедо Добре и го черпехме по една малка ракийка като го видим.Бог да го прости.
36
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исус е казал да давате на бедните, а не на богатите, Църквата е богата, и дядо Добре е бил богат, от момента в който имат по-дебела банкова сметка от човек работещ на минимална заплата, вие с давайки на него и той на църквата сте извършили лошо дело. Исус не учил да има църква и църковни служители и да им се дава нещо. Всички до един трябва да са аскети за да влязат в рая, богат е всеки който получава достатъчно да се издържа, а той е имал. и е бил хамелеон с намерение да си купи рай..
35
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЦърквата няма пари,най-голямото дарение което са получили е от дядо Добри.
34
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКак не си е мръднал пръста?Той е извървявал доста километри на ден пеша,в студ,дъжд или пек,стоял е по цял ден пред църквите,за да събере тези средства,а средствата са му давани от хора,които са посещавали църквата и надали злобеят по начина,по който ти се изразяваш.Или просто не си християнин и затова коментираш по този начин.
33
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свят човек,мир на праха му!На толкова църкви,манастири е помогнал,без да отдели нищо за себе си,а някой ще помогне ли на децата му сега,след смъртта му?
32
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да благослови този свят човек! Това е единственото, което мога да кажа. Това е заветът на Св. Иван Рилски - аскетизъм и отдаване на каузата на българщината и на извисявнето на човечеството!
31
7
 
24
 
! Отговори
е, да чете Жабленски преди 6 години
при "народната власт', при БКП( нали сте столетници0 манастир е ВЗЕТ и превърнат в почивен дом.Да сте събрали БСП пари, за да го възстановите? Едно от уродливите, несправедливи неща, извършени "под ръководството на БКП?БСП.ПЪЛНО БЕЗПРАВИЕ 45 години.
30
44
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората от залъка си са му давали, за да ги хвърля после на вятъра. Познайте дали сега хората които са му давали, дали се чувстват прекарани.
29
41
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно. Пари за които не си е мръднал пръста ги е дал на други да ходят по кръчми. Аз не виждам нищо добро в това.
28
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мазните и нагли попове да взимат пример ... църквата има страшно много пари, но половината и имоти са пред разруха
27
6
 
32
 
! Отговори
поклон преди 6 години
Бог да го прости! И Дай Боже да му отдаде заслуженото! Да се молим на Господ да има още хора като него, и най-вече да осъзнаем, че вярата ни е спасила,и само тя може да ни измъкне от дупката! Хората се взират в свещениците и започват да плюят, а не осъзнават, че без духовност, без вяра сме обречени! Така че,слава Богу, че имаше хора като дядо Добре, Дай Боже и други да има, и да станем отново духовна, силна нация, а не Евро-атлантици. Единият път е спасителен, другият -пагубен.
26
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярвам, че Бог е създател и творец на земята и направи човека по свой образ и подобие...Защо, дядо Добре живя така е негов личен избор както и това на кой да дава също...но по важното за мен е че българина е човек съпричастен, състрадателен, милостив и отзивчив и нека всеки един за себе си да преценява на кой как и на какво да дава...като му пожелавам 103години ...та и повече, ако ще Бог живот и здраве...за да може да прави този свят по - добър и красив.
25
1
 
11
 
! Отговори
без НАП и статистика преди 6 години
стане ли миш маш с духовенството, то е равносилно , като при военните.Ревизия не ги лови.
24
15
 
16
 
! Отговори
информацията нещо е преди 6 години
спестено! При соца бе забранено да просиш и да не си на работа. Държавното осигуряване бе задължително. На края на соца е бил на 75г. На 60г ако се е пенсионирал То до 1974 г не е имал право да проси и да не работи?? Излиза ,че е разполагал с пари.
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Завещал ги е на дъщеря си. и е посочил за какво следва да се използват по нейна преценка. Но никой няма да ходи да и търси сметка или да я проверява, така че освен ако имате вяра на тази жена доброволно да даде собственото си наследство на алчни кърджалии плячкаджии и зидари-мазачи, не възлагате прекалено големи надежди. Кой разпространява какво християнство, къде и защо и за колко века ще стигнат парите. Има още 121 манастира и едва ли всички са били възстановени на ниво бивша почивна станция.
22
27
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЗИ КОИТО ВЯРВАТ, ЧЕ ТОЗИ СВЯТ Е СЪЗДАДЕН ОТ БОГА ДА СЛОЖАТ +А ТЕЗИ КОИТО ВЯРВАТ , ЧЕ НЯМА БОГ ДА СЛОЖАТ -
21
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21ИЗМИСЛЕН СИ ТИ!!!ВСЕКИ КОЙТО НЕ ВЯРВА, ЧЕ ТОЗИ СВРЪХ СЛОЖЕН СВЯТ Е СЪЗДАДЕН ОТ БОГА Е ПОВЕЧЕ ОТ НАПЪЛНО МАЛОУМНО СЛАБОУМЕН!