Завещението: Дядо Добри продължава да дарява и след смъртта си

Земите оставя на БПЦ, а парите на манастира в Елешница
Обновена: 16 фев 2018 16:01 | 16 фев 2018 15:00, Анисия Иванова
75

И след кончината си дядо Добри продължава да дарява. Оказа се - Светецът от Байлово е завещал всичките си пари и имоти на Църквата. Това стана ясно след справка на Bulgaria ON AIR в Агенцията по вписванията.

Добре Димитров Добрев оставя две завещания - едното е от 2004 г., второто от 2007-а, стана ясно след проверка в Агенцията по вписванията.

Още по темата

В първото е записано, че дарява земеделски земи на Православната църква. А във второто дядо Добри пише, че оставя парите в банковата сметка на Църквата, като уточнява, че ги е събирал лично, чрез доброволни дарения на миряните. А парите трябва да се изполват за възстановяване дейността на манастира в село Елешница.

В документа е записано, че оставя на дъщеря си – Богдана, да се погрижи за изпълнението на завещанието му.

Манастирът "Покров Богоридечен" започва да се възстановява именно по инициатива на дядо Добри, затова не е чудно, че той завещава всичките си средства и след смъртта си именно за него, но условието е манастирът да стане действащ.

В началото на турското робоството манастирът в Елешница е опожарен, а хората в него са избити. В края на владичеството духовната обител е възстановена, като в нея Левски основава и първия революционен комитет.

По времето на комунизма имотът е взет от държвата и превърнат в почивна станция. По чуден начин Добри Добрев открива мястото и започва да се грижи за него, инвестира близо 40 хил. лева.

Все още не е ясно колко са събраните средства в сметката на дядо Добри. Отец Серафим, който отговоря за развитието на Елешнишкия манастир, се надява, че дори парите да не стигнат за възстановяването на обителта, щедри хора ще продължат делото на добрия старец.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
38
 
! Отговори
Църквата си е наша! преди 6 години
Това ни завеща дядо Добре - ако си я пазим ще си я имаме и тя ще си ни пази! Само *** може да не разбират какво чудно дело извърши срещу джендърясалата конвенция църквата ни. Слава Богу за всичко! И не забравяйте че Църквата ни не е само клира но и обикновените миряни, както и дядо Добре, царство му небесно! Земната и Небесната Църква в Господа Иисуса Христа завинаги заедно! Амин!
19
4
 
85
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Дано средствата на Дядо Добри да отидат там където той иска ......а не да потънат както обикновено става ...за Линкълни , Ауди S8 , Мерцедес S ......и подобни "нужди" на служилите на бога ! Поклон пред този велик човек !
18
65
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100% е направил нещо сериозно щом цял живот се мазни на църквата и некав си измислен бог...
17
25
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е на това му се вика пари на вятъра. Църквата колко деца или бездомници е нахранила? Освен да карат скъпи коли и да се кичат със златни кръстчета друго нещо?
16
7
 
14
 
! Отговори
Жоко преди 6 години
До до 3И какви по-точно са българските ценности че много не ми ясно? Да си изхвърлиш старата тоалетна чиния и збушения диван пред блока ли?
15
37
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Дано е изкупил най-после вината си. Убил е човек.
14
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбрах как е купен РОЛЕКСА на Дядо Николай пловдивски.
13
6
 
36
 
! Отговори
асен преди 6 години
Дано да ги използват по предназначение , малко наивен е бил дядо Добри !
12
23
 
49
 
! Отговори
Прасето преди 6 години
Дълбоко заблуден човек....с тези пари е можел реално да помогне на реални хора наистина нуждаещи се от помощ...вместо това е изливал в пещерата на аладин малкото си парици и хранел али баба и четиристотинте разбоиника....Жалко за изгубената му кауза , мир на праха му..
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bog fa go pristi blagorodnik skromen 4ist balgarin ne kato mutrite bogataschi v nc i v bg
10
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо Добри просел и давал изпросеното на църквата. Добре, хубаво е да даваш. И е светец. А останалите които цял живот работят, един хлебар който пече хляб за хората, дават от изработеното на държавата под формата на данъци с които би трябвало да строи пътища и улици и болници - те защо не са светци? Каква е разликата?
9
5
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Направо на дядо Николай сфитиня му да ги беше завещал
8
28
 
27
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Този човек е икона! Поклон! От такива работници има нужда днес бизнеса в България, скромни, които дават всичко от себе си и се задоволяват с минималното! Поклон пред светеца Дядо Добри! Нека всички българи се поклонят и вземат пример от него! Истински светец!
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и немците когато масово са гласували за Хитлер са казвали, това че при национал-социалистит има такива и такива не е наш проблем.
6
3
 
39
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Душа-човек.
5
5
 
32
 
! Отговори
до Жоко преди 6 години
Дядо Добри не беше счетоводител на БПЦ. Това че там е пълно с мухльовци не е било негов проблем.
4
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A дали трябва да се дарява на БПЦ?
3
10
 
54
 
! Отговори
Жоко преди 6 години
Да даваш пари на БПЦ е като да пълниш каца без дъно, но все пак може и някой да се засрами и да използва парите по предназначение.
2
1
 
78
 
! Отговори
-------- преди 6 години
По делата им ще ги познаете!!!
1
6
 
57
 
! Отговори
Бай Марин преди 6 години
Дядо Добро беше най-големия. Евала!!!