"Без нацисти по улиците": Граждани се обявиха против фашизма в страната

Факелното шествие в памет на генерал Христо Луков ще започне в 17:30 часа
Обновена: 17 фев 2018 15:56 | 17 фев 2018 15:53,
628

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Часове преди началото на шествието, известно като "Луковмарш", в центъра на София се събраха хора, които се обявиха против него, съобщи Bulgaria ON AIR.

Недоволните граждани се събраха пред Музея за история на София, а хората, които присъстват, се обявиха не само срещу провеждането на Луковмарш, но и срещу цялостната обстановка в страната, която според тях е фашистка. 

По думи на протестиращите, една част от участниците в шествието против провеждането на Луковмарш тази вечер протестират освен това за Пирин, за Истанбулската конвенция и срещу патриотичното ни правителство, което орязва помощи и права на хората. Според някои от тях фашизмът е проникнал на всяко едно ниво в държавата.

Протестиращите са на мнение, че Луковмарш е неонацистко мероприятие, зад което стоят неонацистки идеи и организации.

Националистите-участници в шествието ще се съберат около 17:30 в градинката до църквата "Света Неделя" в София. Оттам те ще проведат факелно шествие до паметната плоча на генерал Христо Луков. 

По традиция, участие в марша взимат и националисти от съседни на България държави. Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други -  че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата. 

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. За осигуряване на спокойствието на жителите на града, в центъра на София ще има засилено присъствие на полиция и жандармерия.

Според организаторите на националистическото факелно шествие, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", заяви пред БНР Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", пък заяви Ирина Барова.

От правителството осъждат провеждането на "Луковмарш". 

"Провокация, която се опитва да ни върне в едни мрачни времена. Много бих се радвал, ако този марш не се проведе, особено в такъв важен исторически за страната ни момент, в който би могъл сериозно да застраши нейната репутация", коментира заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Заповедта за забрана на провеждането на Луковмарш, издадена от кмета Йорданка Фандъкова миналата година, е отменена от Административния съд с решение от 19-ти септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
3
 
3
 
! Отговори
Кореноплодни преди 6 години
Оставете Луков марш, разни yтрепки патриоти, анархисти и тямта други активисти. Кажете (форумните корифеи) нещо за подземният живот на картофите?
331
8
 
14
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Народът трябва да срине паметника на съветските поробители,ако иска да живее свободно!
330
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички антифашисти- на бригада за събаряне паметника на съветските нашественици!
329
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм се интересувал много от ген.Луков и Българските национални легиони, но като видях днешните му противници, то веднага станах върл луковист.
328
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определението "нацисти" за родолюбците е ортомашки сложено от неуки дървени философи и невежи хора,които до вчера не знаеха да се подписват,а днес са вече червени милионери.
327
9
 
2
 
! Отговори
Христо Ботев преди 6 години
Патриот е душа дава,за родина за свобода,но не СВОЙТА душа братко, а душата на народа. Винаги патриотизъмА е удрял здрави спирачки в колелото на прогреса. Колкото по-малко патриотизъм, толкова по-благоденстващи нации!
326
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин наложи фашистки режими в цяла източна Европа,а генерал Луков опитваше да му попречи- значи Луков е бил антифашист а нищожната ордица протестиращи сталинофашисти и комуноприсвоисти са врагове на демокрацията и прогреса!
325
5
 
7
 
! Отговори
До акъл преди 6 години
Антифашистите с гей флагове ще говорят те какво било патриот.---------Не бъркай антифишизма с ЛГТБ-то! ЛГТБ-то е рожба на кланът Клинтън и Обама, и идва от "Мека-та" на дуПекрацията САЩ!Колко удобно забравяте фактите, а!
324
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма каво да се добави при толкова умни червени суджуци.
323
3
 
10
 
! Отговори
акъл преди 6 години
Антифашистите с гей флагове ще говорят те какво било патриот. Навсякъде по света антифашистите и анархистите които бродят с тях са безродна ***, често финансирана отвън.
322
0
 
4
 
! Отговори
горд швед 2050 преди 6 години
Всякакви групови шествия и протести са безцелни и загуба на време, всеки отива няколко пъти ще повика и ще се разотиде. Всеки да се опита да бъде най-добрата версия на себе си и да не занимава другите с предпочитанията си. Живеем в достатъчно свободен свят.
321
10
 
4
 
! Отговори
"-" преди 6 години
А знаете ли основната разлика между двете идеологии - фашизъм и комунизъм???Фашизма е идеология на расовото превъзходство.Комунизма на безкласовото общество и социалното равенство и справедливост.Разликите са очевАдни!!!!!Именно идеята на комунизма за социално равенство и справедливост, днес се прилага във всички развити страни!!!!!Норвегия, Швеция, Дания Финландия се открояват в това отношение.
320
0
 
11
 
! Отговори
убийца преди 6 години
Митка Гръбчева издава брошурата: "Бойните партизански петорки на града".Атентаторът Мехмед Али Агджа, който извършва покушението срещу папата през 1981 г, заявява при разпитите, че тази брошура е била преведена на турскиот "Сивите вълци" и му е дадена да се запознае с челния български опит.
319
0
 
17
 
! Отговори
родолюбец преди 6 години
кой е терорист и расист -- този с маска на лицето или българите с открити лица от Луков марш? Аман от комунисти социалисти, интернационалисти и ***!
318
2
 
21
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Платени трансджендъри ( несигурни в половата си принадлежност ) гейове, и лесбийки организираха контрамарш... "гръбнак" им бяха правнуци на комунисти подло убили Луков..взривили Света Неделя, и потопили ( вече 76 години ) България в болшевишкото тресавище!
317
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убийцата Митка Гръбчева се е отровила сама
316
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странна работа хората от Луков марш маршируваха с открити лица, а доста от "антифашистите" бяха със закрити. Нещо фалшиво има в това - или си смел антифашист или си платен. Даже джендърите ходят на техните си шествия с открити лица, а "антифашистите" се оказа, че им отстъпват по смелост, крият лицата си. Май ша да са платени агенти на антибългаризма, щото фашизъм в България не е имало, по никакви критерии. Просто държавата е била във война и е преследвала 300 съветски диверсанти.
315
2
 
18
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Фашизъм в България е имало от 09.09.1944 година до 11.11.1989 година, наречен сполучливо от комунистическия режим ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА - последното за благозвучие.за справка: виж Историята, ФАШИЗМЪТ от Д-р Жельо ЖелеB
314
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирин е в беда,спасете го сега!
313
3
 
15
 
! Отговори
месара преди 6 години
99%от протестиращите не знаят какво е фашизъм, ама да са в навалицата на площадо. бсп не спи, винаги е готова за подривна дейност.