"Без нацисти по улиците": Граждани се обявиха против фашизма в страната

Факелното шествие в памет на генерал Христо Луков ще започне в 17:30 часа
Обновена: 17 фев 2018 15:56 | 17 фев 2018 15:53,
628

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Часове преди началото на шествието, известно като "Луковмарш", в центъра на София се събраха хора, които се обявиха против него, съобщи Bulgaria ON AIR.

Недоволните граждани се събраха пред Музея за история на София, а хората, които присъстват, се обявиха не само срещу провеждането на Луковмарш, но и срещу цялостната обстановка в страната, която според тях е фашистка. 

По думи на протестиращите, една част от участниците в шествието против провеждането на Луковмарш тази вечер протестират освен това за Пирин, за Истанбулската конвенция и срещу патриотичното ни правителство, което орязва помощи и права на хората. Според някои от тях фашизмът е проникнал на всяко едно ниво в държавата.

Протестиращите са на мнение, че Луковмарш е неонацистко мероприятие, зад което стоят неонацистки идеи и организации.

Националистите-участници в шествието ще се съберат около 17:30 в градинката до църквата "Света Неделя" в София. Оттам те ще проведат факелно шествие до паметната плоча на генерал Христо Луков. 

По традиция, участие в марша взимат и националисти от съседни на България държави. Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други -  че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата. 

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. За осигуряване на спокойствието на жителите на града, в центъра на София ще има засилено присъствие на полиция и жандармерия.

Според организаторите на националистическото факелно шествие, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", заяви пред БНР Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", пък заяви Ирина Барова.

От правителството осъждат провеждането на "Луковмарш". 

"Провокация, която се опитва да ни върне в едни мрачни времена. Много бих се радвал, ако този марш не се проведе, особено в такъв важен исторически за страната ни момент, в който би могъл сериозно да застраши нейната репутация", коментира заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Заповедта за забрана на провеждането на Луковмарш, издадена от кмета Йорданка Фандъкова миналата година, е отменена от Административния съд с решение от 19-ти септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
4
 
8
 
! Отговори
Ххх преди 6 години
Само Левски !
311
0
 
9
 
! Отговори
ай ся преди 6 години
До Анонимен 395Въоръжението на армията никога не е зависело от офицери!Оръжието е купувано единствено и само от Кирил и царя!Купувани са *** срещу тлъсти комисионни!Като зенитките "шкода"!Или танковете "рено"!И това се знае много добре!Тези 75 млн са поредната измислица на червените!!Просто не обръщай внимание!
310
1
 
8
 
! Отговори
ирония преди 6 години
Проблемите на европа идват от напъните за засилване натиска на капитала. И неговото средоточване в определени личности и организацииПод маската на спазването на човешките права.
309
4
 
17
 
! Отговори
те одобряват ли? преди 6 години
За комунистите всеки който не е от тяхните е фашист.Нека попитат тези с маските на лицата: Те одобряват ли планираните убийства по улизите на града? Убийците на Ген Луков съдени ли са и какъв статус имат в комунистическите учелници?
308
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** тя България никога не преставала да е фашистка . Само им чете мненията на българите . Те мразят турците , всички мразят ...и себе си най вече
307
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде в германияе имало фашизъм?Имало е националсоциализъм . Нацизъм.Хирлер описва съвременните проблеми на европа.,за жалост не успя да се справи.
306
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Луков не съм му фен но щом комунистите квичът луковия марш е полезен пък и верно не е анти семит даже подържа евреското движение по това време бая револиционо и военизирано за тяхна държава в палестина със столица ерусалим
305
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некомфортно се чувства мафията и криминалната *** при фюрера Икономиката е във възход.
304
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 366:"Христо Луков не е имал приватизирани предприятия, не е източвал бюджета,"Естествено, само е имал сметка със 75 милиона гулдена, на която са му превеждани комисионите за въоръжението на армията."И кой го каза? Комунистката убийца Митка Гръбчева в книгата си. На нея и бил казал един който получил тази информация от писмо писано от друг, който май бил приятел на ген. Луков. Тоест един ми каза че някой му написал писмо как видял мармоти да завиват шоколад. Хайде закрийте се!!!
303
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,Луков марш'' Няколко необразовани *** със скрити лица излели да избият комплекси и да се правят на интересни.
302
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без комунисти руснаци и пра,сета по улиците
301
2
 
30
 
! Отговори
БЯЛ ВЪЛК преди 6 години
Политиката на целия свят е такава, че иска да скара европейските нации, и белите да се убиваме. Интриги и задкулисни игри... С този ЛУКОВМАРШ се показва, че Европейците трябва да се обединим за общото благо и за спасението на нациите ни. Не случайно всяка година има гости от Германия, Полша, Унгария и др. Обединението прави силата !!!
300
13
 
24
 
! Отговори
До тъпака "Леги преди 6 години
Цитат: "Нещо сме натъжили и САЩ, коментира американското посолство...... Нормално...Втората Световна Англия, САЩ и Русия искаха да унищожат България"====Абе ***, защо пишеш щуротии?През 2-та Св. Война фашистка България обявява война на САЩ и Великобритания без никаква причина, окупира части на Гърция и Сърбия, където фашагите колят деца и жени - факт. След войната е решено Гърция да вземе цяла южна България до Пловдив, а Югославия - Благоевградско, от това ни спасява само Сталин.
299
0
 
10
 
! Отговори
политкоректен преди 6 години
Не виждам вегани!И що така !?
298
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама тоя сайт верно е отврат.Слагам поздравления на този дето бил двама комунисти.Чуден виц! После те смениха номерата.Евалах братле.Страхотен! С две думи казва всичко.
297
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1942 Руски полит комисар надъхва бойците си пред няколко еврейски трупа Вижте какво са направили с нашите еврей гадните нацисти Трябва да победим и да направим същото с тяхните
296
8
 
12
 
! Отговори
А преди 6 години
в САЩ като ги видят с качулки и маски то веднага ги прибират вътре ,докато не докажат ,че нямат никакво намерение да нарушават законите ,а у нас -дИмократия!
295
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без русофили по улиците !
294
2
 
4
 
! Отговори
До 383 преди 6 години
До АнонименАко можех щях да ти туря 100 плюса.Супер! С две думи казва всичко.
293
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде се е скрила политическата м-ша от "Патриотите" или са заети да подпират кратуната?