"Без нацисти по улиците": Граждани се обявиха против фашизма в страната

Факелното шествие в памет на генерал Христо Луков ще започне в 17:30 часа
Обновена: 17 фев 2018 15:56 | 17 фев 2018 15:53,
628

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Часове преди началото на шествието, известно като "Луковмарш", в центъра на София се събраха хора, които се обявиха против него, съобщи Bulgaria ON AIR.

Недоволните граждани се събраха пред Музея за история на София, а хората, които присъстват, се обявиха не само срещу провеждането на Луковмарш, но и срещу цялостната обстановка в страната, която според тях е фашистка. 

По думи на протестиращите, една част от участниците в шествието против провеждането на Луковмарш тази вечер протестират освен това за Пирин, за Истанбулската конвенция и срещу патриотичното ни правителство, което орязва помощи и права на хората. Според някои от тях фашизмът е проникнал на всяко едно ниво в държавата.

Протестиращите са на мнение, че Луковмарш е неонацистко мероприятие, зад което стоят неонацистки идеи и организации.

Националистите-участници в шествието ще се съберат около 17:30 в градинката до църквата "Света Неделя" в София. Оттам те ще проведат факелно шествие до паметната плоча на генерал Христо Луков. 

По традиция, участие в марша взимат и националисти от съседни на България държави. Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други -  че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата. 

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. За осигуряване на спокойствието на жителите на града, в центъра на София ще има засилено присъствие на полиция и жандармерия.

Според организаторите на националистическото факелно шествие, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", заяви пред БНР Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", пък заяви Ирина Барова.

От правителството осъждат провеждането на "Луковмарш". 

"Провокация, която се опитва да ни върне в едни мрачни времена. Много бих се радвал, ако този марш не се проведе, особено в такъв важен исторически за страната ни момент, в който би могъл сериозно да застраши нейната репутация", коментира заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Заповедта за забрана на провеждането на Луковмарш, издадена от кмета Йорданка Фандъкова миналата година, е отменена от Административния съд с решение от 19-ти септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
2
 
4
 
! Отговори
Национална Съпротива преди 5 години
До ай ся Всеки дръскач, който вярва на глупостите, че генерала имал незнам си колко милиона в холандска банка, да се разходят до неговия скромен дом на един етаж, от няколко стаи, а тогава да го питам дали ако имаше генерала милиони, би живял в такава къщичка. А все пак той е български генерал и военнен министър. Засрамете се юди!
371
1
 
2
 
! Отговори
Тодор Тодоров преди 5 години
До До тъпака "ЛегиТи ходи да научиш кога и къде е имало фашизъм! Щото за такива глупости, всеки учител би ти написал слаб 2! България била фашистка...да не сме станали италиянци, че да сме фашисти??? Щото фашизъм и фашисти е имало само и единствено в Италия на Бенито Мусолини! Извади си комунистическия бетон от главата!
370
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Българският Национален Въпрос ?
369
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората не са равни ...
368
9
 
20
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Ханс не завижда на българите. Не би искал да е на тяхно място. Даже и Хансовските политици се изказват, че не искат България в Шенген. Ханс иска ***, високи цени на храни с ниско качество, които да внесе, търговийка туйто-онуйто, ама в своя полза и не иска на не-хансовете да им върви на пари. Разни такива работи. В противен случай Ханс ще бъде нещастен, защото евроатлантическите ценности ще са накърнени, светът няма да се джендъризира и кой знае какво още лошо ще се случи!
367
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХансЗавистта е лошо нещо ...
366
9
 
8
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Ханс не се интересува дали е мъж, жена или дете. Всички са ***. Ханс си иска! За Ханс проблем с подмяната на пола от биологичен на нещо не със света май няма?! Освен това Ханс е свикнал, че високи заплати може да имат само другите Хансове, а на останалите не им се полагат. Дори когато иде реч за храна, за Хансовете същата е с по-високо качество и на по-ниска цена отколкото на не-Хансовете. Браво на Ханс. Евроатлантически ценности. Да подкрепим Ханс с още някой плакат на немски в луков марш!
365
11
 
11
 
! Отговори
До Лучо преди 6 години
Лучо, а защо тази *** не се разви с познатите ни далавери при комунизма, а? Май защото имаше смъртно наказание. Ама много беше важно да падне първо комунизма, а чак ПОСЛЕ да се случи цялата престъпна дейност. В задачата се пита- кой и защо свали комунизма и разби България? Кой имаше такъв интерес? Не са ли онези, които сега искат да им приемем евроатлантическите ценности, от които на всички ни се е изправила косата и които бяха забранени по времето на комунизма?
364
9
 
11
 
! Отговори
Лучо преди 6 години
Това,че сме бедни и корумпирани,не е заради демокрацията и демократите,а затова,че не се проведе реална демокрация,от наследниците на комунистическата партия,които не са само БСП,а пребройте колко от тях внедриха в други партии,като се прибави,че те чрез ДС създадоха и бизнеса и групировките,резултата е налице! Навсякъде при промените ги изчистиха от управлението,само у нас не и резултата е налице!
363
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислете, бре, четете! "Националният предател Димитров"? Кой призна днес Македония като самостоятелна държава? Кой призна македонския език? Национални предатели ли са днешните ни политици?Нещо много объркващо, а! Как приемате това, което се случва сега? По-полека с присъдите!
362
6
 
11
 
! Отговори
аха преди 6 години
При над 1000 години българска история и собствена азбука, собствен език, собствени световно известни политически лидери, световно известни български учени, собствена БЪЛГАРСКА слава, разни псевдо-националисти са развяли на челно място плакат на НЕМСКИ ЕЗИК! Срам за България! Срам за предците ни! Не е редно това рекламиране на чужда отречена държавна идеология, да се допуска от българските власти под никаква форма.
361
10
 
10
 
! Отговори
ми преди 6 години
В друг материал видях шествието на онези, дето ги бяха обявили за НАЦИОНАЛИСТИ. На преден план шествието се водеше от надпис на ЧУЖДИЯ спрямо България НЕМСКИ език. Такива "националисти" им предлагам да заминат еднопосочно за Германия и да не се връщат тук. Тук е България. Пишем и четем на собствен език и той е БЪЛГАРСКИ. Като искат немски, да напускат! И националисти от други държави със същите немски уклони няма какво да правят в България. Ако наистина им харесва България, да научат БЪЛГАРСКИ!
360
9
 
13
 
! Отговори
Лучо преди 6 години
Разбира се никой не е длъжен да подкрепя Луков марш,но защо са против не знам. Може би против един заслужил българин,са тези,които манифестираха преди години с плакати на Ленин и националния предател Димитров.
359
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Комунизмът и фашизмът са двете страни на една и съща монета." Не си прав! Комунизмът е ужасът за онези, които притежават богатството - 1% от земното население...
358
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 471Напротив, някои "хора" трябва точно да попострадат, ама яката!
357
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОП не провеждат фашисткия Луков марш,някаква друга организация го провежда,но протестиращите са прави,че обстановката в страната е фашистка и не знам какво може да се направи,но не трябва да се допуска агресия и да пострадат хора!
356
16
 
15
 
! Отговори
комунизъм=фашизъм преди 6 години
Комунизмът и фашизмът са двете страни на една и съща монета.
355
1
 
1
 
! Отговори
Гост преди 6 години
***
354
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бьлгкрите стк идьиоти.
353
1
 
9
 
! Отговори
до 459 преди 6 години
ПРЕСТЪПНО TЪП да ви таковам в цензурата