Луковмарш: Факелно шествие с почит към героизма или омразата?

Шествието се провежда за 15-ти пореден път, въпреки съпротивата на институции и граждани
469

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Въпреки призивите за отмяна, традиционният Луквомарш се състоя, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Срещу шествието, което се провежда за 15-ти пореден път, се обявиха управляващи и опозиция, а според Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, този Луковмарш може да урони репутацията на страната ни на фона на българското европредседателство.

Шествието започна в 17:30 ч. от храма "Света Неделя" в центъра на София, като по данни на организаторите в него се включиха над 500 души.

В дните преди провеждането му се очакваше участниците да бъдат много повече. По обяд полицията спря автобус с членове на гръцко националистическо движение, които са пътували за София, за да се включат в Луковмарш.

След 18:00 ч. националистите-участници започнаха своето факелно шествие до паметната плоча на генерал генерал Христо Луков на ул. "Тракия". Полицията и жандармерията поетапно спират движението по улиците, през които минават националистите. 

"Нашият марш е в почит на паметта на един българин и никога не е бил насочен срещу някаква етническа група или определени хора. Това е възпоменателно факелно шествие и е било замислено като такова. Явно идеите, които той е изповядвал и които ние в момента изповядваме, са доста опасни за мирогледа на част от днешното общество, което опитва по елементарен начин да наложи своите антинационални идеи и прокарват свои политически, а и финансови интереси, защото някои печелят доста добре от това!", заяви пред БНР един от участниците в шествието, Звездомир Андронов.

Според организаторите, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", коментира Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

По традиция, участие в марша взимат и националисти от други държави. Тази вечер организаторите очакват такива от Германия, Унгария, Гърция и Русия.

Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други - че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата.

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. 

Посолството на САЩ в България изрази загриженост от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. В декларация, оповестена от мисията в София, се казва, че генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. 

От посолството изразяват благодарност за усилията на българското правителство и на кмета на Йорданка Фандъкова, осъждащи похода.

По-рано през деня беше проведен и протест срещу марша, който започна пред Музея за история на София. Участниците заявиха, че са против пропагандирането на неонацистки идеи.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", коментира Ирина Барова.

От правителството също осъждат провеждането на "Луковмарш".


469
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Патриот
Научи български, пък тогава претендирай, че си патриот, хайванче!
На един кумец на родителите ми има скромно паметниче на мястото, където са се взривили с една граната 6 партизани, за да не се предадат! Имаме снимка - едър красавец с брада, същински дядо Боже! Момчето, насочило жандарите към пътеката, по който са бягали, след 9.IX завърши медицина, а след изгрева на "демокрацията" стана кмет на едно градче.
Съвет: много внимавай в изразите! Много!!!
315
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Додо
Не знаех за този случай и първото, което ми привлече вниманието беше за избитите в баптистка църква в Тексас 26 души. Дата - 6.11.2017. После намерих и за убитите 5 души в православна църква в Кизляр, Дагестан. Застреляни от уахабит, също застрелян. Не виждам никакъв повод за радост. В Дагестан имаше и други стрелби по християни. В Кизляр има фабрика за ловни, туристически, подаръчни ножове от много високо качество. Т.е. имат си хората поминък.
314
0
 
0
 
! Отговори
Малкия Hirler преди 9 месеца
!
313
2
 
7
 
! Отговори
Лично мнение преди 9 месеца
Това е изява на патриотизъм, не на омраза ! Посолството на САЩ по-добре да се занимава с американската "толерантност" към негрите, нелегалните южноамерикански имигранти, към севернокорейците, към младежите, подвизаващи се необезпокоявани като масови убийци, и т.н.- списъкът е много дълъг !
312
1
 
3
 
! Отговори
Елка преди 9 месеца
До Додо:

Днеска не работя, имам day off.
311
2
 
7
 
! Отговори
Я гледай.... преди 9 месеца
До Анонимен 329 То па ДПС и БСП са едни убавци..Мани, мани.Те какво демонстрират на Копринка и Бузлуджа? Комунизъм. Разликата че при Луков марш маршируват в пълно мълчание, доката БСП са речи, лозунги , игри , кебапчета и бира. На какво се радват, не знам.
310
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като от девет милиона социална българска държава станахме под седем милиона и се върнахме в времето нс Дикенс с дивашкият капитализъм , Измислихме и такива седянки!!!! Простотио по време на геноцид!
309
2
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 9 месеца
И кой е казал че ген.Луков е бил фашист? По време на ВСВ у нас в кръчмите се е водил спор кой ще победи. Едни са били за Русия , други за Германия. Трябва ли да определим тези за Германия че са били фашисти?Сега не е ли същото? Едни за Русия , други за Америка.Ай сик тир.
308
3
 
14
 
! Отговори
Джантъри преди 9 месеца
Ген. Христо Луков преди всичко е БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ! Дали е бил фашист или нацист това са нюанси. Воювал е за България! Тия джантари не мога да ги разбера? Уж демократични евроатлантически ценности и свободи, изразени в хомосексуализъм и содомия... Национализмът се възражда в Европа и къде ще се криете не знам, а и не ме интересува...
307
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 9 месеца
Елкe, защо не пишете нищо за избитите християни днес в руската църква?
306
5
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 9 месеца
До кога няма да си тачим истенските герои , а паметниците на кратците шумкари ще стоят
305
4
 
24
 
! Отговори
Глупаци осъзнайте се преди 9 месеца
Гей паради и оргии по улиците може, а Луков марш не, а ????
304
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РОДОЛЮБЕЦЪТ

На 28 септември 1918 г. голяма сръбска пехотна част напредва към Кюстендил по долината между Царев връх и Калин камък. Но там я пресреща един български майор останал сам на рубежа с четири гаубици. Негови помощници са овчари и козари от близките колиби. Те му подават снарядите. И нашествениците са спряни. Майорът е Христо Луков. На следващия ден е подписано примирието в Солун. Сръбска войска не стъпва в Кюстендил. Градът остава в пределите на България!
След Първата световна война България постепенно изправя снага. Един полковник пише учебници по артилерийско и общовойсково
303
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези които протестираха срещу фашизма,защо не реагират с документи срещу пълзящия фашизъм,използвайки международните забрани срещу нацизма и фашизма?
Какво чакат?Само с демонстрации не става,а с мерки срещу организаторите на фашистки изяви!
Ако това правителство не се справи с фашизма,да се маха и да идват ДПС и БСП на власт!
302
8
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Докато тази държава не започне да оттдава почит на националните си герой, като ген.Христо Луков не може да се нарича Българска!!!
301
13
 
4
 
! Отговори
bluesky1 преди 9 месеца
Интересно ми е защо с темата за национализма, във всички държави, се занимават предпочтително житейски неуспели хора, да не кажем откровени *** и комплексари! Навсякъде е така, не само тук в България! Някакъв процент от хората намират собствената си значимост в поддържането на националистическа кауза на определена група, защото иначе биха били кръгла "0". Както някой по-долу бе казал принципно няма никаква разлика между фанатизма на ИД и националистическите идеологии...идвете ползват промити
300
8
 
10
 
! Отговори
ЖороПърви преди 9 месеца
"Луковмарш: Факелно шествие с почит към героизма или омразата?"
Що за въпрос- ГЕРОИЗЪМ!
299
4
 
16
 
! Отговори
ЕС преди 9 месеца
Не трябваше да ги приемаме тези в съюза.Не искат мултикултурализъм.Не искат трети пол.Ще ни провалят плановете
298
0
 
14
 
! Отговори
До 322 сталин преди 9 месеца
Построиха бе , гей паради...
297
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
Трябва да има някаква прошка и разбирателство обединение сред българите.За да вървим напред има добри примери от историята преди повреме и след комунизма.