Луковмарш: Факелно шествие с почит към героизма или омразата?

Шествието се провежда за 15-ти пореден път, въпреки съпротивата на институции и граждани
17 фев 2018 21:27,
469

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Въпреки призивите за отмяна, традиционният Луквомарш се състоя, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Срещу шествието, което се провежда за 15-ти пореден път, се обявиха управляващи и опозиция, а според Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, този Луковмарш може да урони репутацията на страната ни на фона на българското европредседателство.

Шествието започна в 17:30 ч. от храма "Света Неделя" в центъра на София, като по данни на организаторите в него се включиха над 500 души.

В дните преди провеждането му се очакваше участниците да бъдат много повече. По обяд полицията спря автобус с членове на гръцко националистическо движение, които са пътували за София, за да се включат в Луковмарш.

След 18:00 ч. националистите-участници започнаха своето факелно шествие до паметната плоча на генерал генерал Христо Луков на ул. "Тракия". Полицията и жандармерията поетапно спират движението по улиците, през които минават националистите. 

"Нашият марш е в почит на паметта на един българин и никога не е бил насочен срещу някаква етническа група или определени хора. Това е възпоменателно факелно шествие и е било замислено като такова. Явно идеите, които той е изповядвал и които ние в момента изповядваме, са доста опасни за мирогледа на част от днешното общество, което опитва по елементарен начин да наложи своите антинационални идеи и прокарват свои политически, а и финансови интереси, защото някои печелят доста добре от това!", заяви пред БНР един от участниците в шествието, Звездомир Андронов.

Според организаторите, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", коментира Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

По традиция, участие в марша взимат и националисти от други държави. Тази вечер организаторите очакват такива от Германия, Унгария, Гърция и Русия.

Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други - че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата.

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. 

Посолството на САЩ в България изрази загриженост от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. В декларация, оповестена от мисията в София, се казва, че генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. 

От посолството изразяват благодарност за усилията на българското правителство и на кмета на Йорданка Фандъкова, осъждащи похода.

По-рано през деня беше проведен и протест срещу марша, който започна пред Музея за история на София. Участниците заявиха, че са против пропагандирането на неонацистки идеи.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", коментира Ирина Барова.

От правителството също осъждат провеждането на "Луковмарш".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
4
 
17
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Не трябваше да ги приемаме тези в съюза.Не искат мултикултурализъм.Не искат трети пол.Ще ни провалят плановете
272
0
 
14
 
! Отговори
До 322 сталин преди 6 години
Построиха бе , гей паради...
271
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 години
Трябва да има някаква прошка и разбирателство обединение сред българите.За да вървим напред има добри примери от историята преди повреме и след комунизма.
270
13
 
25
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Мразите комунизма а живете в панелки построени от не го.Всичко по което ходите е дело на комунизма дори и ндк дето прецедателствате Еропа.Какво построихте през демокрацията.
269
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луков не го харесвам особено но всичко което гази комунистите е приемливо или поне по малко зло от червената чума
268
17
 
6
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Мечтата на простака! Лош поглед, омраза към имагинерен враг, униформа и вожд под чиито знамена да се застане! Мили хора, нищо ново под слънцето, това сме го виждали в Брлин през 34 година! Остава да почнете да горите и книги, та приликата да е пълна!
267
13
 
2
 
! Отговори
жеко преди 6 години
а това че в имало анти протест е една много добра тактика да привлечеш още повече хора за идеята, спонсорите и на луков марш и на антипротеста са една и съща организация само че като създадеш конфликт между двете то интереса става по голям и от омраза от едни към други хората ще се присъединят към една или друга страна а ще ги управляват едни и същи просто за различни цели, протести за истанбулска конвенция или каквото и да е
266
12
 
7
 
! Отговори
жеко преди 6 години
нищо повече от възраждане на фашистка идеология по метода който ползват в украина, маргиналните прослойки на обществото търсят опора в такива среди това е като исляма само че за бели, създават фанатици които много евтино се ползват за всякакви цели, както виждаме в украина ги ползват за рекет, пушечно месо, създаване на протести, даже мокри поръчки, естествено спонсор на целия пакет услуги е сащ както е и тук
265
19
 
8
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Луков марш: опасни, манипулирани кукли на конци с промити мозъци!!!! Патриотизмът не е нищо повече, нито по-малко, от това да съграждаш, себе си и обществото! Всичко останало е болест!!!
264
10
 
16
 
! Отговори
БАНДЕРА преди 6 години
БАНДЕРА И ЛУКОВ ЕДИН И СЪЩИ РЕЖИСЬОР И В БЪЛГАРИЯ ЛИ ЩЕ ПРАВИТЕ СЪЩИТЕ НОМЕРА?РЕЖИСОРИ С К А П А Н И ТОЛКОВА СТЕ ПРОЗРАЧНИ .....КАРТИНКАТА Е СЪЩАТА КАТО В УКРАЙНА....ГЛАДНИ БЕДНИ С ПАДАЩИ ПАНЕЛКИ РАЗБИТИ УЛИЦИ И ТРОТОАРИ НО ФАШИЗМЪТ ЩЕ ВЪЗРАЖДАМЕ ПСИХИЧНО БОЛНИ СЛЕПЦИ...ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ СТРАНИ РАЗБУТАХТЕ ГИ НАПРВАХТЕ НА ШАПАВИ...
263
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците що не си гледат тяхната работа, а се бъркат все там дето не им е работа. Да си гледат и възпитават техните тинейжъри , дето масово нападат училища и убиват. Или на тях трябва всички да им се кланят, без да мислят и да се съпротивляват????!!!!!!!!
262
6
 
16
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
И двете събития и шествието и контра шествието, са спонсорирани от чужди организации, както и на двете можеха да се видят много чужденци. Целта и на двете е да подържат омраза и да разделят българския народ!
261
12
 
12
 
! Отговори
Да бе, да! преди 6 години
Онези от луковия марш развяваха плакати на немски. Все едно не са от държава с над 1000 години история, собствен език, собствена азбука и собствени световно известни политици и учени. Това ми било националисти! Че и чужденци имало, ама и те явно не заради България са там, щом не знаят български. Ако на тези особи от луковия марш България им беше ценна, нямаше да има плакати на немски! Като толкова харесват Германия, да бяха отишли там. А, сетих се, защо не са отишли. И германците не ги искат!
260
8
 
25
 
! Отговори
АаА преди 6 години
До ПустинякВижте лицата на "хората" от контрамитинга, Повечето там са известни от София прайд. Сега разбирате ли защо лицата на хората от Луковмарш са притеснени и гледат с омраза? :)
259
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки има право на мнение :)
258
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам идея - избийте се едни други, че да се свършва ... И да остане България свободна от безкрайно леви и безкрайно десни.
257
3
 
8
 
! Отговори
КуКу преди 6 години
Най важната тема. След 30 години двумилионна България ще продължава разгорещено да спори. В останалите 2 милиона, ромите и турците ще бъдат поне половината.
256
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуууу голяма работа - голямо чудо....
255
11
 
12
 
! Отговори
Той беше прав! А.Х. преди 6 години
Нищо не може да промени факта, че той беше прав. Националсоциализма ще се завърне под една или друга форма, независимо дали това се харесва на на някои или не.
254
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нямам нищо против този марш но по всичко си личи че са превърженици на фашазма , погледнете снимката , емблемата на плаката от дясно е идентична с емблемата на десен сектор в украйна , явно някой и тук се мъче да сътвори някой конфликт