Луковмарш: Факелно шествие с почит към героизма или омразата?

Шествието се провежда за 15-ти пореден път, въпреки съпротивата на институции и граждани
17 фев 2018 21:27,
469

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Въпреки призивите за отмяна, традиционният Луквомарш се състоя, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Срещу шествието, което се провежда за 15-ти пореден път, се обявиха управляващи и опозиция, а според Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, този Луковмарш може да урони репутацията на страната ни на фона на българското европредседателство.

Шествието започна в 17:30 ч. от храма "Света Неделя" в центъра на София, като по данни на организаторите в него се включиха над 500 души.

В дните преди провеждането му се очакваше участниците да бъдат много повече. По обяд полицията спря автобус с членове на гръцко националистическо движение, които са пътували за София, за да се включат в Луковмарш.

След 18:00 ч. националистите-участници започнаха своето факелно шествие до паметната плоча на генерал генерал Христо Луков на ул. "Тракия". Полицията и жандармерията поетапно спират движението по улиците, през които минават националистите. 

"Нашият марш е в почит на паметта на един българин и никога не е бил насочен срещу някаква етническа група или определени хора. Това е възпоменателно факелно шествие и е било замислено като такова. Явно идеите, които той е изповядвал и които ние в момента изповядваме, са доста опасни за мирогледа на част от днешното общество, което опитва по елементарен начин да наложи своите антинационални идеи и прокарват свои политически, а и финансови интереси, защото някои печелят доста добре от това!", заяви пред БНР един от участниците в шествието, Звездомир Андронов.

Според организаторите, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", коментира Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

По традиция, участие в марша взимат и националисти от други държави. Тази вечер организаторите очакват такива от Германия, Унгария, Гърция и Русия.

Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други - че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата.

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. 

Посолството на САЩ в България изрази загриженост от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. В декларация, оповестена от мисията в София, се казва, че генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. 

От посолството изразяват благодарност за усилията на българското правителство и на кмета на Йорданка Фандъкова, осъждащи похода.

По-рано през деня беше проведен и протест срещу марша, който започна пред Музея за история на София. Участниците заявиха, че са против пропагандирането на неонацистки идеи.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", коментира Ирина Барова.

От правителството също осъждат провеждането на "Луковмарш".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари