Луковмарш: Факелно шествие с почит към героизма или омразата?

Шествието се провежда за 15-ти пореден път, въпреки съпротивата на институции и граждани
17 фев 2018 21:27,
469

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Въпреки призивите за отмяна, традиционният Луквомарш се състоя, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Срещу шествието, което се провежда за 15-ти пореден път, се обявиха управляващи и опозиция, а според Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, този Луковмарш може да урони репутацията на страната ни на фона на българското европредседателство.

Шествието започна в 17:30 ч. от храма "Света Неделя" в центъра на София, като по данни на организаторите в него се включиха над 500 души.

В дните преди провеждането му се очакваше участниците да бъдат много повече. По обяд полицията спря автобус с членове на гръцко националистическо движение, които са пътували за София, за да се включат в Луковмарш.

След 18:00 ч. националистите-участници започнаха своето факелно шествие до паметната плоча на генерал генерал Христо Луков на ул. "Тракия". Полицията и жандармерията поетапно спират движението по улиците, през които минават националистите. 

"Нашият марш е в почит на паметта на един българин и никога не е бил насочен срещу някаква етническа група или определени хора. Това е възпоменателно факелно шествие и е било замислено като такова. Явно идеите, които той е изповядвал и които ние в момента изповядваме, са доста опасни за мирогледа на част от днешното общество, което опитва по елементарен начин да наложи своите антинационални идеи и прокарват свои политически, а и финансови интереси, защото някои печелят доста добре от това!", заяви пред БНР един от участниците в шествието, Звездомир Андронов.

Според организаторите, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", коментира Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

По традиция, участие в марша взимат и националисти от други държави. Тази вечер организаторите очакват такива от Германия, Унгария, Гърция и Русия.

Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други - че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата.

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. 

Посолството на САЩ в България изрази загриженост от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. В декларация, оповестена от мисията в София, се казва, че генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. 

От посолството изразяват благодарност за усилията на българското правителство и на кмета на Йорданка Фандъкова, осъждащи похода.

По-рано през деня беше проведен и протест срещу марша, който започна пред Музея за история на София. Участниците заявиха, че са против пропагандирането на неонацистки идеи.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", коментира Ирина Барова.

От правителството също осъждат провеждането на "Луковмарш".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 355Ако са нацисти такива като теб няма да са зад компютъра! Не виждаш ли ,че са слезли от Копринка!
232
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
354 С какво този генерал е по-голям от останалите генерали убити от комунистите
231
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези са си чисти нацисти
230
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на нашето поколение родено след 09.09.1944 г. е , че не сме учили и не познаваме истиската история на България. Учихме историа на БКП , но не и на България. Сега този ген. Луков е непознат и слушаме какво казват политиците , ама не им вярваме.
229
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И все пак лично ние българите от фашистите зло не сме видели"От 1923 до 1944 година - смъртоносно разделение на народа, което и до днес не е преодоляно... Света в кръв и разрушения... Лично ние, българите или лично аз? И аз лично не съм видял зло, защото не съм бил роден.Реабилитацията на фашизма е безумие, което дори страхът от комунизма не може да оправдае!
228
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOVA SA KRIMINALNI PRESTAPNIZI,DO EDIN SA ZA ZATVORA,A VATRE ROMITE SHTE IM OBYASNYAT SHTO E FASHIZAM I OMRAZA KAM MALZINSTVATA V BALGARIA.
227
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм = Нацизъм = ФашизъмСталин = Хитлер
226
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в България никога не е имало фашизъм а Луков марш е почит към един достоен Български генерал герой и нищо повече
225
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А червените карамфили на девети септември ?
224
1
 
5
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До Анонимен 285 Не ки имал друга представа за демокрацията , а си имал грешна представаза качествата на българина. Както построихме социализма , така ще построим и демокрацията.
223
2
 
15
 
! Отговори
Питам преди 6 години
А комунистическите сборища на Копринка и Бузлуджа защо не са забранени?
222
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България било нямало фашизъм... Неправилният прочит на историята ще произвежда все нови и нови българоубийци... Ще ни унищожават физически, икономически и духовно. Докато се стопим и изчезнем. Лъжа, корупция, грабеж, убийства, национални предателства в името на личния интерес. Кога ще се спрем? Кога ще се замислим? Помирение и мъдрост са ни нужни. Днес е прошка...
221
4
 
8
 
! Отговори
Куков марш преди 6 години
Докато ние се занимаваме с глупости и днес беше пълно с платени протестъри другите държави и народи се развиват с такива темпове, които не могат да се осъзнаят от изкукуригалите професионални протестъри и от т.н. ни елит съставен от кофпомпаджии, физкултурници и бивши комсомолски секретари. Дори съседи като Турция, Румъния са недостиими за нас като технологии, специалисти и индустрия. България е обречена, дори Индия се развива с пъти по-бързо от нас. Едни и същи лаладжийски истории 30 години.
220
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Превръщат младите хора в манипулирани зомбита,губим поколението,това е кошмар!
219
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гей парада е по-приемлив от Луков марш ?!
218
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи избиване на 200 000 от Народния съд може, а Луков марш не може ...?!Защо ?
217
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишете историята както е, а не както изнася, хората ще оценят справедливо кой крив, кой прав
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишете историята както е, а не както изнася, хората ще оценят справедливо кой крив, кой прав
215
2
 
25
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Явно човекът е бил свестен, само някои искат да го изкарат по-черен от дявола. И като гледам кои са разочаровани от това шествие, нашите платени историци го наричат антисемит и нацист. Платени в долари
214
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ахтунг !Юден !!