Очаква се: "Гражданска отговорност" може да поскъпне отново

Застрахователите внасят 4 млн. евро като гаранция за некоректни компании
17 фев 2018 07:30, Елка Василева
146
Очаква се: "Гражданска отговорност" може да поскъпне отново
Снимка: архив, Булфото

От 1 февруари цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" се повиши средно с 12 лв. Възможно е обаче това да не е единственото увеличение през тази година, докато очакваме въвеждането на системата "бонус-малус". По замисъл тя трябва да направи застраховката по-евтина за изрядните шофьори и по-скъпа за нарушителите на пътя, пише „Сега“.

До дни се очаква Световната банка да представи своя анализ за размера на "Гражданската отговорност" у нас и дали той е достатъчен, за да покрие рисковете, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Този анализ е бил възложен след извършената през миналата година проверка на целия финансов сектор у нас от МВФ (т.нар. FSAP).

Тогава сред установените слабости бяха занижените застрахователни премии и по-точно тези по задължителната "Гражданска отговорност". Въз основа на анализа на Световната банка КФН ще реши какви мерки да предприеме и дали трябва да има завишение на цените.

Причина за поскъпването на "Гражданска отговорност" от началото на февруари бе новата вноска, която застрахователите трябва да направят в специален фонд към Националното бюро "Зелена карта". Това е институцията, която плаща обезщетения, ако българи без "Гражданска отговорност" причинят катастрофа в чужбина.

Средствата във фонда ще служат като банкова гаранция срещу неплащането на щети в чужбина, а създаването му е по решение на Международния съвет на бюрата "Зелена карта". Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите, сега всички компании трябва да внесат до март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на практика ще бъдат платени от крайните потребители, като поскъпването на "Гражданската отговорност" варира между 11 до 18 лв. от всяка полица в различните застрахователни компании.

Междувременно през март се очаква най-после избраният преди година консултант "Ърнст енд Янг" да представи методиката си за определяне на цената на "Гражданска отговорност" по системата "бонус-малус". Тя обаче трябва да бъде въведена със специална наредба на КФН, МВР и транспортното министерство, като преди това методиката ще бъде представена за обществено обсъждане. Според експерти ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата, което означава, че реално системата няма да задейства по-рано от лятото на тази година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
до wtf преди 6 години
На нова кола 120 к.с. данъка в София е толкова, а в други общини, като Пловдив със 100 лв повече.
104
0
 
0
 
! Отговори
на3мата кемафа песа преди 6 години
Одраска ми БТР а един с БМВДобре че имах гражданска да му покрие извозването за скраб.
103
0
 
0
 
! Отговори
wtf преди 6 години
До напускамdaaamn bro , какво караш та плащаш 400 лв данък Оо и 1500 каско . Аз яко броях тези пари за моята кола всяка година, бал съм го поскъпването на гражданската с 20-30 та даже и 50 лв.....
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като сте гласували за тях, сега ще плащате и песен ще пеете.За предпочитане "Цъфнал ГЕРБ"
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОВОЛНИТЕ ХОРА НЕ ПРОТЕСТИРАТ.А КАКТО КАЗВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ, В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СА ДОВОЛНИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО.
100
3
 
0
 
! Отговори
напускам преди 6 години
Накъде ще вдигате още. Сега плащам 250 ГО и 1500 Каско. Тотала си го сметнете. Със сигурност е доста над средноевропейските. Като включим преглед 50 лв, данък в общината 400 лв, винетка 100.
99
0
 
13
 
! Отговори
Протест преди 6 години
ТАКА ще бъде , докат само изказвате мнението си и то on line! Протести трябват, протести яки и до дупка, ама няма кой.
98
0
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
До Анонимен82...da ne zabravis da zadelish 2 leva za kurshuma pri novia Naroden Sud...;))
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво налага това голямо поскъпване на застраховките за последните 4-5 години застраховката ми скачаше с около 20 лв,а заплатите вдигнаха ли се по-скоро не и дали ще се вдигнат не е сигурно,докато поскъпването е гарнирано
96
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спирате да купувате на мутретата застраховките и да го дуу..нат под вода да не вдигат прах. Аз който 30 години нямам нито една катастрофа ще плащам за такива дето не са се застраховали така ли? Или за такива дето се правят на състезатели? Няма как да стане тази! Застраховал съм се за 6 месеца и като ми изтече застраховката край повече със мутренските застраховки! Не стига че заплатите и пенсиите ни са африкански а дупетата си вдигнаха 300 лева заплатите а пък един селянин даже взима 13 000 лева
95
0
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Незнам на следващите избори Борисов как ще застане пред избирателите си ( макар че в това двулично същество няма грам срам и самокритика)!Айде тези които са с промит мозък и нямат нищо "горе" ще гласуват като зомбита ама се надявам, които са по-умни и са запазили разсъдъка си от хвалебствените лакърдии и обещания на Борисов да се осъзнаят!
94
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличение на всичко! Гарантирано от ГЕРБ!
93
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъка..а..а голяма мъка налегна другарите. Борисов обикаля света и навсякъде го приемат с отворени обятия, а Радев ходи след него като пуделче в Македония , зер и той е политик. Жалка хора сте от БКП-БСП. Нинова пък в САЩ да избира на сина си къща за 5 милиона долара щото и тя скоро като Станишев ще бяга от България. И на фона на всичко това двама червени суджуци по цял ден пишат глупости в сайта.
92
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това е институцията, която плаща обезщетения, ако българи без "Гражданска отговорност" причинят катастрофа в чужбина."Каква е тая пародия бе?!?!?Причинилите катастрофа в чужбина да си плащат от техния джоб!!!Защо аз да съм длъжен да плащам, заради състезателя по германския аутобан - Бай Х-. У-. Й. ???
91
1
 
1
 
! Отговори
van zant преди 6 години
До АнонименТи откъде си сигурен че го избират.....да не работиш в за него!!
90
3
 
1
 
! Отговори
вдовец преди 6 години
До Анонимен 92Може, може, аз как вземам 25% от покойната ми съпруга над моите 910 лв.
89
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Бойко Борисов е загубил над 1 млрд долара от сметки в банки в държави от бившия СССР зад Урал. Доверил се на авери, които вместо да му пазят парите, ги източили. Това съобщиха за Ф. Н. източници от разузнавателните служби."
88
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука няколко души пенсионери и безработни се упражняват кой колко пъти ще наплюе Борисов и ГЕРБ. И какво от това , вече 10 години го плюете , но народа си го избира и така ще е още 10 години. Това е другари след 50 години на убийства и грабежи от БКП-БСП няма кой да гласува за тях.
87
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаква се и такса въздух - гарантирано от Гроб
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До въпросГласувай за който си искаш,но като лъжеш поне малко се информирай!Можеш да получаваш пенсия 910 лв./ в което силно се съмнявам /,но няма как да получаваш 150 лв. от втория стълб,тъй като изплащането на пенсии от него ще започне след около 1-2 години!