Това е българката, дарила 1,8 млн. на Националната галерия!

Покойната вече Маргарита Занеф емигрирала в Австралия през 1960 г.
17 фев 2018 13:32, Елка Василева
102

40961 гледания   |  Още видео

Само в Bulgaria ON AIR! Коя е мистериозната българска емигрантка в Австралия Маргарита Занеф, която след смъртта си дари близо 2 млн. лева на Националната художествена галерия и още толкова на галерията в Сидни?

На 14 февруари по сметките на галериите в София и Сидни постъпват суми, равняващи се на по 1 милион и 800 хиляди лева. И двете институции са впечатлени.

Но не знаят коя е щедрата дарителка - покойната вече Маргарита Занеф, емигрирала в Австралия през 1960 г. със съпруга и сина си.

Надживява и двамата и си отива от този свят през 2016 г.

Онези, които са я познавали, описват Маргарита Занеф като тиха дама, която обожава децата и цветята. Синът ѝ си отива на около 50-годишна възраст. Съпругът ѝ преди около 20 години.

В огромната ѝ градина с азалии Алекс и семейството му ходели често.

Маргарита Занеф живеела в малък комплекс в Сидни. Често хващала влака до Сините планини в Блекхийт, Австралия.

А именно от продажбата на имота ѝ в Блекхийт са парите, постъпили по сметката на Националната галерия.

След като си отиде от този свят, Маргарита Занеф направи така, че и България да я спомене. С благодарност!

 


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ХоХоъхххййкк
Хора, научете се първо да пишете грамотно и без правописни грешки и тогава коментирайте действията на другите. Това е уважение към самите вас!
83
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евала на жената, но е трябвало да постави условия за харченето. Нашите хора сега ще подледят суджуците и ще излислят как да изм ъкнат паричките. Тези низши същества никога няма да дарят, но да отмъкнат са първи.
82
4
 
5
 
! Отговори
Винету преди 9 месеца
Не Лиленото, има нужда от една магистралка до галерията че да стигат клиентите по бърже.
81
1
 
4
 
! Отговори
г-жа Павлова преди 9 месеца
Абе, ужда от саниране няма ли таз галерия???
80
3
 
4
 
! Отговори
младен преди 9 месеца
Тоя долнопробен сайт обслужва и е подчинен на Вожду и компания. Как напиша в пост името Боко или Лиленка и се трият постовете. Нещастници.
79
1
 
15
 
! Отговори
Вангу преди 9 месеца
Браво.Да почиват в мир.
Много добре е направила.така по трудно може да ги присвоят.ако ги беше дарила за деца и бездомни уйде коня....
Защо умните българи са в чужбина,а крадливите сноват ту вън ту тука,
Най калпавите никъде не ходим само тука
78
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кога куфарен соцкапиталист ще дари нещо на държавата България? Точно никога.Той влага откраднатите пари в хотели,скъпи коли и леки жени.
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само дето сега точат зъби и им текат лигите за нейните парички, да ги излапат наготово разни хрантутници и разни с далаверки с фирми с обществени поръчки.
76
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вместо да ги дава на лежачите трябваше да ги даде на бездомните и децата сирачета. Ама защо да ги дава на бедните като може на богатите? Много ми е интересно как са имигрирали през 1960 година като границите бяха заключени? Баща ми бог да го прости 1950 година е правил опити да се измъкне. Тогава е бил 26 годишен. По легален начин ако не си комунист няма как да излезнеш извън границата. Имало е екскурзии до соц страни но с милиционер в групата. Няма мърдане. А тази как е избягала нямам идея.
75
3
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 9 месеца
Постъпката и е похвална, но за съжаление, и тези пари ще се "усвоят". Герберите не пропускат да минат покрай тях "едни пари"...Ще намерят и формата, и благовидния предлог, даже ще го маскират като обществено благо. Както санирането, асфалта, градинките за влюбени двойки в обезлюдяващите ни села....
74
4
 
16
 
! Отговори
БГ преди 9 месеца
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ
73
6
 
26
 
! Отговори
Избягал от бг преди 9 месеца
Нее трябвало в бг да превеждат и лев сега ще ги откраднат
72
6
 
23
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Емигрирала или избягала от комунизма?
71
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако беше в България,дали щеше да види изпълнено завещанието си след смъртта?Съмнявам се!С нашите мошеници.
70
6
 
12
 
! Отговори
Уйо преди 9 месеца
...горката, възпитана е и е приела западния начин на възпитание относно културата!!!.. Като добавим и носталгията по родния край и загубата на близките си..все ключови фактори които и дават абсолютно грешната представа а от там и глупаво решение....!!! Сега шепа познати лешояди "интелектуалци"предстои да се изпокарат по медиите...ще има и внезапни" инсулти".!!! Модерна Детска онкология ни трябваше...
69
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Горката Занеф,едва ли е знаела,за какво ще отидат парите й,за откуп на безлични и сиви картини на наши "тварци"от соца,като тези на тариката Светлин Русев,който рисува една и съща,мрачна картина,от големи-по-големи,достигащи по няколко метра височина?!
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До помним

Ти по-добре чуй записа преди да пишеш!Видяла се е с роднините си в България,не са били избити.
Вероятно е избягала,защото дядо И е бил от правителството преди 1944г.,а знаем,че нашето правителство са били съюзници на Хитлер волю или неволю.
67
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поне сега не пишете глупости! Една достойна българка, която трябва да е за пример на вече не малкото наши нови милионери, достигнали до богатството си по незнайни пътища. Дали са способни на подобен жест?
66
5
 
9
 
! Отговори
Каичо преди 9 месеца
До Най-новия виц
Не знам комунист и 10 копейки да е дарил.
65
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Елита някога е избит, малцина успяват да избягат. Маята е Мая. Комунистите въздигнат в култ произхода от бедно работническо семейство. Да си работник е чест, шефът получава дори по-ниска заплата, нищо че е инж. . Мнозина учат ПУЦ след висше за да влязат в цеха и да получават повече пари. Това е новият елит - простотията, но каквото и образование да имаш, семейната среда, обноски, първите 7 години са водещи. Затова днес, където и да отидеш те посреща агресия, простотия и долен грозен манталитет.