Това е българката, дарила 1,8 млн. на Националната галерия!

Покойната вече Маргарита Занеф емигрирала в Австралия през 1960 г.
17 фев 2018 13:32, Елка Василева
102

Само в Bulgaria ON AIR! Коя е мистериозната българска емигрантка в Австралия Маргарита Занеф, която след смъртта си дари близо 2 млн. лева на Националната художествена галерия и още толкова на галерията в Сидни?

На 14 февруари по сметките на галериите в София и Сидни постъпват суми, равняващи се на по 1 милион и 800 хиляди лева. И двете институции са впечатлени.

Но не знаят коя е щедрата дарителка - покойната вече Маргарита Занеф, емигрирала в Австралия през 1960 г. със съпруга и сина си.

Надживява и двамата и си отива от този свят през 2016 г.

Онези, които са я познавали, описват Маргарита Занеф като тиха дама, която обожава децата и цветята. Синът ѝ си отива на около 50-годишна възраст. Съпругът ѝ преди около 20 години.

В огромната ѝ градина с азалии Алекс и семейството му ходели често.

Маргарита Занеф живеела в малък комплекс в Сидни. Често хващала влака до Сините планини в Блекхийт, Австралия.

А именно от продажбата на имота ѝ в Блекхийт са парите, постъпили по сметката на Националната галерия.

След като си отиде от този свят, Маргарита Занеф направи така, че и България да я спомене. С благодарност!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кое му е бравото,напротив жалко,в чий ли джоб ще отидат,колко ли се е лишавала за някои български крадци, да ги беше раздала на бедни хора,а кое вече в държавата ни заслужава дарение май нищо
55
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поне една нейна снимка на дарител ще сложат ли , или ще напълнят с картини на светлин русев и статуетки на чапкънов?
54
13
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива хора,като госпожа Занеф отдавна вече няма в България,защото комунистите ги избиха след 9 септември 1944.Ограбиха цялото им имущество и от цървулани се превърнаха в богат,червен елит,който ни управлява и до днес.Хора от друг свят,с благородна и скромна душа.
53
3
 
29
 
! Отговори
Ива преди 6 години
Който се занимава с такъв тип проблеми нека проучи как и защо. Е попаднала в Сидни, за ранната смърт на сина и, дали има внуци, какво е работила там. Защото пише, че съпруга и е починал 1981г, а синът и 1999г, около 50г. вероятно е бил. Може и филм да се направи. Интересен и тъжен живот. Може би е искала да покаже, че духовното е по трайно от материалното и затова е оставила това дарение.
52
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някои от онези бизнесмени, които и сега живеят във Виена,Лондон и Париж...с червените куфарчета,пълни с окрадени от Българският народ пари ще се сетят ли по примера на тази достойна жена, да дадат и те някой долар...? Да изкупят черните си души!
51
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веждичката, Светлинчо и още някои наш другар ще гушнат тез пари - вече ни заевиха че с тях ще си обновяват колекциите
50
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50С кого се е траела и с кого- не, нас не ни интересува. По- интересното е, че е надраснала българския манталитет на селска клюкарка, който вие си го носите, закърмен в душите и не можете да се отърсите от него.
49
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да беше осиновила Сиднито, че кой знае каква рисунка е.
48
1
 
11
 
! Отговори
Оланколу! преди 6 години
До АнонименДо 50 - Четене с разбиране се учи във 2. клас. Алекс е счетоводителят ѝ. Той е ходил със семейството си. Нямала е внуци.Хем си неграмотен, хем ругаеш!
47
12
 
18
 
! Отговори
опорна точка преди 6 години
А някой българин в Русия кога ще дари 5 лева за нашата култура? Кога?!
46
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че обществеността трябва да бъде информирана как ще се похарчат тия пари , иначе току-виж ги разделили на няколко про-гербаджийски пишман художници и скулптури, като Вежди Рашидов. Ще откупят техните неструващи нищо боkлуци като ги оценят скъпо след което те ще отидат в някой склад
45
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Без шум, без дандания. Истинска!
44
5
 
35
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Убаво,ама че ги украднат... Парите ,де...
43
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A SEGA KRADZITE V BALGARIA SA SE NAREDILI NA OPASHKA.
42
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно не се е траела със семейството на сина си,пише че е ходил в градината със семейството си.Обикновено хората оставят на внуците си но в тоя случай не е било така. Ама щом е счела за добре да ги дари лошо няма. Браво на жената,че подкрепя изкуството. А и какво трябва да ни интересува няква баба дето като починала станала известна....Защо не говорите повече за дядо Добри-страхотен човек!!!!!
41
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горката жена. Прекарала живота си в преследване на успеха, накрая умряла самотна. Поне е имала доблестта да се сети за Родината си, вместо за домашния котарак или куче, според англосаксонския модел. Правете деца, искайте внуци, другото няма значение.
40
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СИГОРНО Е НЯКВА СКРИТА.... РЕЙКА
39
1
 
40
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Браво на такива хора!
38
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Таню Правилно казваш че с твоите пари се разпореждаш ТИ. Така че остави и другите да си разпореждат със своите. Жената е дарила за каквото е решила тя А НЕ ТИ ПР()СТАКО
37
19
 
1
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Съгласен напълно с теб, коментаторче анонимно. Давам си париците за щури каузи, някой си там рак го покосил, друг нямал с какво да посрещне празника, трети бил рядка кръвна група, та от своята да точа. Прав си да те е срам от мен, прав си във всичките си епитети. Дай да се разберем направо кога *** бол пара има за даване, къде да дойде да ти даде на теб кесията директно, че по ги знаеш финансовите дела от простий ***?!?