Сирни заговезни: Прошка и последния ден преди Великия пост

Днес на трапезата се слагат сирена и яйца, яде се халва
18 фев 2018 08:18, Боряна Павлова
23
Сирни заговезни: Прошка и последния ден преди Великия пост
Деца пресъздават обичаите на Сирни заговезни Снимка: Архив, Bulphoto

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни или Прошка.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост.

На Сирни заговезни - преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.

На този ден се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

В Неделя сиропустна в храмовете в страната християните се събират за вечерна служба, след която взаимно се опрощават, като всички - духовници и миряни - си искат един от друг прошка и взаимно си прощават всичко сторено с дума, с дело или с мисъл.

Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни. На Сирни заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате.." - "Господ да прощава, простен да си!", е задължителният отговор.

Веселието по време на вечерта е най-голямо при т. нар. хамкане. След вечерята бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна. Обредът се нарича "люшкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата.

Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва "мамуляк" /слама от царевица/ и "черешовина" /кори от черешово дърво/. Огънят се прескача от всички.

Вечерта на Сирната неделя мъжете оповестяват заговяването за Великден, стреляйки с пушка. Със Сирни заговезни са свързани и кукерските игри.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
МИ ТЕ МЪЖЕТЕ СТРЕЛЯТ, ТИ КЪДЕ СЕ ВРЕШ, ЗА ДЖЕНСЪРИ НЕ СЕ ПОЛАГА.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че тя Нинова не е била комунистка.
Те комунистите отидоха в ГЕРБ, в БСП никой от тях не остана.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На много хора ще простя неволните грешки, но непростимо е поведението на управляващите! Ако ще и Папата да дойде, между грешка и престъпление знак за равенство и прошка НЯМА!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 16 Прошка за 50 год.диктатура на БКП не трябва да търсиш от Нинова ,която по онова време не е била другарка,а през 90те беше даже седесарка и участваше в кабинета на г-н Костов!Ще търсиш такава прошка от бившите комунисти от ГЕРБ ,които сега са най-големите антикомунисти!
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще гласувам за БСП , ако др. Нинова излезе по телевизията и поиска прошка за 50 години на убийства , кражби на имоти , лъжи , интриги и доноси .
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Вечерта на Сирната неделя мъжете оповестяват заговяването за Великден, стреляйки с пушка" -> аз да пушна, ама минцифаите веднага ще дотърчат и куп неприятности :D
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прошка. Лицемерен празник на който според традицията трябва да искам прошка. Младите от по-възрастните по принцип. Правя го, но не от сърце. Опитвам се да не ми тежи на душата, да не го мисля, но когато някой е постъпил зле и не се е променил всъщност за каква прошка говорим. Родителите ми ни деляха, животът ми беше ад, другото им дете беше толерирано, лошото беше обръщано веднага в положителна посока. Хазарт, далавери. Как да простя? Само мога да притъпя болката и да забравя.
13
2
 
7
 
! Отговори
Не мисля, преди 9 месеца
че има на някой нещо да прощавам или на мен някой нещо да ми прощава!?Едно време-да,сега-не!?Там,където човек живее с хора,а не с тикви и кратуни,и има разбирателство,не се налага да се обясняваме,оправдаваме или извиняваме!?И защо само един ден в годината,на Сирни заговезни??Това не е ли поредният пълен фалш,лъжа,двуличие и лицемерие в което живеем??А през останалите 364 дни в годината какво правим??
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Картофите вече поскъпнаха. Лук и маули също.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Суджук на връв за един. За други великиъе пости.
Големи перманентни пости се задават . Май.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не прощавам на крадливата Тиква!
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес е идеалният момент най-лъжливия и нагъл премиер ,да поиска прошка от народа,който 10г. баламосва!
Също така от утре най-дебелия премиер не е лошо ,да пости в следващите 7седмици!Да даде пример ,де!
8
2
 
8
 
! Отговори
зевзек преди 9 месеца
я да вържат на връвчица филия със свинска мас и да я завъртят пък да видим кой първи ще дойде да я лапне :)))
7
2
 
12
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 9 месеца
На Борката няма да му стигне цяла седмица за прошка,к'во остава само за днешния ден.
6
13
 
5
 
! Отговори
X преди 9 месеца
Господ прощава, аз не. Аааа, всъщност то няма Господ/Бог или квото там му викат.
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прошка давам само веднъж простено да в на всичките ми грешници и втори път прошка няма
4
4
 
13
 
! Отговори
Йорданов преди 9 месеца
Християнството и прошката, смесени с езически обичаи. Изберете си едно от двете.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В днешния Празник със смирение и уважение да поискаме прошка от родителите си, от по възрастните си приятели, съседи. Да се стараем да не повтаряме грешките ,да даряваме поне най- близките хора с обич и уважение. Време е управляващите, социолози, политици и хай измислените персони да поискат прошка от обикновените, отрудени българи, пенсионери ,зрители и читатели на медиите ни.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес е момента да поискате прошка, ако сте съгрешил за да ви бъде простено.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове,.....................огньове се палят и прескачат на много празници. БЯЛА ХАЛВА се хамка само на този ден ! никога няма да забравя баба си и халвата,която люлееше пред нас !