Гарване, и ти, птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачеш?

България почита с поклон 145 г. от обесването на Васил Левски
19 фев 2018 07:10,
149
Гарване, и ти, птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачеш?
Снимка: Wikipedia

На днешния ден преди 145 години си отива един от най-смелите герои на България, оставил светла диря в народната памет.

Апостола умира на 6 февруари 1873 година, когато в сила е Юлианският календар. След като в България е въведен Григорианският през 1916 г., отбелязваме смъртта на Левски 12 дни по-късно - на 18 февруари всяка година.

Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно - на 19 февруари. Смъртната присъда за Левски е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г.

Още по темата

Левски е псевдонимът на Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата Васил Левски. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Всичко започва на 22 септември 1872 г. когато Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация.

Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците.

Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик. Спори се за името на предателя - Поп Кръстю (съучредителя на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета). През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски.

Според други проучвания предателство спрямо Левски не е имало. До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там става ясно кой е той. При Къкрина отиват едва няколко заптиета, а в случай, че са знаели кого залавят, подобна малочисленост не би била логична. Също така се доказа, че поп Кръстю не е имал точна информация за плановете на Левски.

Левски, който е охраняван само от 20 заптиета по време на пътя си от Търново до София, се е надявал напразно до последно, че ще бъде освободен от съмишленици.

Впоследствие е отведен в София, където е предаден на съд. Апостола изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович.

В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите. В състава на съда са включени и българите: х. Мано Стоянов и Пешо Тодоров като представители на българската община в града. Включени са още мюсюлмани и евреи. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г.

Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски. Присъдите са потвърдени от султана по целесъобразност. За да не се навреди на турската дипломация, не са извършвани по-мащабни разследвания и гонения.

В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София - отец Тодор Митов. В изповедта си казва: "Каквото съм правил, в полза народу е" и помолил прошка от него и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий, а също и българския народ.

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на апостола: "Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към "Св. София", за да не видят турците, че плача, и си тръгнах".

Да преклоним глава и да си спомним за Левски, живота му, преминал с мисъл за Родината и нейното освобождение.

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

 
Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.


Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.

 
Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не спорете хора,колкото турците си признаха за арменския и българския геноцид,толкова ще си признаят и за останалото.Не се връзвайте на лъжите им!Игнорирайте ги и не се ядосвайте."Арменците защо не приемат научно историческо разследване с комисии и от други държави, след като са поканени два пъти???А вие защо не искате да се разследват кокалите отново в Батак за да се докаже, че датите не съвпадат? Абе БИЛИ СТЕ СЪДЕНИ, какво клане? Аре у лево! Ама моя чичо без СЪД е бил в Белене!
33
7
 
9
 
! Отговори
достоевски преди 6 години
Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове.
32
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не спорете хора,колкото турците си признаха за арменския и българския геноцид,толкова ще си признаят и за останалото.Не се връзвайте на лъжите им!Игнорирайте ги и не се ядосвайте.
31
15
 
8
 
! Отговори
гербист-патриот преди 6 години
Реално какво е направил Левски? Това че е бил сепаратист е ясно, искал е да се отцепваме от империята, добре, а след това какво?Ако и днес в БГ-то се появи сепаратист да иска да се цепи, нали и него ще го сидят?Нормално е.Отделно си е бил подстркател на нерегламентирани действия срещу администрацията.
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Никакви БХК, никакви права на свободи, трябва до крак да избием всички турци и ще се оправим, всички истински българи трябва да се надигнат и да претрпем 20 % от тази *** и другите сами ще избягат и ще сме свободни завинаги !""Ти си 20 % пред малцинсвата... Аре пробвай... Не го оставяй пред клавиатурата... ***... Аре бе, тръгна ли?
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чиста и свята република по заръката на Левски НЕ включва избиване на турци, роми или други малцинства!Четете му заръките така както дявол чете Евангелието.Апостолът се обръща в гроба като ви чете псевдо националните идеологии.
28
3
 
4
 
! Отговори
грамотен преди 6 години
"Апостола умира"... правопис 5ти клас .
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29 Дрън-дрън руснаците го убили,руснаците назначили съдебния състав!В съдилищата на Осм.Империя са включвани и християни ,натегачи на власта!Същото обвинение и слух ,имаше 100г. към поп Кръстю,пуснато от истнските виновници за залавянето на Левски и разпространявано от атейсти!
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Търново до София ,охраняван от 20 заптиета/гаранция бройката е завишена/!Голема сила,ще са 20 заптиета ,щом другарите му не са смеели ,да го освободят по дългия300км.маршрут!Ама иначе Империя ще кътурнеме!Само на приказки ,разбира се!
25
2
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
представих си честване на генерал Патън и тълпи американски махмурлии, преклонили глава и каканижещи "смрът на фашизма". не ми се получи. може би щото в нормалните държави, хората не искат мъченици за да се чувстват по добре в собствените си кочини, а ролеви модел, който да е стотици години жив пример. няма смисъл да ви напомням колко аскер е бил охрана на Апостола и какво са направили другарите му. Няма смисъл и да ви напомнпм, че в "Под Игото" единствения дето псува султана открито е ***.
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дразни ли те още Апостола Турчино ***? След 145 години дразни ли те? Пиши на Кирилица ***! Кюрдите не са терористи и малко ви трепят. Да се занимава човек с теб е забавно, излиза ли ти пяна от устата да ни пишеш, че не било робство, а присъствие и не се борили за свобода, а били терористи и никой не ти обръща внимание? Ние ще се поклоним на Апостола а ти яж *** и вярвам ще се задаваш и пукнеш!
23
1
 
9
 
! Отговори
PD преди 6 години
Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха. И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.
22
6
 
4
 
! Отговори
do РВ преди 6 години
Анадолците тогава са ценели доста хората с лидерски качества и са искали да го направят един вид местен губернатор, но БЪЛГАРСКИТЕ чорбаджии и РУСКАТА дипломация са настояли да бъде обесен. Подобна е историята и при Ангел Кънчев, като са хванали местния владетел му е казал: Виждам че си начетен и умен и сега ще те пусна, и ти давам шанс да работиш за района тука, но ако пак хванеш хайдутлука, ще съм безпощаден. И турците имат лидери, даже един командва армия която бие антантата без чужда помощ.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко интересни факта за семейството на "апостола" след "освобождението" на българия от турско "робство": - сакатият му брат умира като бездомник, просейки по улиците, - сестра му, останала вдивица на млади години с две невръстни дечица слугува на българските чорбаджии като им пере мръсните потури и от време на време си продава плътта на тях, за да може да изхрани деца си, - майка му не може да издържи повече на глада, мизерията и да види децата си в това полежени, се хвърля в кладенец!
20
5
 
12
 
! Отговори
РВ преди 6 години
Анадолци век и половина след смъртта на АПОСТОЛА ревът на умряло. Как им е бръкнал в итвертствието, во век и веков ще ги боли. Нямат, и няма и да имат такъв смел герой те, знаят че са мънички подли човечета. България е в Европа, България е християнска бяла страна. А те са си в Азия за винаги.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко ви взривяват Кюрдите, то Кюрдите не са терористи! И *** да лаеш в Турция турски *** там ще ти лепнат доживотна присъда.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Да и в новата история която сътворите не хан Аспарух ами банго Васил ще се е отправил към нови територии в търсене на цветни метали.
17
12
 
7
 
! Отговори
Игнатиев-убиец преди 6 години
До русофил,Васил Левски е убит с одобрението на Русия, а Граф Игнатиев е определял съдебния състав.Левски е обесен, защото отказва да бъде руски шпионин и всякакъв роб.Лично по настояване на граф Игнатиев в състава на комисията савключени четирима българи:- хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович член на държавния съветкъм империята- Мито Панов Каймакчийски член на ръководството на българската църковно-училищна община- Хаджи Мануил(Мано) Стоянов член на софийският меджлисПетър(Пешо) Тодоров Желявеца, член на Софийският меджлис.
16
4
 
21
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Напук на всички анадолски агаряни дето пишат гнусно от азиатската си *** - Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.
15
4
 
5
 
! Отговори
do СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ Т преди 6 години
В Кипър нещо такова, което предлагаш, са пробвали гърците, като резулатат турците са им казали: Щом не можете да живеете заедно, ще живеете отделно!