Поклон пред Апостола: За "бесило славно", което е с кръста равно

145 години от гибелта на Васил Левски отбелязаха граждани и политици
Обновена: 19 фев 2018 21:24 | 19 фев 2018 21:23,
25

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Десетки граждани се включиха в литийното шествие по повод навършването на 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде "Фокус". 

Традиционно шествието тръгна от храм "Св. София" до паметника на Апостола. 

В шествието се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, зам.-кметът Тодор Чобанов, началникът на Военна академия "Г. С. Раковски" ген.-майор Груди Ангелов, председателят на БСП Корнелия Нинова, председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, общински съветници и депутати. 

Шествието се предвождаше от представители на Българската православна църква. 

Полицейското присъствие в района е засилено. Движението около храмовете "Св. Александър Невски" и "Св. София" е ограничено. 

Пред паметника на Апостола предстои да започне церемонията поклонение. Президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец.

"Ти, който си спечели прозвищата Левски и Апостола, положи най-здрави основи на нашето историческо пробуждане и на осъзнатия стремеж към свободна и независима България", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Свели глави пред паметника, който бележи мястото на онова "бесило славно", което по срам и по блясък е с кръста равно, да се поклоним в сърцата си пред Дякона и да поискаме прошка. Прости ни, Апостоле, за суетата, която често ни заслепява. За гордостта, заради която не виждаме доброто в другите. Прости ни, че понякога губим и вяра", заяви Йорданка Фандъкова.

Тя цитира думи на Захари Стоянов, който пише в първата биография на Васил Левски: "Смело можем да предположим, че ако на Левски на мястото беше който и да е, то неговият кураж и надеждите му щяха да се разбият още в началото на неравната борба". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** никога не са спокойни в такива дни и тиражират предварително подготвените си клюки и лъжи. Историята не се учи от форумите, мижитурки!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
......И не забравяйте -Аз неведнъж съм ви казвал: Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби.Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.ВАСИЛ ЛЕВСКИ,1873г.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
......конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Смърт, смърт и пак смъртТова е което исках да ви кажа, надявайки се, че ще доведете борбата до край.Бъдете силни братя и не щадете силите ,нито кръвта си, защото Отечеството ни няма да припише заслугите ви другиму, нито пък ще позволи да потънат в забвение.И не забравяйт
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Смърт, смърт и пак смъртЗа тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечество
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Смърт, смърт и пак смърт, както гласи и уставът ни.За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Смърт, смърт и пак смърт.За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Смърт, смърт и пак смъртЗа тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се и
14
5
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
ДО 8 12Вие турците си възхвалявайте ататюрк алкохолика и наум сюлейманов/наим сюлейманоглу също алкохолик, умрял поради чернодробна недостатъчност, поради това, че е бил пиянка ! Ние ще си възхваляваме националния герой ВАСИЛ ЛЕВСКИ !!!
13
3
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
БЕЗСМЪРТЕН !!!
12
5
 
4
 
! Отговори
Грачещ Гарван преди 6 години
Понеже българите не искат този детеубиец, крадец, ракетьор и разбойник да бъде погребан в християнско гробище, попът скришно му заравя леша на тайно място, че и го е страх после да но го изровят българите и му изгорят леша. Затова до ден днешен се не знае къде е погребан този престъпник, та продължават да копаят по паркове и параклиси така наречените български "учени" да му търсят кокалите.
11
5
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 6 години
Абе ако лицето Васил Кунчев беше съдено за революционна дейност - присъдата би била каторга в Диарбекир, а то се оказва един обикновен пладнешки разбойник и убиец.
10
2
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Мир на праха на Апостола, не сме дорасли за делото му! Молете се за душата му, Бог да го прости Васил Левски !
9
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 6 години
А бесилото е с кръста равно защото и то се прави от евреи!
8
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде стига сте възхвалялали този крадец и убиец бе хора! Ако искате да боготворявате мутри, днес имаме хиляди апостоли между нас, дето ни крадат и грабят, мамят и убиват. Само по селата ни бродят хиляди мюргави апостоли, и даряват бабите ни с техните ласки!
7
1
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Не крадат само управляващите....Балканските джуджета също го правят и доказателство за това са репортажите за измами и далавери по света и у нас,извършени именно от булгаре.Пфу!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За такива злоупотребяващи с народни пари ,наказанието е само едно ,смърт ,смърт и пак смърт.....В асил Левский..
5
3
 
18
 
! Отговори
майнатаим преди 6 години
Поклон и респект ДЯКОНЕ .
4
3
 
21
 
! Отговори
пфу отвратена преди 6 години
Това е държавата на лицемерите.Ако можеше да ви види,той сигурно би се обърнал в гроба.Жертвал се е за една мързелива,продажна и злобна нация.Управляващите са просто огледало на всички вас!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 Апостолът Левски заслужава поне на този ден хората да се помъчат в негова памет. Както той е дал живота си за този народ.
2
1
 
18
 
! Отговори
За този преди 6 години
първия е казал човекът, че българинът иска свободата, ама ако му я поднесат наготово, докато той си седи у дома и чака. Същото ***, век и половина по-късно.
1
2
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Десетки хора се включиха....Ааа народе само чалга и гейпаради за вас