Тийнейджърът за върнатите пари: Чужди вещи не са ми нужни

Бизнесмен ще поеме издръжката на Величко и бъдещото му обучение
19 фев 2018 18:45, Анисия Иванова
160
Тийнейджърът за върнатите пари: Чужди вещи не са ми нужни
Снимка: Община Стара Загора

Бизнесмен ще поеме издръжката на Величко след напускането на дома и бъдещото му учение. Това съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който се срещна с 18-годишния Величко Донков от Дома за деца лишени от родителски грижи "Мария Терезия", съобщиха от общината. В края на миналата седмица момчето намери чанта с пари и документи и я върна на собственика й. 

Още по темата

"Величко е достоен човек, пример за подражание“, каза кметът по време на срещата.

Градоначалникът съобщи, че бизнесменът-благодетел е пожелал анонимност. Той ще осигури на младежа квартира, ще плати и таксите и издръжката за висшето му образование.

В момента Величко живее в Дома и учи в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт в Стара Загора.

"На мен чужди вещи не са ми нужни“, кратко отговори на въпроса защо е върнал парите Величко. Стана ясно, че тогава е имал у себе си 1.50 лв. от 33-те, които има дават за месеца. Момчето разказа, че намерило чантата в синя количка, нито за миг не се е двуомил, а веднага я предало на охраната.

"Много съм благодарен и впечатлен от постъпката на Величко. Срещнахме се с него, предложих му работа, предстои ни още една среща“, каза бизнесменът Иван Енев, чиято чанта е намерило момчето. "Готов съм да помагам с каквото мога", категоричен бе Енев.

Величко иска да стане полицай. Като малък гледал полицейски филми, в които доброто побеждава злото, после си играл с пистолети. "Рекох си, че ще стана полицай като порасна", разказва момчето. Иначе любимият му футболен отбор е "Барселона" и разбира се Лионел Меси като играч.

Тодоров връчи на Величко "Знак на Община Стара Загора", който се дава за доблестни постъпки. „Продължавай все така и винаги ще се намерят хора, които да ти помогнат“, категоричен бе кметът.

Директорката на дом "Мария Терезия“ Латинка Петрова разказа, че Величко е дошъл в дома на пет години, нямал близки и приятели в Стара Загора. Вече 13 години живее там и всички го обичат. Помагал на възрастни хора в квартала и в момента, когато станал на 18 години започнал да работи. Стана ясно още, че момчето е и вратар на националния отбор по футбол на деца лишени от родителски грижи.

По време на срещата стана ясно още, че Община Стара Загора е поискала от Министерството на труда и социалната политика дом "Мария Терезия" да не бъде закриван, а преустроен и там да има два центъра за настаняване от семеен тип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
12
 
! Отговори
Никой преди 6 години
Това е много хубаво и двете страни са положителни.Мечта: ами ако хората в България са от тоя тип? Хората имат нужда от поощрение и признателност и ще ви покажат неща от характера си за които не подозирате. Ни е сме добър народ. Искам по често такива добри новини.
61
0
 
11
 
! Отговори
Васил Левски преди 6 години
НАРОДЕ......
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Честно момче. Така да бъде и занапред!
59
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Величко и на възпитателите в дома, където е израстнал! На такива млади хора трябва да се помага. Дано да не се налага да спре да учи след завършването на техникума поради липса на средства. Пожелавам му да стане добър специалист, независимо в коя област, както е добър и честен човек! И да е много щастлив в живота!
58
3
 
14
 
! Отговори
Оскар Уайлд преди 6 години
Всеки човек живее свой собствен живот и плаща своя цена за него. Жалко само,че често изплащаме една-единствена грешка. Изплащаш, изплащаш и няма край. В своите сделки с човека, съдбата никога не приключва сметките си."-"Всъщност, Дориан, каква полза има човек да спечели целия свят, ако загуби душата си?""Портретът на Доариан Грей", Оскар Уайлд
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ОНЯ КАНТОНЕР ДЕТО НАМЕРИ 3 МИЛИОНА НА РЕЛСИТЕ И ГИ ВЪРНА Е ПЪЛНО КУКУ :D"Намери три милиона мутренски пари, прибери си ги, ама гледай, да не ревеш, като почнат да изтезават близките ти, за да те намерят ... Защото точно това се случва на подобни хора. Не казвам, че така трябва да е, ама това са все пари на корумпирани управници, наркодилъри и други неблагоприятни хора ...
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КоментаторПредполагам, че няма и в полицията да я дадеш, защото "причини".
55
2
 
31
 
! Отговори
nina преди 6 години
За неразбралите-единият мъж на снимката с момчето е Енев,чиято чанта е намерена.Друг анонимен доброжелател ще поеме издръжката на момчето като отиде да учи.Браво на Величко,скромно,честно и благородно момче!Да е жив и здрав.
54
0
 
10
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Televizor 44 А ти защо не обърна внимание, че става въпрос за двама различни бизнесмени?
53
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак и в тези домове понякога се случват положителни неща.Добре,че не е израснал в гетото,където подобни постъпки са невъзможни.
52
1
 
35
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Браво Величко ! Достойна постъпка !Малко хора биха постъпили така ! Ти показа, че все още има достойни хора в България !
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Величко-президент
50
0
 
58
 
! Отговори
Поздравления преди 6 години
за Величко и г-н Енев! Величко е пример за благородство и "преодоляване на съблазни", а бизнесменът Енев- за човечност и оценяване на благородната постъпка от човек дисциплиниран и който има бъдеще!Успех и на двамата!
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
благодетел е пожелал анонимностказа бизнесменът Иван Енев, чиято чанта е намерило момчето.
48
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам защо,но ми звучи като нагласена история и имам съмнения.
47
47
 
14
 
! Отговори
Кавал преди 6 години
*** народ слаба държава!Цял живот го *** и крадат!Намериш ли толкова пари (около 300 000 уж били)то е ясно не са спечелени с честен труд,взимай те ти се полагат!Ама *** си остава роб за цял живот!
46
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедни и .....
45
2
 
22
 
! Отговори
Izbiagal ot bg преди 6 години
Dobreche too see setil pone da pomaga na picha che mojeshe i lev za sok da ne mu dade povecheto s pari sa takiva
44
12
 
22
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Какви са тези бизнесмени с чанти с пари? Защо не правят тези сделки по банков път? Аз ако намеря чанта с пари никога няма да я върна, защото това са сделки избягващи данъци.
43
7
 
33
 
! Отговори
Televizor преди 6 години
Обърнете внимание! Бизнесмена искал да остане анонимен а в следващите редове се споменава името му :-)