Благородство! Даряване на органи – даряване на втори живот

Все повече хора постъпват хуманно в най-трудния момент
20 фев 2018 19:43,
3

В реанимацията на областната болница във Велико Търново през 2017 г. е имало 12 доказани случая на мозъчна смърт и девет реализирани донорски ситуации.

Лекарите там са категорични, че през последните години все повече хора в най-трудния си момент вземат хуманното и благородно решение да дарят органите на починалия си близък и да дадат шанс за живот на някой, за когото това е последна надежда.

Като координатор по донорството във Велико Търново д-р Сибила Маринова от няколко години е натоварена с тежката задача да убеди близите на човек, изпаднал в мозъчна смърт, да спасят друг живот.

"Много е тежко, много е емоционално, винаги е така, няма сходни ситуации, хората насреща са различни. Това нещо няма как да не бъде преживяно.Винаги е трудно да застанеш пред близките и да им поднесеш лошата новина и в същото време да поискаш от тях да бъдат силни, благородни, да спасят други хора в смъртта, това винаги е трудно!", коментира д-р Маринова пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Маринова разказва, че в момента най-голямата трудност пред нея и колегите й е ниската информираност на хората по отношение на мозъчната смърт. Затова и от няколко години д-р Сибила Маринова и колегите й са започнали информационна кампания за ползите от донорството, като тяхна основна задача е работата с деца и младежи.

А какво е да живееш втори живот, благодарение на добрината на някой на друг, вижте в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва Закон - на всеки политик като му свърши мандата да си дарява органите , каквото остане в пещите на Кремиковци !
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ооо.бялата мафия може да те усмърти дори при рутинна операция на сливици и да снанеш донор на черен дроб на някой богат алкохолик.хайде няма нужда..