Майка с две деца, без доходи, без мъж... От добро ли ги е оставила гладни?

Малцина се измъкват от мизерията, в която всички са потопени
Обновена: 21 фев 2018 10:54 | 21 фев 2018 10:45, Боряна Павлова
110

10069 гледания   |  Още видео

Какво очаквате от една изоставена жена без доходи, без мъж и с две малки деца, попита риторично в "България сутрин" журналистът Нора Стоичкова по повод майката на две близначета, които бяха приети в критично състояние в болница в Пловдив.

По думите ѝ икономическите причини, поради които бедстват българите, водят до "оскотяване", до деградация на личността.

"Давате ли си сметка какво е една жена да няма доходи, да няма подкрепа отникъде и да има две малки деца? От добро ли ги е оставила гладни, от добро ли е започнала да пие?", запита Стоичкова.

Още по темата

3-годишните близнаци вчера бяха приети в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Момченцето е било с мозъчен кръвоизлив, момиченцето с множество синини. И двете деца са недохранени. Освен това по децата бяха забелязани множество наранявания и синини. Разследващите органи ще проверят дали близначетата са били жертва на домашно насилие.

Майка им бе в нетрезво състояние, когато е пристигнала в болницата, заради което бе арестувана за 24 часа, а тази сутрин освободена.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и психологът и бивш зам.-директор на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов.

Той подчерта, че този случай не е единичен и визира статистика, която е отчетена по времето, когато той е бил в длъжност: "Изследване на UNICEF показа, че между 240 и 270 хил. деца у нас живеят в семейства, които реално не са такива, тъй като единият или и двамата родители отсъстват дълготрайно. Те са принудени да изкарват прехраната си някъде другаде", обясни психологът.

Като предложение, което е дадено и тогава, Монов посочи създаването на държавен регистър на всички деца в такова положение в страната, към които да се поднесе подобаващо внимание, тъй като по смисъла на закона те са "деца в риск".

Поради тези условия, в които е поставено българското семейство, Нора Стоичкова подчерта, че малко са случаите, в които нищетата да е направила от някой гений.

"Когато всички са потопени в мизерия, малцина са тези, които се измъкват оттам", отсече тя!

Христо Монов пък заяви, че щом сме стигнали до положението българската майка да попадне в такава ситуация, това означава, че бъдещето на обществото ни не върви на добре.


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Питие винаги има кой да те почерпи, но не и да ти помогне за децата...
86
2
 
12
 
! Отговори
Недоразбрал преди 9 месеца
1. Ако децата ви са гладни, ще си купите ли алкохол или ще предпочетете да купите за тях нещо за ядене?
2. Някой журналист сетили се да провери дали майката е търсила работа чрез Бюрото по труда?
3. В Пловдив никоя жил. сграда ли не търси чистачка за входа? Никоя богата или пък престаряла жена ли не търси лице, което да идва веднъж-два пъти седмично, за да почисти жилището й?
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абсолютно подкрепям, че жената явно е била в депресия и не й е леко, но това, че няма пари и се е алкохолизирала са самоизключващи се неща. Много мразя някой да се жалва, че е зле с прите и да пуши/пие. Като просякините, дето искат 20 стинки за едно кафе. Ами има и по-належащи неща от кафе/цигари/алкохол
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всъщност пловдивските медии казват, че децата имат увреждане , а жената явно се е подхлъзнала в депресия . Не съдете хора, ако не можете да помогнете , поне не съдете. Огледайте се около вас ако има други хора, които имат нужда от малко внимание или помощ . Обществото го няма никакво, за социалните служби да не говорим. Те единственото, което знаят е да отнемат децата.
83
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До кали
Сега хората нямат и лук, и хляб, и котлон, и ток.
Твоите родители през 1996г. са имали по нещичко, останало от преди 1989г и са се справяли някак.
2018год. вече нямаме нищо останало отпреди, а и не можем да заделяме нищо за "черни дни". Глад, мизерия, никакъв изход.
Това е разликата между 1996 и 2018 год.- 30 години АД.
82
1
 
6
 
! Отговори
Не разбрал преди 9 месеца
Не и е лесно на жената,но не разбрах нещо. Няма пари за храни децата си ,а за пиене от къде взима? Много жени са в това положение ,но не се напиват и не пребиват децата си. Че бъдещето на обществото ни върви на зле е ясно ,но защо нищо не се прави по този въпрос ?
81
2
 
2
 
! Отговори
Кукуригу преди 9 месеца
До "ало"
Въпросната Нора наистина е кукувица, уцелил си, без да искаш. Колкото нейни писания чета, толкова пъти си викам, че по-сълзливо и по-глупаво от това не може, но си знам, че може.
Редовен автор е, впрочем, на вестник "Уикенд", смятай за какво става дума.
80
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За алкохол има пари , а за децата си не . Майка ?
79
7
 
15
 
! Отговори
кали преди 9 месеца
96г. си печахме лук на котлона с родутелите ми и голямата ми сестра и ядяхме с филия хляб. Бях 7-ми клас, но ме пруеха в езикова гимназия. С един чифт панталон и обувки за всички сезони. Бедността не е оправдание.
78
2
 
24
 
! Отговори
недка преди 9 месеца
нулева социална политика , пълна деградация и безизходица ...големите европейски държави си поддържат гражданите , осигурявайки им нормален живот с голям социален пакет , а нас ни докараха до самоубийства и оскотяване ...
77
9
 
8
 
! Отговори
ало преди 9 месеца
А бе ,кой и дава трибуна на тази кукувица Нора Стоичкова да изказва такива еретични мисли ? Абе,я марш и да не те виждам повече !
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дайте й медал и върнете децата при нея.При това положение следващият път /да не дава Господ/ще четем по-трагична статия за дечицата,да видим тогава как ще оправдаят постъпката на тази "майка"!Тук винаги има оправдание за такива издевателства,а когато вече е прекалено късно,тогава си скубем косите и търсим виновник!
75
5
 
12
 
! Отговори
Енгелс преди 9 месеца
Една от безбройните жертви на капитализма..
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 84
Много от гражданите български се "лекуват" с ракия! Те не са в състояние да разберат защо го правят! Психиката на голяма част от нас е почти напълно разбита! Помисли!
73
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За ракия е имала пари,а за храна на децата-не.И тоя елементарен пловдивски полицай,който е за уволнение ни светна,че синините и на двете деца са от падналото украшение.Пълен абсурд!Да и вземат децата,да ги излекуват и хранят докато се възстановят и да ги дадат на грижовно семейство за отглеждане.Децата са на три години,което означава,че са могли да посещават детска градина,а тя да работи каквото и да е,за да ги гледа.Има милиони бедни в тази страна,но не изоставили децата си като нея.
72
2
 
6
 
! Отговори
БКП преди 9 месеца
До земята пустее

Партията е майка за всички!!!!!!!!
71
11
 
18
 
! Отговори
земята пустее преди 9 месеца
Мързела убива. Вашите баби и прабаби не са разчитали на помощи, не са били с наднормено тегло с цигари и алкохол и не са пращали мъжете на работа в чужбина само да се образоват или на война и са гледали деца.
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГОРКИТЕ ДЕЦА :(
69
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Я стига, повечето от нас също са живели в нищета през прехода и особено по времето на Жан Виденов! Яла съм филия с олио, поръсена с шарена сол "ц. баница" за закуска, след което съм ходила на училище, без мама да има да ми даде пари за закуска, връщала съм се от училище и съм яла постна боб чорба и пак съм станала човек. Мама е ходила със скъсани дрехи, за да има малко парички за да ни даде да ядем и да ни купи обувки и дрехи, които съм износвала по няколко години! Тази госпожа не е МАЙКА!
68
2
 
39
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Децата по 9 кила, а тя 90! От глад ще да е?