Майка с две деца, без доходи, без мъж... От добро ли ги е оставила гладни?

Малцина се измъкват от мизерията, в която всички са потопени
Обновена: 21 фев 2018 10:54 | 21 фев 2018 10:45,
110

Какво очаквате от една изоставена жена без доходи, без мъж и с две малки деца, попита риторично в "България сутрин" журналистът Нора Стоичкова по повод майката на две близначета, които бяха приети в критично състояние в болница в Пловдив.

По думите ѝ икономическите причини, поради които бедстват българите, водят до "оскотяване", до деградация на личността.

"Давате ли си сметка какво е една жена да няма доходи, да няма подкрепа отникъде и да има две малки деца? От добро ли ги е оставила гладни, от добро ли е започнала да пие?", запита Стоичкова.

Още по темата

3-годишните близнаци вчера бяха приети в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Момченцето е било с мозъчен кръвоизлив, момиченцето с множество синини. И двете деца са недохранени. Освен това по децата бяха забелязани множество наранявания и синини. Разследващите органи ще проверят дали близначетата са били жертва на домашно насилие.

Майка им бе в нетрезво състояние, когато е пристигнала в болницата, заради което бе арестувана за 24 часа, а тази сутрин освободена.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и психологът и бивш зам.-директор на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов.

Той подчерта, че този случай не е единичен и визира статистика, която е отчетена по времето, когато той е бил в длъжност: "Изследване на UNICEF показа, че между 240 и 270 хил. деца у нас живеят в семейства, които реално не са такива, тъй като единият или и двамата родители отсъстват дълготрайно. Те са принудени да изкарват прехраната си някъде другаде", обясни психологът.

Като предложение, което е дадено и тогава, Монов посочи създаването на държавен регистър на всички деца в такова положение в страната, към които да се поднесе подобаващо внимание, тъй като по смисъла на закона те са "деца в риск".

Поради тези условия, в които е поставено българското семейство, Нора Стоичкова подчерта, че малко са случаите, в които нищетата да е направила от някой гений.

"Когато всички са потопени в мизерия, малцина са тези, които се измъкват оттам", отсече тя!

Христо Монов пък заяви, че щом сме стигнали до положението българската майка да попадне в такава ситуация, това означава, че бъдещето на обществото ни не върви на добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
21
 
! Отговори
До22 преди 6 години
Не го слушай бе пенсията беше 60лв заплатите бяха 250 лв в Бдж бяха по 500 в рудниците дори надхвърляха тази сума никой не мизерстваше и гладуваше е не можеше да си купиш хубав телевизор но дори и етносите не ровеха по кофите имаха работа
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старите хора казваха за 9 септември ,,Добре, че дойде този Ден! Народа си поживя! Преди 9 септември беше голям фашизъм! '' Бог да го прости дядо Ангел! Не беше ни комунист, ни земеделец.Кротък и благ дядка беше, облагородяваше дръвчета, черпеше ягоди, круши и мушмули, и даваше на всички да си наливат вода от стария му кладенец.До него бе направил една скамейка за отдих и раздумка на сянка!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 100 лв. в София живееш като скот.
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Тошо нямаше нужда от социални помощи. Дори ромите сами си изработваха хляба не ги хрантутниците работещите.
21
17
 
6
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
до това ни доведе 45 години Съветско робство, последвано от 28 години кремълско-фашиско ..... забравихте ли какво е "моралният изглед на комуниста" - това включва ли скъпи немски коли, френски парфюми, италиански дрехи и живот в US, ЕС, Синагапур ... а другари комунисти ....
20
2
 
20
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Всичките държавни агенции се напдреварват да наказват и да мачкат хората и никога не се опитват да ти помогнат. Дали щеше да се стигне до тук ако държавата си беше свърши работата и беше помогнала на тая жена. Всички са еднакви - дебнат де да стъпиш на криво и започват да те заплашват, наказват докато те смачкат.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 42 лета на комшийката Минка почина мъжът! Тя се огледа няколко месеца колкото да му отдаде дължимата почит, след това взе петте си деца и отиде в Марица - изток! Дадоха и работа и жилище, партийната организация се погрижи.Сега децата и са уважавани бизнесмени и спонсорират културни и спортни мероприятия, събори и празници.Сега можете ли да си представите сама жена с 5 деца да се вдигне най спокойно на квартира.
18
1
 
18
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 17Да, това ви е голям проблем! Все още има хора, които могат да сравнят как може да живее човек днес и как е живял преди 1989... И не пробутвайте упорката, че сме били млади и ни било хубаво. Ние от своя страна помним разказите на нашите прабаби и баби... В тези разкази винаги присъстваше ужасът от робския труд и недоимък!
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВеселинДа ама тогава с 89 лв. тогава е можело да жевееш по добре от сега с 890лв.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът ви е, че все още има живи хора от пред 89та година, които помнят нивото на здравеопазването и образованието, стандартът на живот от онова време!
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновна е личната неприспособимост, некадърност като субективни причини.Обективните причини се наричат - капитализъм!
14
22
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
Моля ви се,не говорете глупости.Има социални помощи и тази жена ако наистина е в много лошо положение,социалните и държавата ще и помогнат поне с 400/500 лв месечно.............знам че са малко,но ни е бедна държавата от ТОВА ХУБАВОТО ВРЕМЕ..............ЗА Т.ЖИВКОВ ГОВОРЯ:):):):) КЪДЕТО ПРЕЗ 80г. ЗАПЛАТИТЕ БЯХА ПО 89ЛВ.....
13
1
 
17
 
! Отговори
Самата истина! преди 6 години
По думите ѝ икономическите причини, поради които бедстват българите, водят до "оскотяване", до деградация на личността.
12
0
 
16
 
! Отговори
Суджуков преди 6 години
Най-стабилни сме цял свят вижте Гърция колко е по-зле от нас.
11
2
 
18
 
! Отговори
Moi преди 6 години
А кучето недохранено ли е било...
10
2
 
27
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Тепърва ще става по-зле... Когато започнат да стават родители насилваните в детските градини! Твари възпитавани в егоизъм и самодостатъчност!!!
9
1
 
25
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Недей приказва глупости да си видяла някой да рови ко кофите при бай Тошо
8
15
 
20
 
! Отговори
Внимание преди 6 години
1. Стига с тази бедност; бедността не еот днес; била съм бедна и при социализма.2,.Мисли се: първо започваш да работиш, не да ПРАВИШ секс. Не се умира без секс, дори по-добре.3.Тези( знаете кои) правят секс с клошари като тях- знае ПРЕДВАРИТЕЛНО, че няма подкрепа.4.Прави секс от ПРОСТОТИЯ, след това ражда, след това пие и се въргаля по улиците.5.Писах по-горе какъв е редът ;учиш, работиш и АКО видиш, че имаш доходи, къде да живееш, си позволяваш секс или да се жениш( омъжваш)
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на бай Тошо нямаше такива хора за всички имаше работа и хляб а при днешното крадци и мутри е така
6
7
 
37
 
! Отговори
Несъгласен преди 6 години
Добре де,бедна...а пари за алкохол от къде? Вероятно и пуши,след като намира средства за пиене и цигари значи има за всичко останало.А що се отнася до бащата,как така го няма? Къде е? Тази е някаква Дева Мария с непорочното зачатие? Държавата трябва да си влезе в роля и вместо да налива безконтролно пари в тази бездънна яма наречена "социална помощ",да намери механизъм с който да задължи бащата или да си гледа децата или да си поеме разходите по тях.Това да е валидно за всички "самотни майки"!