Маргарита, която дари 1,8 млн. лв. на НХГ, се казвала Върба

Тя и съпругът й бягат от комунистическия режим през зимата на 1950 г.
Обновена: 24 фев 2018 21:54 | 24 фев 2018 21:52, Анисия Иванова
92
Маргарита, която дари 1,8 млн. лв. на НХГ, се казвала Върба
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мистериозната г-жа Занеф, която завеща 1,8 млн. лв. на Националната художествена галерия, е сменила името си от Върба на Маргарита. Това е станало веднага при пристигането в Австралия - крайната точка на драматичното бягство от комунистическия режим в България в студената зима на 1950 г.

За това свидетелстват архивите на австралийското правителство, които пазят данни за дошлите на континента през ХХ век бежанци. Няма яснота защо г-жа Занеф се е прекръстила. Вероятно защото Маргарита е по-универсално и по-удобно за произнасяне в далечния континент. Според задължителните за мигрантите документи, с които са записани при стъпването на суша, тя е родена на 11 април 1921 г., мъжът й Занко - на 2 януари 1917 г., а синът им Антон - на 18 октомври 1942.

Още по темата

Всъщност фамилното им име също е под въпрос. По-вероятно е да са били Цаневи в България, а съпругът на щедрата дарителка на Националната художествена галерия да се е казвал Цанко. Това става ясно от начина, по който са изписани имената им. Те следват немската транслитерация, както е било прието преди Втората световна война. Върба е посочено като Warba, затова се предполага, че "Z" от Zanew и Zanko се чете "Ц". Възможно е да са сменили фамилията си заради трудностите на англоговорящите да произнасят българския звук.

Съпрузите тръгнали от Неапол на 4 януари и пътували през океана цял месец - до 3 февруари 1950 г., на борда на американския военнотранспортен кораб "Ген. Тейлър". Той акостира със сем. Заневи на пристанището в Нюкасъл на 160 км от Сидни. В дневника му са отбелязани 1265 пасажери. Заедно с другите емигранти българите са били закарани в специализирания център за бежанци "Грета" № 2 със специални влакове, показват архивните документи.

Този лагер е служел за обучение на военни преди Втората световна война, а от 1948 г. е сменил предназначението си и е настанявал емигранти. Там бежанците са останали 3-4 седмици и са учили английски. Разбрали са и какъв е австралийският начин на живот.

Още при пристигането си сем. Заневи са получили нещо като местни ЕГН-та, които са вървели заедно с номера на корабния курс, с който са дошли от Неапол. За да тръгнат на 4 януари от Неапол, сем. Заневи, са били превозени с влак през Германия и Австрия и са заминали в голям студ навръх Нова година. А пристигнали в Австралия в Южното полукълбо в разгара на лятото.

Те се надявали да изградят бъдещето си в островната държава-континент, защото са знаели, че в годините след Втората световна война властите са приемали бежанци от Германия, цяла Европа и от Съветския блок.

Как се е развил животът на сем. Заневи до 1963 г., засега остава неизвестно. Има данни, че след лагера "Грета" край Нюкасъл са живели на около 60 км югозападно от Сидни в т.нар. район Макартър. Там според документите през 1958 г. са регистрирани като избиратели, придобили право да гласуват.

Сигурно е, че през 1963 г. те купуват къща в квартала на Сидни "Уейвъртън". По онова време това е евтина част от града с неособено добра репутация. Повечето хора я избягват, защото до 1970 г. там са били настанявани болните от силно заразната и смъртоносна едра шарка.

След овладяването на епидемията и изкореняването на болестта районът се променя и постепенно приютява много богати австралийци. В момента кварталът се намира почти в центъра на 4-милионния град и е много престижен, разказаха пред "168 часа" българи, живеещи там. По-късно продава къщата за 812 000 евро

Няма яснота дали дарителката на НХГ Маргарита Занеф е работила някога в новата си родина или просто е била домакиня. Знае се, че съпругът й е бил мениджър на департамент в държавно учреждение и е починал през 1981 г. на 64 г. Опят е в същата квартална гръцка църква, в която и тя 25 г. по-късно.

Синът й също е бил на ръководна позиция в департамента по гражданска авиация в Министерството на отбраната и е починал през 1997 г. на 55 г. Маргарита до края си не могла да преживее смъртта на единственото си дете. Антон Занеф фигурира и в един странен списък на непотърсени суми от банки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
трагичен живот...
44
10
 
12
 
! Отговори
Минизтер на Колтурат преди 6 години
Благодариме на тази дето таковата ни даде тия пари за нови коледни февруарски бонуси. Да не се претеснява, ще ги делнем, нито лев няма да остане неусвоен.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не мисля,че парите дарени на институция ще свършат някаква реална работа,жалко,че жената не е имала конкретно на кои хора да ги дари
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубав жест! За съжаление ще откраднат парите, необходими за издръжка на националната художествена галерия и ще ги компенсират с парите от дарението. По този начин тези пари ще попаднат в нечии джобове. Тъжна история е държавата, наречена България, но тази жена не го е знаела.
41
12
 
15
 
! Отговори
Контратеза!!! преди 6 години
Ха ха ха!Да дариш за изкуство е реален повод за ВЪЗХИЩЕНИЕ,бре! Ала да избягаш преди 68 години от ЧУДОВИЩНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ад и накрая да оставиш цели два милиона във сегашния ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ ад е проява на тотална ЗАБЛУДА и дори БЕЗУМИЕ,бре!Иначе за нещастниците дето не са прочели-жената е имала син бре!Демек си е имала наследник,но той е загинал при автомобилна катастрофа през 1997 г,бре!пп-За тези смешници дето се радват че имат деца тук-ха ха ха!И още нещо-КОЙТО ДАВА ЖИВОТ-ДАВА И СМЪРТ!!
40
2
 
33
 
! Отговори
Приоритети преди 6 години
Дари 1 млн. на държавата от която си избягал и някой ще се рови по масивите на Австралия за да издири всичко което си правил преди 68 години с всичките му детайли, купи фирмата която снабдява половината държава с електроенергия и всичко е "търговска тайна". Честито на всички които са взели решението на госпожата отпреди 68 години, мир на душата и.
39
1
 
21
 
! Отговори
sopolev преди 6 години
4000 лева, алу тва пари ли са бе. утре ще те събори болест и твойте 800 лв осигуровки си ги.... ама. на бай *** най силното му качество е, като изкара 3 лв. да се покаже, колко велик е. За тва жената ви дразни
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Твоя син да се маха от МОЯТ град и да си ходи на село от където се е домъкнал.
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върба-мърба, изгоря с кинтите.Месните хайдуци пак захлебиха ЯКО.Честито!
36
7
 
13
 
! Отговори
sopolev преди 6 години
голямо дискутиране, ами откажете ги тези пари, австралия и е дала повече от комунисическата ко чи на. предатели и изменици, леле. виж ни олимпийците и за изменици не ми говори, бе пръ дльо. аз държавна пара не харча, не у митник, и паспорта си върнах и детето ми няма да се занимава с такива гре здеи. по *** хте се да крадете, корумпирани из ро ди. само назад, назад , назад. царя им пречел, после комунистите им пречели, после демократите им пречели. Нещастници, кривата ракета и т.н.
35
2
 
11
 
! Отговори
До тракиеца преди 6 години
Който разчита само на пенсия е меко казано неразумен.
34
3
 
6
 
! Отговори
Тракиец преди 6 години
До Анон ***, ние защо блъскахме 40 години за да ме хранят деца ми ? Малко ли пращат ? Виж статистиката ! А ние като работехме не хранехме ли бащите ви и дядовците ви ?
33
3
 
15
 
! Отговори
До 40 преди 6 години
И какво като твоят син взима 4000 лева заплата? Моята нетна заплата пък е малко под 5000 лева. Тук ли е мястото да ги плещиш тия работи? За другите коментари просто оставам безмълвен...
32
21
 
8
 
! Отговори
хора преди 6 години
Кой бяга!? Който е извършил нещо нередно ...... И какво е направил .... Няма деца, внуци .... Това е най-голямото и скъпо дарение - ДЕЦАТА! Нещастници ... Съвест не се купува с пари, нито с много пари ......
31
3
 
9
 
! Отговори
до 40 преди 6 години
Ей *** я се запознай как действа осигурителната система. Сина ти в момента плаща за да може той да взема някога, а на хората в чужбина родителите са си плащали навремето.
30
16
 
12
 
! Отговори
българина преди 6 години
типична емигрантска съдба, отиват уж за по хубаво а накрая няма наследници.... българи стойте си тук и да натискаме тукашните управници да си свършат работата. най лесно е да се избяга на пръв поглед, но палачинката се обръща, до 10 г от запад ще бягат насам по много причини, деморафски, етнически , сигурност и климат
29
2
 
30
 
! Отговори
ПУРКО преди 6 години
ТАКА ЖИВЕЯТ ХОРАТА В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ.МИР НА ДУШАТА НА ЕДНА ДОСТОЙНА БЪЛГАРКА.ДАНО НЕ И ОГРАБЯТ ПАРИТЕ ТИЯ ОТ КОИТО Е ИЗБЯГАЛА...........
28
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По всичко личи че са били начетени и бащата и синът. Те са спестили тези милиони а пък синът й има непотърсени пари в банки. Тя сигурно си е стояла вкъщи и си е гледала къщната работа. Щом е завещала тези милиони за българия значи е имала някаква връзка с тези на които им ги е завещала. Няма как да знае адрес беза да познава никого. От 50-та година не е в България. Не се споменава нищо за внуци и снаха. Бог да ги прости много млади са си отишли и бащата и синът. Бог да я прости и нея.
27
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маргарита, Върба, Цанева, Занев... Дарила 2 мен на корумпираните Суджуци.Сори, ама според мен си е пълна откачалка.
26
2
 
18
 
! Отговори
Жалка картинка преди 6 години
Една добра жена дарява много на държавата и и изнамират всички детайли от живота и най важното е че си е сменила името преди 60 години.