220 хил. българи на патриотичен туризъм за 3 март

Дестинациите: Шипка, Търново, възрожденските градове...
26 фев 2018 16:30, Анисия Иванова
34
220 хил. българи на патриотичен туризъм за 3 март
Архив: Булфото

220 хил. българи тръгват на патриотичен туризъм по повод Освобождението на България на 3-ти март. Основните дестинации ще бъдат Шипка, Велико Търново, възрожденските градове и планинските ни курорти, съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му места все още има, тъй като предлагането е изключително голямо. Някои хора ще предпочетат къщи за гости, други ще изберат да се поглезят в луксозни СПА и балнео хотели. Трети пък ще отседнат при близки и роднини по време на по-дългия уикенд.

Разбира се, и тази година ще има наши сънародници, които ще предпочетат да отидат в чужбина, вместо да развеят родния трибагреник или пък да поднесат цветя на някой паметник. Очакванията на Драганов са около 40 хил. нашенци да се отправят към съседните ни държави - Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Румъния.

Проверка на "Монитор" в сайтовете за колективно пазаруване показа, че цените за 3 март започват от 24 лева за еднодневна екскурзия до Копривщица с автобус и стигат до 1500 лева за цяла вила край Огняново, която побира 12 човека.

Традиционно огромен наплив в най-българския празник има за връх Шипка, където тази година ще се отбележат 140 години от Освобождението на България от Османско робство. Места обаче ще трябва да запазим по-рано, ако искаме сутринта на 3-ти март да се включим в шествието към върха.

Проходът Шипка ще бъде затворен за транзитно преминаващите автомобили от 20 часа на 2 март до 18 часа на 3 март. Движението ще бъде пренасочвано през Прохода на републиката. През Шипка между Северна и Южна България ще могат да минават само автобуси на организирания междуградски транспорт.

Автомобилите на гостите на тържествата ще бъдат пропускани само еднопосочно от 6 до 14 часа на 3 март от Казанлък към върха и от Габрово към върха. Обратно ще се слиза между 14 и 18 часа. Автомобилите ще паркират отдясно на пътното платно по реда на пристигането си.

Голям брой хора ще се отправят и към старопрестолната ни столица Велико Търново. От Общината дори ще изненадат всички гости на града с безплатна прожекция на спектакъла "Звук и светлина". Празненствата в града ще продължат два дни. Предвидени са изложби, военен ритуал за издигане на националното знаме, празничен богослов и полагане на венци и цветя. Освен с традиционното празнично търновско хоро присъстващите ще бъдат почерпени и с чай от самовар заради очакваните ниски температури.

В зимните курорти хотелиерите предлагат доста изгодни предложения за почивка, като цените при някои оферти са смъкнати с над 50 на сто.

Драганов поясни, че не се очаква надуване на цените заради празника, но като цяло годишното увеличение в сферата на туризма у нас ще бъде около 11%. "Голямото увеличение на цените ще бъде в градските хотели на София, Пловдив, Варна и Бургас“, категоричен бе той.

Според него след като нискотарифните авиокомпании пуснат още полети до нашата страна, то туристите, които идват не за да се пекат на плажа, а да се запознават с културата и историята ни, ще се увеличат с 250 хил. Така общият брой на чуждите туристи се очаква да бъде 11,8 млн. през 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЛЕКТОРАТА НА БСП И ДПС НАКУП
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 хиляди от 7.5 милиона. Вярна е сметката
8
6
 
11
 
! Отговори
ss преди 6 години
новина от 3ти март ! ---> километрични задръствания от леки коли на ГКПП Кап.Андреево, Лесово, М.Търново !
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРУГАРИТЕ ОТ ДПС НЯМА ЛИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ЧЕСТВАНЕТО? ЗЕР КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ НА БСП СА. ТРЯБВА ДА СЕ ПОКЛОНЯТ НА ШИПКА БАРЕМ.
6
16
 
12
 
! Отговори
патритотичен туризъм преди 6 години
220 хил позьори, де да ги питаш да декламират един стих от Опълченците от Шипка ще подсмърчат без да са хремави.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, значи за Великден 3 милиона българи са на патриотичен туризъм в честване на ЕВРОПЕЙСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимно 130 ст
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123ПАТРИОТИЗМА НЯМА НИЩО ОБЩО С ПОЧИВКИТЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ
2
3
 
16
 
! Отговори
123 преди 6 години
Патриотизмът не е само за празниците. трябва си ежедневно прилагане. "Не думи, а дела!!!"
1
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА СА ВСИЧКИ РУСОФИЛИ В БЪЛГАРИЯ ОКОЛО 200 ХИЛЯДИ ДУШИ. ОТ 7 МИЛИОНА И ПОЛОВИНА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. ГОРЕ-ДОЛУ СЕ ПРИПОКРИВА С ЕЛЕКТОРАТА НА БСП.