Уловка в закона: Родни храни без патент, ще ги произвеждат ли в чужбина?

Вината е и на Патентното ведомство, и на производителите
26 фев 2018 11:45,
28
Уловка в закона: Родни храни без патент, ще ги произвеждат ли в чужбина?
Снимка: архив Bulphoto

Популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене е трябвало да влязат преди 9 години в европейски регистър, за да си запазят оригиналните родни наименования.

Единствените, които са направили това, са производителите на горнооряховски суджук и на българското розово масло.

Всички останали ползватели на популярни у нас и по света български храни обаче не са го направили и сега не могат да бъдат защитени от чужди производители. Преди 9 години министерства и Патентното ведомство са пропуснали да информират българските производители за условията на европейския регистър. И сега се налага спешно да променим Закона за марките и географските означения, тъй като срещу България тече наказателна процедура. Този закон противоречи на европейския регламент, откакто сме в ЕС.

На 9 ноември 2017 г. в българския парламент са внесени промени. Новите текстове предвиждат да се прекрати регистрацията на географски означения за земеделски продукти и храни. "Съгласно разпоредбите на регламента държавите членки нямат право да предоставят национална закрила на географски означения на земеделски продукти и храни", се посочва в мотивите към законопроекта.

Той е трябвало да бъде гласуван на първо четене в икономическата комисия преди седмица, но депутатите са отказали да го разглеждат, докато не се намери механизъм за защита на традиционните български храни.

А промените се правят заради изискването към България да приеме регламента за включване на тези продукти в европейския регистър след присъединяването си към ЕС, което обаче у нас е пропуснато.

"След влизането в сила на промените ще бъде прекратено действието на всички регистрации на географски означения за земеделски продукти и храни, които са били предоставени по силата на националното законодателство", потвърдиха от Патентното ведомство пред "24 часа".

Това засяга десетки фирми, които имат правата да произвеждат характерни български продукти като кисело мляко, сирене, кашкавал, мезета, боза, лютеница и други.

Ще се прекратяват искания за регистрация и вписване на ползвател, които са подадени в Патентното ведомство. Това са 15 млечни продукта и заявка от един производител на лютеница. От отговора на Патентното ведомство става ясно, че от изброените от заличаване ще се спасят само българското розово масло и горнооряховският суджук. Причината е, че те вече имат действащи регистрации за територията на целия ЕС.

"Всички останали означения не се ползват със закрила според европейското законодателство. На практика остават незащитени и за територията на България", обясняват експертите.

Това означава, че чужди приозводители ще могат да правят храни и да слагат на етикетите надпис, че са български.

Не било изключено след прекратяване на защитата на продуктите производители от други държави да поискат права върху киселото мляко например.

"Принципно няма пречка сдружения на производители от други държави да подадат заявка за регистрация на българско кисело мляко, но разглеждането е дълга и сложна процедура, която включва доказване, че млякото се произвежда в България, че има специфични характеристики, които го отличават от киселото мляко, което се произвежда в други държави, както и разглеждане на постъпилите възражения", обясниха от Патентното ведомство.

Освен горнооряховският суджук и розовото масло, български ще останат и "Пастърма говежда", "Филе Елена", "Луканка Панагюрска", "Роле Трапезица" и "Кайсерован врат Тракия". Те са вписани в друг европейски регистър - този за храните с традиционно специфичен характер. Това гарантира, че те няма да се правят от чужди фирми.


От Патентното ведомство признаха, че предишното му ръководство не е предприело мерки. Необходимо било да се прекрати разглеждането на заявки за регистрация на нови географски означения за земеделски продукти и храни и с Министерството на кономиката да се инициират изменения в закона, които да отразят изискванията на еврорегламента.

Вина имали и титулярите на права. Те трябвало първо да се сдружат в браншова организация, което е изискване на европейското законодателство, за да може да се подаде заявка за регистрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия се появиха български суджуци на които пише Made In Bulgaria by Boyko Borisov в чест на българо-германската дружба Борисов-Меркел
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най вероятно имитациите ще са по-добри от оригиналите. Като се сещам какви *** ни пробутват в магазините...
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Англия продават "българско" сирене, което си личи от етгикета, че е правено в Турция. На вкус е нещо средно между традиционното саламурено и гръцкото "Фета". Толкова ли не могат да се организират производства зад граница, в които да участват и български фирми с "ноу хау". На западния пазар има нужда от оригинални "био" стоки. В много български и румънски магазини се продава кисело мляко, което може да се произвежда и на място с оригинални щамове от LB и да се почерпи от японския опит в Азия.
22
0
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Какви патенти на храни, какви български марки? Какви са тези ползватели на храни, които трябвало да влязат в регистъра? Става дума за т.нар. географски означения - например Коняк е алкохолно питие, произхождащо от област във франция, затова българските Плиска и Слънчев бряг не са коняк, а бренди. Авторката обаче няма никаква идея за какво е писала и се е получил абсолютен миш-маш.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правителството е тук да краде а не да информира. Ако народа е информиран той може да стане неконтролиран а такъв народ на никой не му трябва.
20
1
 
5
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
голем праз....те ако почнат да правят нашите суджуци ще слагат месо и това коренно ще промени вкуса та едва ли и ние ще ги различим
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимката от мазето в Банкя ли е?
18
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние нима не произвеждаме чужд вид храни без патент!?!Що се касае до нашите сирена и кашкавали, притрябвало им е на запад да ги произвеждат. Те там си имат техни, многократно по-качествени и с по-добри вкусови характеристики от нашите. За месните им продукти, без да ги познавам добре, предполагам също са по-качествени. Нека не се заблуждаваме и в кухнята сме само потребители и там не сме допринесли с нищо особено за кулинарното разнообразие по света!
17
1
 
27
 
! Отговори
Дид преди 6 години
"че предишното му ръководство не е предприело мерки" - а сегашното го мързи и не му се работи... Некадърници навсякъде...
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се даде възможност на големите вериги да правят дарения към църкви, дом за деца лишени от родители, дом за Възрастни!!! И да се изкупува за кухни и учреждения. Храна минала, през обработка 100 градуса е годна за употреба. А не да хвърлят храна, при това годна за употреба. Това е нелепо.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава снимка на... суджуци.
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как служители на подобни позиции биват назначени!? С образование маникюрист, фризьор завършили едва 10 клас!?Образование, което не отговаря на изискаващата за длъжността позиция. И не отговаря на длъжностната характеристика за съответната длъжност. Как държавен служител се вписва с два-три апартамента и коли, при условие че подписва подобна декларация!? Не обръщате внимание на необичайните неща, но ангажирате внимание към хора стремящи се към перфекционизъм и хъс.Шуробаджанащината процъфтява!
13
1
 
6
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Докато сме живи и имаме някакви ***, ще си правим каквото можем сами. Дано БОГ НИ ПОЖИВИ !
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е разните му вериги като Лидъл да нямат право да продават имитация на българска лютеница в различните седмици посветени на дедена държава, като България освен ако лютеницата не е на български производител. Тези хора са като китайски завод за менте стоки.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поголовно се назначават "парашутиски" на възлови позиции, които се ползват под протекцията на някой "дознател" или бивш. Които имат достъп до документи, архиви и лични данни на хора и фирми. С цел лична угоди и обмен на информация, като вид търговия. Докога!!!???
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не допустимо е не добросъвестна служителка да бъде назначена на позиция, която изисква да се борави с имотното и паричното състояние на хора. И да борави с лични данни!
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно са под "шапката на закона". В 90%от държавните служители злоупотребяват с положението си като налагат лични мотиви към частния работодател или гражданин. Пример:Служителка от НАП използва положението си за разчистване на личните сметки към бивши мъже, жени и познати. Да се наложи закон. Който да спре тази тромава безразсъдна система служители да си правят, каквото си поискат с гражданите. Защо се допуска не добросъвестни служители да боравят с лични данни и сметките на хората!?
8
3
 
23
 
! Отговори
Леле преди 6 години
Боко къде спи,най-милото му-Суджука е под въпрос!
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bednite avstrijci jadst dhunka ot but za 4.60 kilkgrama. Vijda se, che e ot meso, ima malko slaninka pk kraja. Palnena sas zelen piper ilu ndshto drugo. Obezkostdn but za 9 lv!? Malko po skapk ot vestnicite "Leki". Zashto tarpite, balgari?????
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tezi, koito sa propusnali da uvedomiat - v zatvora li sa ili sa si oshte darjavni slujiteli?