КАТ удвоява стационарните радари, дава 2,4 млн. и купува 20

С по-модерни дрегери удрят пияните и дрогираните шофьори
Обновена: 28 фев 2018 09:33 | 28 фев 2018 07:00, Елка Василева
75
КАТ удвоява стационарните радари, дава 2,4 млн. и купува 20
Снимка: архив, Булфото

"Пътна полиция" ще закупи нови 20 стационарни радара за скорост, които ще бъдат монтирани по шосетата в страната. Така броят им ще нарасне почти двойно – на 43.

В момента действащите радари са 23 и техните места постоянно се сменят. С новите бройки ще бъдат обхванати всички основни артерии в България, пише „Монитор“.

Това става ясно от последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

На провелата се в понеделник среща е обсъдено закупуването на 20 броя стационарни камери за контрол на скоростните режими. Цената на едното устройство ще е 120 хил. лева. Общата ориентировъчна стойност на обществената поръчка ще е в размер на 2,4 млн. лева.

Освен това е гласувано и вземането на 28 преносими камери, всяка от които ще струва по 65 хил. лева. Общата цена за тях ще е 1,820 млн. лева.

„Пътна полиция“ ще се оборудва и с газхромотографи, чиято обща стойност ще е 1 236 млн. лева.

С тях ще се измерва количеството изгорели газове, които изхвърлят автомобилите. При завишаване на стойностите колите, които бълват пушилки, ще бъдат спирани от движение.

Нови технически попълнения в редиците на КАТ ще има и с т.нар. „стационарни дрегери“ или „доказателствени анализатори“. Те ще показват много по-точно употребеното количество алкохол или наркотици от водачите. Освен това данните от уредите ще важат и пред съда.

Според последните промени, ако водач откаже проверка с дрегер или полеви тест, не приема показанията от уреда, извършената проба от полицаите е некачествена или невалидна или физическото състояние на проверявания не позволява извършването й, тогава проверката за алкохол в кръвта ще се прави с доказателствен анализатор или с химическо изследване. За наркотични вещества или техни аналози ще се проверява с химико-токсикологично изследване.

Едва когато при проверката на пътя техническото средство отчете над 1,2 промила, за което законът предвижда затвор, или при отказ от проверка с дрегер, катаджията трябва да съпроводи водача до медицинското заведение за изследване. Редът е същият и при установено наличие на наркотици или техни аналози.

В случаите, когато пътни полицаи задължително посещават пътно-транспортно произшествие, те ще бъдат длъжни да тестват водачите за алкохол. Останалите участници в произшествието също могат да бъдат проверявани, ако има такава необходимост. Тестовете за наркотици ще стават по преценка на катаджиите. Тоест, както и досега – униформените ще преценяват на око. Както вече стана ясно, новата наредба узаконява използването на т.нар. доказателствен анализатор. Закупуването на новите 100 уреди ще струва на МВР 2 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излизането и свалянето на шайката от власт, трябва да е сега! А не да чакаме да ни натресат истанбулската конвенция и да ни вдигнат цената на тока! Иначе ще е след дъжд качулка! Суджука му развалиха далаверата и е толкова избеснял, че като нищо ще реши да ни направи напук на нас - гадовете народни и ще ни натресе ИК! Той знае че повече власт няма да види, и понеже е много отмъстителен гаден ***, като нищо ще ни натресе ИК и ще си набие камшика! Тоя психар вече не може да се контролира!
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шайката затяга хватката - като анаконда стяга шофьорите! Крадат, влачат откъдето могат! На следващите избори обаче да не се чудят от шайката що така стана! Справка - деформаторския блок! Мноого мотики, много нещо настъпаха и смело продължават да настъпват! Баце е стабилен - и слон да му го натресе, НЯМА МЪРДАНЕ!
68
2
 
6
 
! Отговори
Роко преди 6 години
Харчат яко нашите пари, за да могат после да ни дерат още по яко ... Няма такъв търпелив народ ,като нашия.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат: Както вече стана ясно, новата наредба узаконява използването на т.нар. доказателствен анализатор. Закупуването на новите 100 уреди ще струва на МВР 2 млн. лева.Така ли да се разбира: КАТ ни изпитва с дрегера и ако оспорим ни праща на този доказателствен анализапор, който Е ПАК В РЪЦЕТЕ НА КАТ. Та каква е гаранцията, че единия уред мери по-точно от другия, не ми става ясно. Това означава, че КАТ признават под сурдинка, че дрегера може да не показва точно. Ако е така защо го използват?
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемите се решават с високи глоби и при няколко нарушения отнечане на книжка.
65
1
 
5
 
! Отговори
така така преди 6 години
айдеее пак шофъорите и кат са дъвката. пак пускат мъглата.чез ще трябва да се замъгли защото пак се ***.много сме прости че ги траем тия.ех срамота е да ни минават все с тоя номер и ние се хващаме.докога бе БАТЕ.
64
1
 
7
 
! Отговори
Б-я преди 6 години
И още 100 камери да сложат, при тая наша система румънците и турците ще продължават да си безчинстват.
63
2
 
10
 
! Отговори
корупция преди 6 години
За 2млн. лева се взимат 100 радара ,което се равнява по 20 хиляди на радар.Интересно какъв е тоя радар за 20 хиляди лева и то при положение ,че при 100 броя даже трябва да се свали от цената ?!?!? Тука не става въпрос за източване, а направо за грабене.
62
0
 
15
 
! Отговори
какво е корупция преди 6 години
Кой е този който налива постоянно пари в тази продънена структура,като чуя думата КАТ се сещам единствено за тотална корупция и дебели полицаи!Това нещо наречено КАТ ПЛАЧЕ ЗА ТОТАЛНА РЕФОРМА!
61
2
 
1
 
! Отговори
до Апо преди 6 години
Само няколко поста по-надолу е дадена единичната цена на радарите от производителите. Ако можеше да четеш, щеше да го видиш.Ако пак не вярваш - потърси в интернет. Верно, че КАТ и политиците ни не стават, *** бг-народа (да не ползвам думата, дето я ползва ББ) ги изпреврва с обиколка.
60
3
 
7
 
! Отговори
Апо преди 6 години
2 400 000,00 лв. делено на 20 бр. = 120 000 лв./бр.Задачата е за деца от началния курс на обучение , дори и те могат да преценят че има грешка в условието защото решението няма връзка с реалността.Поредната нагла кражба или нова порция фалшиви новини....
59
6
 
4
 
! Отговори
ники преди 6 години
Одобрявам, даже трябва още камери. Обаче лошото е, че пак няма да се научите да карате.
58
0
 
6
 
! Отговори
do ПЛАЩАЙТЕ СИ ДАНЪЦ преди 6 години
Е как ще ти вземат още пари? Нали караш по правилата? Всичко е точно. Тея дето нарушават са от друга вселена, не живеят сред нас. Затова и тука всички се възмущаваме с право - как така НИКОЙ не нарушава, а те си позволяват радари да купуват!
57
0
 
1
 
! Отговори
54 54 54 преди 6 години
54 вярва в доброто нема лошо блажени са вярващите само да питам като има толкова милиционер в таа държава защо има толкова престъпност и катастрофи ? а два милиона що ги нема ...а ифлацията ми изеде 50 бона
56
0
 
4
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Ей, мошенници, оставихте КАТаджийте без прехрана. :D
55
2
 
4
 
! Отговори
защо преди 6 години
2 милиона за нови дрегери- защо. нали и двата работят с издишан въздух.през мозъка преминава кръв а не въздух.законна е само кръвната проба.ако я откажем тогава остава показанието на дрегера. стига с тези номера вече.направихте ни духачи. не духам ни на малък ни на голям дргер.давам кръвнв проба и ако не съм съгласен искам повторна проба.видяхме ги дрегерите с резултати над 4 промила ,а в кръвта нищо.справка Пловдив.водата за уста ги лъже и после в ареста.
54
0
 
2
 
! Отговори
Osmanli (Ottoman) преди 6 години
Pak li shte kradat ?Kato grajdanin na tazi dyrjavi vsichki da se protivopostavim na tezi partii do edin !
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТ яко харчат нашите пари.Но бизнеса с купените книжки не се бара.Ох мамо..кога ще видим журналист да попита:Защо няма на пътя 1 полицай от Калотина до Прага?
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сега полицай при нужда не ми е помогнал. Без причина са ми спирали десетки пъти за проверки на лична карта, книжка ГО, винетка и пр.Ако ги запиташ за какво те спират не могат да ти отговорят, но се праят на велики господари и тежкари. Каквото да им дадат МВР плаче за спешна реформа, реподбор и оптимизация на щата.
51
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Всички средства давани на КАТ, са хвърлени на вятъра. Полза няма, а вредите от КАТ се увеличават.