Трима министри в работна група за законови промени, свързани с медиите

Текстовете ще са за собствеността и финансирането им
3
Трима министри в работна група за законови промени, свързани с медиите
Снимка: архив, Ройтерс

Правителството реши да се създаде работна група, която да изготви законови промени за собствеността и финансирането на медиите у нас.

"Работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта", съобщават от правителствената пресслужба.

Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране от компетентен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.

В случай, че Комисията установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване.

В работната група по изготвянето на законодателните промени ще бъдат включени министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти.

На работната група се възлага в 14-дневен срок от приемането на това решение да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. Ще се изследват характеристиките и структурата на пазара, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: медииработна група
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също като в Русия - за чеждестранните агенти.Но финансирането си трябва да декларират и НПО - тата. Там се перат милиони.
2
0
 
6
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Много назад сме по свобода на словото. С това, което са решили, сигурно целта е да сме на последно място.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно!