"Българско военно чудо": Боевете при Шипка!

Там се развива един от преломните моменти в Руско-Турската освободителна война
Обновена: 6 мар 2018 16:51 | 3 мар 2018 18:30, Венцислава Вельова
201

8890 гледания   |  Още видео
Едва ли има българин, който да не е чувал за Шипка. На този връх се развива един от преломните, ако не и решаващ момент в Руско-Турската освободителна война.

Тя започва през април 1877 година, а след преминаването на руските войски през Дунав те се разделят на три части. Една от тях - предният отряд на ген. Гурко, се насочва напред.

В същото време от Черна гора по море е прехвърлена армията на Сюлейман паша, състояща се от калени в битки 45 хил. войници.

При Стара Загора тези сили се сблъскват с малобройния беден отряд. По думите на опълченеца, бъдещ генерал Никола Генев, руснаците не се надяват особено на опълченците.

"Те си мислеха и явно говореха, че българските дружини като новосформирани части, без традиции, кратко време обучавани... ще се разпръснат и разбягат при първите гърмежи и ще ги оставят сами на бойното поле".

Но сражението при Стара Загора и героичната защита на Самарското знаме променят тази нагласа. Все пак предният отряд е изтласкан на север и е разформирован. Вниманието на руското командване е насочено към Плевен. А отрядът на ген. Радецки разполага с малко сили да охранява над 100 километра старопланински проходи.

За епичната Шипченска епопея разказва 11-тия бонус епизод от документалната поредица "Българско военно чудо".

Поредицата е част от  цялостната образователна инициатива на "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да направи историята достъпна и интересна за широката публика. Проектът спомага и за модернизирането на преподаването на предмета в училищата. От старта на инициативата през месец октомври 2017 година досега филмите от поредицата са представени пред хиляди ученици и учители в страната.

Дискове с документалните епизоди от "Българско военно чудо" се предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може преподавателите да направят часовете си по история по-вълнуващи и интересни за учениците.


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
6
 
! Отговори
Българофил преди 11 месеца
Ей, прост народ, ама наистина прост. Като не знаете, поне отделете 8 минутки да разберете от филма. Свободата не ни е била дарена, а ИЗВОЮВАНА, ЗАСЛУЖЕНА. Ако не са били опълченците, Шипка да беше паднала, а армиите на Сюлейман и Осман да се бяха обединили и измели братушките барабар с нас. Скобелев накрая на филма дори се цитира, че българите ЗАСЛУЖАВАТ свободата си.
Вие тука сте се събрали крайни заслепени фанатици и се надлъгвате един друг колко сте инвалидизирани...
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! ПОКЛОН
117
0
 
2
 
! Отговори
PD преди 11 месеца
Българското опълчение, е военно съединение в състава на руската армия, под флага на Самарското знаме, трибагреник, с червено. бяло, синьо и образа на Богородица и братята Кирил и Методи.
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не при Шипка, а НА Шипка, тпчо...
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Назад във времето храброст и величие ,сега безличие . Поклон пред всички дали живота си за свободата на България !
114
0
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 11 месеца
Нека помним Шипка, но този подвиг след време може и да бъде чужд на населяващите тази страна. Важно в момента е да положил усилия и за в
бъдеще да я има България и българския дух. Защото не е далеч времето, когато няма да има българи ако нещата се наложат в прогресия със сегашните темпове на изчезване на нашият славен някога народ.
113
0
 
5
 
! Отговори
Жо преди 11 месеца
ВСИЧКО, което ви пиша ми е разказвано от баба ми- дъщеря на опълченец от Шипка, награден с най-високото отличие- Георгиевски кръст за храброст.След сраженията, впечатлени от героизма на българите, генералите ги предложили за награда. За всяка от 5-те опълченски дружини са определили по 10 броя от най-високото отличие. Имам снимка на прадядо ми с кръста за храброст и още 4 ордена. Аз вярвам на препредаденото от баба ми , а не на историците, които винаги са обслужвали управляващите.
112
0
 
5
 
! Отговори
Жо преди 11 месеца
КАКВО ОЩЕ се е случвало с опълченците?Първоначално руските генерали са гледали на тях с пренебрежение.Те са мислели, че ще се разпръснат при първия изстрелКогато започнало сражението,Генералът пристигнал на кон.Един от опълченците, загрижен за живота му, са провикнал "Ваше благородие, слезте от коня, ще ви застрелят".А Генералът го напсувал и промърморил "Вие ли *** /***/ ще ме учите как да воювам?"По-късно, обаче, Генералът коренно променил отношението си към българите. Това е истината!
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо на някои българи патриотизмът им изчезва в момента, в който чуят думата Русия?
110
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 11 месеца
До Димитър

Предполагам че Димитър ти е българското име иначе ти викат Демир нали.Тука е пълно с турски тролове.Айде бащицата да им забранява и нета че да им спрат глупостите.
Руснаците се страхували от Турция:)))).Те в Африм не се страхуват от вас а какво остава за другите
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Във форума пак са се казвихрили индивиди със петолъчки в главите.
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
това е грешката на руския Цар. че навлезе в страна от неблагодарници. Обаче Сталин не беше наивен и когато поляците казаха че те ще освободят Варшава той спря войските си на Висла и какво остана от тях всички знаете . Трябваше и руснаците да спрат на Свищов и да чакат.... Нашите герой предадоха Левски и три дни след обесването турчин го погреба, Ботев тича сто километра и го убиха, Априлското въстание тъжна работа
107
2
 
9
 
! Отговори
Жо преди 11 месеца
СЛЕДОБЕДА на третия ден опълченците останали без никакви патрони, камъни и др. Тогава извършили нещо невиждано- започнали да хвърлят трупове. Суеверен ужас обхванал турците. Използвайки момента, опълченците атакували и влизали в отчаян ръкопашен бой, като се хващали с турците "гуша за гуша". Така те удържали прохода до идването на помощ от Ген Радецки.
Прадядо ми е бил опълченец на Шипка, където е бил ранен. Тези неща ми ги е разказвала баба ми- дъщеря на опълченеца. Тя няма за какво да ме лъже.
106
3
 
11
 
! Отговори
Жо преди 11 месеца
КОЙТО е ходил войник, знае- войникът изпълнява заповеди и не прави своеволия. Опълченците, обаче, са били самоинициативни и са извършили ЧУДЕСА ОТ ХРАБРОСТ, които смаяли генерал Столетов.. Когато свършили патроните, те се организирали по 10-15 човека и с насочени празни пушки и вик "ура" атакували. В резултат- стотина турци хуквали обратно надолу по урвата. Всички ранени, които можели са ходят след набързо поставените превръзки, се връщали в сражението.Това не е типично за редовите воници.
105
0
 
10
 
! Отговори
Жо преди 11 месеца
До Анонимен 139
НЕ Е ПРАВИЛНО да "мериш на кило" колко са били едните и другите на Шипка. Главният въпрос е- Щеше ли Столетов да удържи прохода 3 дни, ако /освен редовните войници/ там не бяха и българските опълченци. Отговорът е- не. Затова заслугата да се спре Сюлейман да премине към Плевен е споделена между българи и руснаци. И в никакъв случай едните не са на първо, а другите на второ място. Такава делба на заслуги не може да има. Без опълченците, Русия щеше да изгуби тази война.
104
4
 
5
 
! Отговори
3.3.1918г преди 11 месеца
И ТОВА Е ЧУДО.През
1916г. когато ни напада и бомбардира Варна и Балчик и ние я побеждаваме с
героизъм.Помнете Брест-Литовския договор, там пише, че Русия е победена от
България?
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
факт е че българите са се били като лъвове
но това не достатъчно дъ се спре настъплението на голямата и силна армия на сюлейман
днешните рлизачи на сраварски задници за да омаловажат приноса на русия тикат напред само опълченците или 900 те финландци при плевен
ввазов го е нописал българи и орловци а не българи орловци
горе са два руски полка брянски и орловски
съотношението руси и опълченци е 3 към 1 и е мното тъпо иподло да се пренебрегва
заслугата на по-голямата част от защитниците
102
4
 
3
 
! Отговори
Васил Левски преди 11 месеца
Изневерихте на принципите ми! Къде е свободата на малцинствата? Защо ги мачкате?
101
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ген. Тотлебен - немец
ген. Радецки - поляк
ген. Каулбарс - финландец
........................
100
2
 
12
 
! Отговори
* преди 11 месеца
Хидает паша - е англичанина Станислас Греам Бауер Сенклер
Вейсел паша - е австрийския генерал фон Вексел
Рошид паша - е немски генерал Шрекер

списъка е дълъг
99
4
 
18
 
! Отговори
* преди 11 месеца
армията на Сюлейман паша е прехвърлена по море от АНГЛИЙСКИЯ ФЛОТ!