"Българско военно чудо": Боевете при Шипка!

Там се развива един от преломните моменти в Руско-Турската освободителна война
Обновена: 6 мар 2018 16:51 | 3 мар 2018 18:30,
201

Едва ли има българин, който да не е чувал за Шипка. На този връх се развива един от преломните, ако не и решаващ момент в Руско-Турската освободителна война.

Тя започва през април 1877 година, а след преминаването на руските войски през Дунав те се разделят на три части. Една от тях - предният отряд на ген. Гурко, се насочва напред.

В същото време от Черна гора по море е прехвърлена армията на Сюлейман паша, състояща се от калени в битки 45 хил. войници.

При Стара Загора тези сили се сблъскват с малобройния беден отряд. По думите на опълченеца, бъдещ генерал Никола Генев, руснаците не се надяват особено на опълченците.

"Те си мислеха и явно говореха, че българските дружини като новосформирани части, без традиции, кратко време обучавани... ще се разпръснат и разбягат при първите гърмежи и ще ги оставят сами на бойното поле".

Но сражението при Стара Загора и героичната защита на Самарското знаме променят тази нагласа. Все пак предният отряд е изтласкан на север и е разформирован. Вниманието на руското командване е насочено към Плевен. А отрядът на ген. Радецки разполага с малко сили да охранява над 100 километра старопланински проходи.

За епичната Шипченска епопея разказва 11-тия бонус епизод от документалната поредица "Българско военно чудо".

Поредицата е част от  цялостната образователна инициатива на "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да направи историята достъпна и интересна за широката публика. Проектът спомага и за модернизирането на преподаването на предмета в училищата. От старта на инициативата през месец октомври 2017 година досега филмите от поредицата са представени пред хиляди ученици и учители в страната.

Дискове с документалните епизоди от "Българско военно чудо" се предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може преподавателите да направят часовете си по история по-вълнуващи и интересни за учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли българско военно чудо бе!? Цъ цъ цъ цъ ...Велики българино, сега стана от компютъра и отиди да прибереш 12 годишната си щерка, дето я лашка гръцкият пенсионер, подлъгвайки я за кутия кока-кола и две цигарки!
87
1
 
5
 
! Отговори
Чудеса няма преди 6 години
С оръжие, хора и пари, и мотив да я има държавата отново това е всичко, а клеветите за гурбет пред свободна държава се огледайте в 500г. васален чорбаджълък в тази празнуваща 3 март държава своята "не зависима"свобода
86
25
 
8
 
! Отговори
месара преди 6 години
ква освободителна война? било си е чиста поробителна война - оставаме под руско - съветско робство десетилетия! жалко за загиналите за свободна България, те са мислели че се бият за свободата ни!
85
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
123 това никой не го отрича. Както и взимането от България и даването на Сърбия после както и забраната да си българин в Албания и Украйна или геноцида отродяването на 2 милиона македонци през руско робство. Сега сме в положение че сме в противников лагер на Русия и русофилството ти е предателство. Те ни считат за враг и така действат. Ние също де.
84
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия, колко ни плени....
83
8
 
2
 
! Отговори
Някой преди 6 години
119 и пияндета Елцин също ;) а и тепърва ви чака
82
6
 
4
 
! Отговори
Някой преди 6 години
114 голема работа като се стреля в сащ 350 милиона са и всеки има пушка нормално да се стреля даже и статистически. Ама не пият антифриз и жените им не лапат на руснаци
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таман да победите и църквата ви затрупа :-)
80
9
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
Интересно, колко руснаци са били в руската армия, след като руснаците в Руската империя са били 48%.
79
17
 
7
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Забелязвате ли как руските нещастници смърдят хибридно най-много днес в опит да ни развалят празника? Бих им пожелал всичко най-лошото но те си го имат и живеят като кучета от край време. Какво става със сърбите бе нещастници щипахте щипахте от България и други държави да им давате накрая нищо не остана от тях. ***
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пан Мазепа, клетвопрестъпнико, за теб църквата е затворена!
77
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА 23 СЕПТЕВРИ ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ ПОБЕДА НАД КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ АГРЕСОРИ, ПОБЕДЕНИ ПРЕЗ 1923 ГОДИНА.
76
1
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименОт всичките 11905 загинали войници на империята, казваш че 9000 са умряли при Шипка?
75
1
 
2
 
! Отговори
До 105 преди 6 години
Безродник!
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук гледам доста кандидати напират към списъка за ,,национален елит''! Следващият Народен съд ще се съобрази с порива им:-)
73
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНЕС ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ СА КОМУНИСТИТЕ
72
9
 
9
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименИ през турско сме си ходили на църква, а през съветско ни забраниха да ходим и там.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, пак този сърдития дето не го поканили да подписва!
70
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Иначе евала на управляващите ни уж приятели с Русия но постъпват както трябва санкции бой през руската Джуканович при всеки случай като с кирилицата... Пияндета тръгнали да ни обеждават колко е зле ЕС а те с Мин заплата 200 лева. Жените им държани за Пасош на закъсал запядняк. Кучетата пият антифриз от абстиненция иначе България поробена и много зле била. Костов го мразя ама евала че пусна самолетите да бият по сръбските кучета които ни мразят докато Русия се беше скрила като мишка
69
8
 
5
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Стига сте писали тук,разни анонимни ***.Не лъжете народа ,такова чудо като Санстефанска България няма,никъде не се споменава България в него и българите.Защо не са поканили един българин при подписването.Единствено че тази територия става руска губерния с окупационна армия.