"Българско военно чудо": Боевете при Шипка!

Там се развива един от преломните моменти в Руско-Турската освободителна война
Обновена: 6 мар 2018 16:51 | 3 мар 2018 18:30,
201

Едва ли има българин, който да не е чувал за Шипка. На този връх се развива един от преломните, ако не и решаващ момент в Руско-Турската освободителна война.

Тя започва през април 1877 година, а след преминаването на руските войски през Дунав те се разделят на три части. Една от тях - предният отряд на ген. Гурко, се насочва напред.

В същото време от Черна гора по море е прехвърлена армията на Сюлейман паша, състояща се от калени в битки 45 хил. войници.

При Стара Загора тези сили се сблъскват с малобройния беден отряд. По думите на опълченеца, бъдещ генерал Никола Генев, руснаците не се надяват особено на опълченците.

"Те си мислеха и явно говореха, че българските дружини като новосформирани части, без традиции, кратко време обучавани... ще се разпръснат и разбягат при първите гърмежи и ще ги оставят сами на бойното поле".

Но сражението при Стара Загора и героичната защита на Самарското знаме променят тази нагласа. Все пак предният отряд е изтласкан на север и е разформирован. Вниманието на руското командване е насочено към Плевен. А отрядът на ген. Радецки разполага с малко сили да охранява над 100 километра старопланински проходи.

За епичната Шипченска епопея разказва 11-тия бонус епизод от документалната поредица "Българско военно чудо".

Поредицата е част от  цялостната образователна инициатива на "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да направи историята достъпна и интересна за широката публика. Проектът спомага и за модернизирането на преподаването на предмета в училищата. От старта на инициативата през месец октомври 2017 година досега филмите от поредицата са представени пред хиляди ученици и учители в страната.

Дискове с документалните епизоди от "Българско военно чудо" се предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може преподавателите да направят часовете си по история по-вълнуващи и интересни за учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
20
 
! Отговори
Георги преди 6 години
До АнонименКазваш,че българите са имали права преди Освобождението!А защо тези българи са вдигали въстания?Страшно промиване на мозъци след промените!
27
1
 
8
 
! Отговори
Помним преди 6 години
Ятагани използвани срещу Нас, още се предават с завети за вяра. Вяра в Нашите ценности и братския Народ. Когато, както Турция и Гърция, започнем да търгуваме на взаимноизгодни условия с братушките, вместо да търпим чужди интереси....България ще бъде основната за реална комуникация между Арабският свят, Европа и Русия.
26
1
 
26
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тия дето хвалят много положението ни под Турско робство да питат арменците какво им се случи, да питат кюрдите сега. Да идат в Батак или Перущица и да разгледат костниците. Безсрамни гнусни езици.
25
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки, който твърди, че сме живели перфектно под турско робство, не е българин. Виждал съм много такива предатели, всичките са или помаци, или турци, или западняци, или предатели българи майцепродавци. Срам за вас!
24
1
 
15
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Да бе...."перфектен" е бил живота на българите под турско.... А разни "терористи", като Левски, Бенковски, Ботев и т.н. не са мислели като теб ! Това майцепродавците на каква дрога сте?
23
3
 
6
 
! Отговори
Николчо преди 6 години
Не мога да разбера, защо ни е освободила Русия - сигурно сме били голями симпатяги .
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересите на българи и руснаци съвпадат в тази война. Турците нямат място в Европа, те са азиатци и трябва да живеят извън пределите на Европа. Турците навсякъде извършват само кланета, те не са цивилизован народ.
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази Русия на която съм благодарен умря 1917-а.
20
2
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
За капитулация ията на Русия през 1918 г. може да си вечно благодарен на болшевиките и лично на Ленин, защото ако не беше Октомврйската революция през 1917 г..... едва ли Русия щеше да излезе от войната!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито освобождение от съвместно съжителство!
18
10
 
3
 
! Отговори
Turk преди 6 години
Руснаците дадоха много думи на арменците. Руснаците щяха да им дадат голяма Армения. Но британското кралство помогна на османците да спрат арменците. И, разбира се, арменците трябваше да платят в замяна на провалите си. Не мисли, че голяма риба ще се грижи за малките риби. Това е просто война на интересите.
17
3
 
16
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
По-малките майцепродавци дори не знаете, че преди 89-а г. 03.03. не беше национален празник! Отбелязваше се, но беше редовен учебен и работен ден! Чак след 90-та г. се празнува официално! Та интересно как така е ",комунистически"?
16
1
 
8
 
! Отговори
Вечна Памет и Слава преди 6 години
До #10, комунизмът е еврейско дело, започнало с избиването на 20 милиона Руски интелектуалци. Тез фобии, към любимците на сащ в израел. От тук идва и отговорът ми към представителя от етническите малцинства...Какво визираме под богатство България е имала всякакви форми...от най-старото злато, до титли като спасители на Европа? Историята не лъже, България е била и ще пребъде...и по статистика, два пъти сваленото правителство, няма да Ни бави още дълго.
15
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз го празнувам 3 ти Март. 100 години от Брест Литовския договор и капитулацията на Русия през първата световна война. Където доста бой са изяли в Добруджа от българските войски, а пред румънския парламент сме засяли чесън зо вероломното запазени междусъюзническата война.
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От мен имаш минус. Прадядо ми се е бил на Шипка рамо до рамо с руснаците. Руснаци и българи умираха заедно и оставиха костите си в България, за да я има България. Ако ги нямаше руснаците, сега щеше да носиш фес и да викаш "Аллах Акбар". Затова винаги ще уважавам руснаците, защото те смачкаха мирижливите потурнаци и ни освободиха.
13
19
 
4
 
! Отговори
Turk преди 6 години
И българите никога няма да са богати, колкото и в Османската империя след тази война. Българската държава щеше да бъде роб на болшевиките, след като се беше превърнала в роб на германците, и щяла да бъде роб на комунистите. Сега България е свой собствен роб. Най-ниска степен на износ в Европа. Най-ниска степен на плащане в Европа. И Борисов твърди, че се бори срещу турците в България, за да увеличи износа на България, жизнения стандарт на България?
12
2
 
4
 
! Отговори
моя минус е ПЪРВИЯ преди 6 години
До Анонимен 10Ха-ха-хааааа.............
11
5
 
33
 
! Отговори
Слава на Русия!!! преди 6 години
Английската империя закарва с флота си 40 000 турци и евреина Соломон - Сюлейман паша, за да спре руснаците и българите и да спаси Османската империя. Англичаните и Австроунгария помагат на турците, защото мразят българите. Западняците и турците ви мразят, а вие им целувате краката. Само руснаците ни помагат, иначе сега нямаше да имаме държава и щяхме да сме като кюрдите.
10
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3ти март е измислен Руски празник. и дело на комунистическата номенклатура."Чакам да видя колко минуси ще ми сложите"
9
0
 
26
 
! Отговори
Вангелий преди 6 години
А най голямото чудо е че ще изчезнем след двв три поколения! Благодарим ви Бойко, Костов, Царя, и всички знайни и незнайни политици.