Преди 140 г. възкръсва България. Честит национален празник, българи!

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните ни борби
Обновена: 3 мар 2018 07:34 | 3 мар 2018 07:30, Елка Василева
615
Преди 140 г. възкръсва България. Честит национален празник, българи!
Снимка: архив, Булфото

България чества днес националния си празник – Деня на освобождението.

На 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно става официален празник.

Руско-турската война започва на 12/24 април 1877 г. с издаден в Кишинев Манифест на император Александър Втори. Включено е и Българското опълчение (12 опълченски дружини), самостоятелна българска доброволческа войска, създадена по предложение на руския генерал Р. М. Фадеев с подкрепата на Българското централно благотворително общество и славянските благотворителни комитети в Русия, които закупуват със свои средства 12 оръдия и голям брой пушки и патрони и ги предоставят на опълченците.

Според плана на руското командване от октомври 1876 г. първоначалното предназначение на Опълчението е да служи като "пеши конвой на главнокомандващия княз Николай Николаевич". Напливът от доброволци не престава и до обявяването на войната през април 1877 г. в Опълчението са зачислени 7444 бойци и 81 офицери в 6 дружини (3 бригади). Командир на българското опълчение е руският генерал Н. Г. Столетов.

На 6 май 1877 г. жителите на гр. Самара им подаряват бойно знаме. Самарското знаме е бойното знаме на Трета дружина от Българското опълчение, станало светиня за българския народ в борбата му за национално освобождение. Ушито е по време на Априлското въстание 1876 г. от жителите на руския гр. Самара (откъдето носи и името си), но междувременно въстанието е потушено. Изработено е от монахини от Самарския девически манастир. Направено е от двоен тънък копринен плат с червена, бяла и синя ивица с размери 185/190 см, с пришит в средата от двете страни черен кръст. На лицевата страна в кръста са изобразени славянските първоучители Кирил и Методий, а на другата - Иверската Света Богородица.

Знамето участва във всички боеве на Опълчението. Под него падат 5 знаменосци и сам подполковник Калитин - един от най-способните офицери в руската армия. Самарското знаме е единственото бойно знаме, наградено с орден "За храброст" първа степен (30 август 1880 г.).

Българските опълченци проявяват особено голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (9-11 август 1877 г.). В края на декември 1877 г. те вземат участие и в боевете при Шипка и Шейново. След подписването на Санстефанския договор (1878 г.) Опълчението е отделено от състава на руската армия и става основа за изграждането на младата българска войска, наречана Българска земска войска.

Шипченската епопея прави прелома на войната необратим. Боевете на Шипка се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Шипка (до 1951 г. - Св. Никола, до 1977 г. Столетов) и Орлово гнездо от 9/21 до 11/23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

На 3 март в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19. Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хиляди кв. км.

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


615
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Историчар 357 "Лашкани"са сръбкините,които още от времето на титова Югославия проституират по запада,докато България бе под руския ботуш и българите не можеха да пътуват по света.Сръбските спонзоруши-златотърсачки,започват занаята още от 13 гадешни,та до 60.Тук са и рускините.Сърбия е била винаги васална държава ище от Средновековието и сръбските моми са "лашкани"още от тогава от византийци и турци...западняци.
327
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснак не освобождава за да бъдеш свободен ,а за да бъдеш руски роб !Точка по този въпрос с " освобождението " !
326
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Мак-е-ДонПърво, пише се БЪЛГАРИЯ,второ, македонци има само в празните глави на интернационалните червени бастуни.
325
6
 
5
 
! Отговори
кво освобождение бе преди 6 години
По време на така нареченото робство българите са имали всички права ! Изтезавани са били само хайдути работещи в интерес на Русия !Захари Стоянов е имал над 6000 овце имал пастири както българи така и турци ,тоест българин експлоатирал турци ! Почти всяко българско семейство е притежавало земя !Дойдоха руснаците и започнаха да ни ограбват ! Сега все още робуваме за жълти стотинки на български работодатели тясно свързани с Русия ! Отърване няма !
324
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези руснаци като ни освобождаваха явно не ни познаваха,каква долна и неблагодарна *** сме.И защо все ми навират под носа договора от Санстефано след като нашите велики западни партньори буквално разпориха майка България на конгреса в Берлин...дори еничерския налог на султана не ни е обезкървил толкова колкото борбите за нац. обединение след 1878г.и не защото българския войник губеше битки а заради некъдърни Кобурги на престола,станно кое *** раши че един Кобург ще ни извлачи от тинята
323
6
 
2
 
! Отговори
алооо... преди 6 години
Какво "освобождение" чествате бре хора? Че ние в момента се управляваме задкулисно от ДПС и султана в Турция. това е 100% робство икономическо при това! Да не ви говоря пък за Господарите, които чрез великия ритнитопковец в бг територията ни командорят както си искат. Та от какво сме се "освободили" да каже пак някой а?
322
0
 
7
 
! Отговори
Историкур преди 6 години
ами като избирате Борисов 1-2-3-4..., ще се ровите по кофите, но нищо няма да намирате, дори и разума си
321
1
 
9
 
! Отговори
Ми пичове преди 6 години
Турция не е далече. Ако толкова ви тежи, че сте се освободили, взимайте визи и потегляйте към Анадола да си биете жените и заплождате добитъка. Не ни трябвате особено.
320
9
 
4
 
! Отговори
честит "празник преди 6 години
Преди 140 г. преминахме от едно робство към друго робство !Ако бяхме се освободили сами сега нямаше да робуваме на руснаците !ЛЕВСКИ - който ни освободи той ще ни пороби !
319
0
 
0
 
! Отговори
Така е преди 6 години
не, предците ми основаваха колония на Марс с първата ракета на Мъск
318
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Така едали по времето на турско робство предците ти са били тук
317
0
 
4
 
! Отговори
Не само злато преди 6 години
но и 20 биткойна са платени на Русия за свободата ни. А тогава биткойнът не беше стотинки като сега, 350 000 евро бройката беше на борсата.
316
8
 
3
 
! Отговори
32 тона злано преди 6 години
Турция премахва робството 1550г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите гоубиват 1914 г. Първатаруска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че ни са си останали крепостни доста дългослед като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпроскакво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и тамима още много робове.
315
1
 
11
 
! Отговори
Така е преди 6 години
ако продължи още малко гербисто-европейския рай, животът под турско робство ще почне да изглежда доста приемлив...
314
10
 
2
 
! Отговори
патриот преди 6 години
Честит 3. март 1918г.....руснаците дълго ще го помнят...ха.ха
313
6
 
1
 
! Отговори
двама се карат преди 6 години
ЕС печели! На ред е след Русия и Турция!
312
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
презаробени сме!
311
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 6 години
До 32т. въшкиОткъде тези 32г. злато в поробена България?**********************************************И аз това питам. Без държава, без държавна хазна от де се взеха 32 тона злато???
310
1
 
5
 
! Отговори
32т. въшки преди 6 години
До ???Откъде тези 32г. злато в поробена България? Робство ли е това с толкова много пари?
309
1
 
4
 
! Отговори
haha преди 6 години
До юбералесНацистите са за затвора, нямат място в тоя свят.