Преди 140 г. възкръсва България. Честит национален празник, българи!

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните ни борби
Обновена: 3 мар 2018 07:34 | 3 мар 2018 07:30, Елка Василева
615
Преди 140 г. възкръсва България. Честит национален празник, българи!
Снимка: архив, Булфото

България чества днес националния си празник – Деня на освобождението.

На 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно става официален празник.

Руско-турската война започва на 12/24 април 1877 г. с издаден в Кишинев Манифест на император Александър Втори. Включено е и Българското опълчение (12 опълченски дружини), самостоятелна българска доброволческа войска, създадена по предложение на руския генерал Р. М. Фадеев с подкрепата на Българското централно благотворително общество и славянските благотворителни комитети в Русия, които закупуват със свои средства 12 оръдия и голям брой пушки и патрони и ги предоставят на опълченците.

Според плана на руското командване от октомври 1876 г. първоначалното предназначение на Опълчението е да служи като "пеши конвой на главнокомандващия княз Николай Николаевич". Напливът от доброволци не престава и до обявяването на войната през април 1877 г. в Опълчението са зачислени 7444 бойци и 81 офицери в 6 дружини (3 бригади). Командир на българското опълчение е руският генерал Н. Г. Столетов.

На 6 май 1877 г. жителите на гр. Самара им подаряват бойно знаме. Самарското знаме е бойното знаме на Трета дружина от Българското опълчение, станало светиня за българския народ в борбата му за национално освобождение. Ушито е по време на Априлското въстание 1876 г. от жителите на руския гр. Самара (откъдето носи и името си), но междувременно въстанието е потушено. Изработено е от монахини от Самарския девически манастир. Направено е от двоен тънък копринен плат с червена, бяла и синя ивица с размери 185/190 см, с пришит в средата от двете страни черен кръст. На лицевата страна в кръста са изобразени славянските първоучители Кирил и Методий, а на другата - Иверската Света Богородица.

Знамето участва във всички боеве на Опълчението. Под него падат 5 знаменосци и сам подполковник Калитин - един от най-способните офицери в руската армия. Самарското знаме е единственото бойно знаме, наградено с орден "За храброст" първа степен (30 август 1880 г.).

Българските опълченци проявяват особено голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (9-11 август 1877 г.). В края на декември 1877 г. те вземат участие и в боевете при Шипка и Шейново. След подписването на Санстефанския договор (1878 г.) Опълчението е отделено от състава на руската армия и става основа за изграждането на младата българска войска, наречана Българска земска войска.

Шипченската епопея прави прелома на войната необратим. Боевете на Шипка се водят на най-високите точки на Шипченския проход - връх Шипка (до 1951 г. - Св. Никола, до 1977 г. Столетов) и Орлово гнездо от 9/21 до 11/23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

На 3 март в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19. Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хиляди кв. км.

Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


615
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
1
 
2
 
! Отговори
32т. въшки преди 6 години
До Хм...Да се учим да четем между редовете!
307
0
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До hahaПрез вермахта са минали 11 млн. души. Членовете на ГСДРП (или нацисти) са 40хил. Но днес темата е друга. България има национален праздник и затова ти казвам Честито.
306
0
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До Хм...Това със златото за откупуване на свободата ни е идея на Вълчан войвода и Поп Мартин войвода, които са известни хайдуши иманяри, преровили бая римски и средновековни съкровища по нашите земи. Но тя, не се осъществява. Но е ясно, че, всяка армия си иска пари и то много пари, това са хора, тилово продолствие от храна и медикаменти, лазарети, оръжия, муниции, одеала, дрехи, обувки Тъй, че Вълчан войвода и Поп мартин войвода, като водачи на хайдушка чета са наясно.
305
8
 
2
 
! Отговори
жалко но факт преди 6 години
До ГарванътБез Русия нямаше днес да съществуваме и без Турция също. От трън та на глог!Въпроса е коя от двете е по-големият поробител????????????????????
304
2
 
5
 
! Отговори
факт преди 6 години
Император Александър II е написал в манифест ясно за какво е водил война, за да не бъде угнетеното християнско население в Турция "разделено с нас и от целия Руски народ". Кишинев, 12 април 1877г.
303
6
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До Хм...БВП на окупираната от русите територия през 1978-79г. е възлизал на около 36млн. златни лири или 830т. злато. Така че не 33, а 100т. злато да са взели руснаците е напълно логично.
302
0
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До ГарванътГраааа-грааа, грааааа, да бе, верно, че забравихме, че не е имало "турско робство", а "турско присъствие" и както турците си присъствали, българите взели,ч е станали кехаи и чорбаджи. Е, разбира се, на някои им е била баш дюшеш турската власт, щот ония, които са били против, са били изтрепани, а останали са се зашуштили из дивите върхове и скали. Тъй са останали само нагаждачите и раята. Както днес.
301
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 6 години
До юбералесГовотил съм ги навсякъде***************************************hahahhahhahahhahahahahhahahahhahahahahhahahahhahahahhahahhahahahahahhahСамо ако беше посмял да кажеш нещо подобно щеше да си в затвора. Там не си играят с нацисти а и немат давност за нацисти. Никъде не си бил, само на тоя сайт които толерира нацисти.
300
0
 
4
 
! Отговори
Хм... преди 6 години
До до 310Не искам да споря с никой. Казвате да чета преди да пиша "глупости". В коментара си обръщам внимание на това, че на историята не може да се вярва и че съм объркан. Но аз наистина съм чел за тези тонове злато, на което трудно повярвах. Кажете кое по-точно да прочета, за да не пиша "глупости".
299
1
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До hahaГовотил съм ги навсякъде, хората го знаят и го приемат нормално. в Израел омразата към поляците е по-силна отколкото към немците.
298
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 6 години
До Гарванътбългария е изплатила 32.5+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Коя България, тая под турско дето немаше хазна ??? Да не би Султана да е дал тия тонове злато на несъществуващата до тоя момент България?
297
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 6 години
До юбералесВ същото време 1/4 от Вермахта бяхме славяни.****************************************************Тия приказки ги говори като отидеш в Израел, Франция, Германия или некоя друга западна държава.
296
8
 
5
 
! Отговори
Гарванът преди 6 години
българия е изплатила 32.5 тона злато за "освобождението" си, плюс това да изхрани и плати заплатите на окупационния корпус, плюс ... ехеммммм ... да не предприема никакви съдебни действия срещу руски военнослужещи от окупационния корпус, дето може да са изършили някои дребни престъпления, като например на пияна глава да изнасилят женската част на домочадието, преди да отсекат главите на мъжете със секира. (действителен случай!)
295
1
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До Анонимен33 т. злато е 1.6 м3 или една малка маса за ядене.
294
0
 
3
 
! Отговори
Къде е Ти преди 6 години
квата? В Симитли или в Анадола, при резания, който му разпори г ъза!
293
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименМъдри слова на Бисмарк. Европейският мир винаги е и трябва да бъде по-важен от щастието на който и да е европейски народ. Защото щастието на един народ, обикновено води до нещастие на друг.
292
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все повече в сърцето ми се загнездва съмнението, че русофилите са най яростните българофоби . Скоро благодарение на тяхното сервилно отношение към Путин и Русия ще разрушат дори и малкото останала благодарност в душата на българина към " двойните ни освободители"
291
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция и Британия винаги са били срещу националното обединение на българите!!!
290
7
 
3
 
! Отговори
Гарванът преди 6 години
Българите нищо не знаят за истинската си история. Всичко което го знаят е единствено от официалната история на българия, която е 90% колекция от лъжи и 10% са измислици!Ето ви линка за борчовете на "княжество българия" към "освободителката си"chitatel.net/forum/topic/17896-okupatsionniyat-dlg-na-blgariya-km-rusiya/
289
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия единствена от великите сили е на страната на БГ-кауза!