Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, не бива да го пилеем!

Прекланяме се пред героите на българската свобода!
3 мар 2018 14:12, Елка Василева
525

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

 

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.“ Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава. „Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, подчерта президентът.
 
„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, се обърна президентът към стотиците граждани, дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.
 
Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава, който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.
 
Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: Шипка3 мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
говнярите от партия ГРОБ се се активизирали -явно не им стигат сканадлите разни Гинки ,ЧЕЗ ,мез ,суджуци и пр. та и на този ден трябва да пръскат смрад !
381
6
 
33
 
! Отговори
Arsenal преди 6 години
Който се срамува от президента, трябва да го е срам и от половин България, защото толкова гласуваха за Радев.Завистливи и злобни родоотстъпници.Честит празник на всички родолюбиви българи!
380
0
 
1
 
! Отговори
Turk преди 6 години
Предлагам на българите тук да направят търсене в YouTube. моля, потърсете тези думи "Turanian Kurultaj в Унгария". Ние не сме само борба срещу глобализма, ние също се борим срещу радикалната ислямизация и радикалната християнство.
379
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ме е от Радев, срам, срам
378
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 406 Като те е толкова срам - *** и се гръмни бе бухал! Какво ви е крив Радев бе -да не би онази амеба Плювньо да беше нещо което далеко дори да напомня за президент ,ами крокодила Цачева по добра ли щеше да е ???
377
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 409Кагато вкарат в панделата продажниците от властта тогава ще празнуваме истиниски. Сега е само параван за един ден.
376
7
 
8
 
! Отговори
ПЕРДЕТА преди 6 години
Доакто пердетата вярват че запада има план за нашето унищожение ще сме последни. Плана на запада е според акъла ти - като те вижда че си продажен и неук няма да те бръсне за нищо. Ако си силен и умен ще те уважава. Държавата я ограбиха мазни родни български мекерата и никакъв запад не е виновен - ТОВА Е ИСТИНАТА, ПЕРДЕТА!
375
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСрам ме е от Радев, срам, срамМен пък ме е срам от теб.
374
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е двуличен ***! Срам ме е от него!
373
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв народ сме след като дори на националния ни празник продължаваме да сме разделени ..какво ни обединява нас тогава като нация ??? Явно сама омразата и завистта -това са явно вече нашите национални идеали !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Правилно е казал дядо Славейков " НЕ СМЕ НАРОД А *** " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
372
0
 
0
 
! Отговори
Turk преди 6 години
до 404. Честно казано не ми харесва османската империя. Мразя всичките им султани (с изключение на един и той е Мехмет вторият, а именно завоевателят на Истанбул). По време на завладяването на Истанбул османската империя се състои от 15 000 сърби и буграри и 80 000 турски войници. същото беше по време на войната в Анкара, че Беязид се бори срещу Тамерлан и османците загубиха войната. през 1071 г. българите помогнали на Селтук турците срещу византийската империя по време на войната в Манзикерт.
371
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ме е от Радев, срам, срам!!! По-ниско не може и да падне бедна майка Бълария!!! Вън бе, руски предателю радев, срам, срам!!!
370
10
 
4
 
! Отговори
Един преди 6 години
Празника на 3 март - на гол тумбак чифте пищови. Истината я дава карбовски в момента по битивито. Това че маса самодоволни софиянци са се изсипали на шипка нищо не означава,
369
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо време на османското време всеки българин имал собствен бизнес. Ето защо повечето българи дори имат турско фамилно име днес. например: Терзиев, Арабаджиев, байтаров, касаповСъгласен съм с теб, но сме били етност в една империя. Сега за хубаво или лошо си имаме държава която както върви обаче е на затриване. Политиката и планът на запада за нас са унищожаването ни като нация а може би и като територия. И за най голямо съжаление политическата мафия у нас работи за осъществяването
368
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масрафа на Шипка е платен от БСП, факт! Ама пак греда - кой да предвиди, че мястото на Радев е в софия, не на Шипка! Циркаджии от БСП, Станишко ви го каза от Брюксел
367
12
 
1
 
! Отговори
Turk преди 6 години
няма значение колко минус давате на моя коментар по-долу. Но вие не можете да промените истината. истината е вашето османско фамилно име (арабаджиев, тержиев, хаджиев, байрактаров и др.). По време на Османската империя българите са богати, но турците са бедни хора. Въпреки това все още мразиш Османската империя?
366
3
 
23
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
До Истината е неприятна коментар 393. Хората са отишли на Шипка не за пържолите и греяното вино,а за да покажат един среден пръст на родоотстъпници като теб!
365
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много пари похарчи кака Корни да си докара клакьори на Шипка, кюфтаци, лебец, лютеница юбилейна! *** му ръкоплескаха на рускинчето радев, чакаме отчет от кака Корни!
364
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Русия!!!
363
3
 
4
 
! Отговори
Истината е неприятна преди 6 години
Най-бедн, най-корумпирани и най-горди.