Радев: Шипка е капитал от историческо достойнство, не бива да го пилеем!

Прекланяме се пред героите на българската свобода!
3 мар 2018 14:12, Елка Василева
525

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

 

„Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем.“ Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на церемонията на връх Шипка по случай отбелязването на Националния празник – 3 март.

В изказването си Румен Радев заяви, че под снега, в пръстта на връх Свети Никола, Околчица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости и 140 години по-късно трудно някой може да каже кои са български и кои руски, но от тези кости е съградено скелето на българската свобода, на руската и българската бойна слава. „Днес сме се събрали на този див, чутовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало“, подчерта президентът.
 
„През годините, в августовските жеги и в мартенските виелици, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото знаехте, че с вашето присъствие, с вашата почит, скрепявате историческата истина“, се обърна президентът към стотиците граждани, дошли на паметния връх. „Вие, скъпи сънародници, млади и стари, бяхте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност“, заяви още Румен Радев.
 
Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава, който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.
 
Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: Шипка3 мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И днес е така - тоз който ни освободи ни пороби. Ние плащаме сметката - концесии на един процент по братски. И ако лъжете че русите отнесли злато, сега се отнася злато за милиарди и България обеднява, а за нас остава замърсената природа и кратера до великото Оборище, кощунство кой е разрешил тая концисия до националната светиня. Гледайте в интернет лунния пейзаж и направената ракова болница в някога славно Панагюрище.
421
2
 
4
 
! Отговори
Боби62 преди 6 години
Ти сигурн ли си, че точно това е казал ? Това го каза оная миш..а Плювньо дето като чуеше Русия и съвсем се побъркваше падлеца му с падлец !!!Думите на АПОСТОЛА съвсем умишленно са извадени от контекста и сега се повтарят от всеки злобар лижещ задокеански *** и евроджендърски смукалки !!! *** то така една лъжа повторена 100 пъти става истина. Междо другото някой виждал ли е оригинала на това писмо.....
420
6
 
3
 
! Отговори
Предсмъртното писмо преди 6 години
Цитат от предсмъртното писмо на Васил Левски... Ако някой не вярва прочетете го!"Аз не веднъж съм казвал: "Тоз който ни освободи, той ще ни пороби.
419
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Държавен вестник, брой 2, 10 Януари, 1884 г., Указ 1144 на Ал. Батемберг: "България признава да дължи сумата 10,280,260 кншжни рубли и 52 копейки." Батеберг формулира Указа като:"Разноските по окупацията на Княжеството от Руските имперски войски". По тогавашния курс посочената сума се равнява на 32 тона злато и се изплаща 12 години. Има ли русофили?
418
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да пишете за президента Радев, статистиката показва, че е политик номер едно в България. Не можете да се закрепите и на върха на обувката му с жалките си опити да го очерните
417
7
 
8
 
! Отговори
А сега де... :) преди 6 години
Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби."Васил Левски.
416
1
 
7
 
! Отговори
скаут преди 6 години
наистина има много луд народ ,сега ли го разбра и тези същите които пишат простотии са и големи неблагодарници ,които едва ли биха рискували нещо за освобождението на Бългория ......,но всеки народ си заслужава управниците
415
11
 
6
 
! Отговори
Расия преди 6 години
тва че военните са били под флага на Расия, не значи че Расия са ни братя. Да не забравяме, че 300 години са седяли и са ни гледали ей така как сме поробени.Да ви имам и братята - пълни ***
414
11
 
5
 
! Отговори
Разбирач преди 6 години
Президента ни се облича като Мити Очите - само по потник. ДОбре че бяя ората в нета да се разбунтуват, че днеска можеше и по слип да влиза в президентството. Тоя не знае на чии ора е. Руска ***. Спрете му бялото.ТОй верно, че е само за украса ама все пак да си имаме някакви принципи.
413
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България се е освободила през 1878-*** поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни изпозвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, румънци, финландци....
412
13
 
9
 
! Отговори
Сигурен съм че, преди 6 години
Речите на тоз *** ги пише Деса Дългата, докато кълца магданоза на ситно в кухнята...
411
3
 
5
 
! Отговори
Васил Левски преди 6 години
Изневерихте на принципите ми! Къде е свободата на малцинствата? Защо ги мачкате?
410
0
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Русия е държавата,обявила война на Турция.Армията й е съставена от много народи,влизащи в нейните предели.Това ясно личи,ако прочетете имената на загиналите,изписани по паметните плочи,но тези,които плюете,явно не сте си дали труда да застанете пред имената на загиналите,и да четете.Аз съм го правил като ученик неведнъж,страшно и смразяващо е,карате да тръпнеш и да сведеш глава пред хилядите оставили костите си по бойните полета.Пред тях се прекланяйте,не пред руския цар.Помълчете за миг....
409
5
 
10
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Не трябва да се смесват хилядите руски войници и офицери, които загинаха за да прогонят поробителите от България, с руския император и разните граф Игнатиевци и подобни, за които България беше само удобен повод да нападнат Турция с амбицията да Русия да излезе на Средиземно море.
408
4
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Четящия в нощта.Не съм съгласен с теб, и че ние си ги избираме. Самоизбират се.Няма да ти обяснявам как.А Карбовски, както казаха по-долу ни отрезви с предаването си на връх Националния празник.
407
2
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Четящия в нощта.Е, определено този сегашния не е по-зле от предишния, оня беше трагедия.
406
9
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Колкото и да се стараете тук, цяла България видя как се приема Радев, и как Караянчева днес, на Шипка, как се приема руския Патриярх, и как Борисов пак се стреми да се върти като ветропоказател, и две смислени изречения не можа да каже.Народът почна да се осъзнава кой кой е в тази държава, и за какво се бори.Скоро време гербаджийте ще гледат като Костов в ноща след изборите.
405
8
 
2
 
! Отговори
Четящия в нощта. преди 6 години
До Един от Северозапада Всички са един дол дренки и предишния и по предишния и сегашния! :) премиер, президент, депутати... за съжаление ние си ги избираме и за още по голямо съжаление всеки път са все по зле!
404
6
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Четящия в нощта.Предишното президентче пък пропускаше да спомене кой и от какво ни е освободил, но едва ли си коментирал?
403
12
 
8
 
! Отговори
А сега де... :) преди 6 години
"Вие хубаво ни освободихте от турците, но от вас кой ще ни освободи?"Екзарх Антим Първи