Светият синод: Българската свобода не е дошла даром!

Тя е извоювана с решимостта и твърдостта на един древен народ!
3 мар 2018 11:12, Елка Василева
66
Светият синод: Българската свобода не е дошла даром!
Снимка: архив, Булфото

С подобаваща тържественост отбелязваме славната и паметна за всяко българско сърце годишнина от Освобождението на страната ни от иноверното османско иго. Прекланяме се пред жертвения чутовен подвиг на Русия и православното войнство, отдало живота си за нас в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., и въздигаме молитви и благодарения към небесата заради изгрялата на този ден, преди четиринадесет десетилетия наша свобода. Това се казва в посланието за 3 март към българския народ от патриарх Неофит и от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

В него се посочва, че скланяме глави пред подвига и пред паметта на загиналите десетки хиляди знайни и незнайни воини, които оставиха костите си по бойните полета на войната, за да бъдем днес ние свободни, за да може православна България да гради сама и независима своето настояще и своите бъднини.

Още по темата

В този паметен ден не забравяме и за нашите, български опълченци, които - рамо до рамо с освободителите - отдадоха и своя дял във великото дело на освобождението на Отечеството. С дълбока признателност си спомняме и за всички наши славни предци - апостоли на българската свобода, които не се примиряваха с робското положение на народа ни, и още с героичното Априлско въстание от пролетта на 1876 г. показаха на света, че дългите столетия на иноверното иго не са сломили непреклонния български дух, заявяват българският патриарх и митрополитите.

Те подчертават, че пред всички тях и пред героичното наше опълчение и днес ние свеждаме глави, защото с жертвата си и с пролятата си кръв те доказаха, че българската свобода не е дошла за нас даром, но е била извоювана с решимостта и твърдостта на един древен и достоен, отхвърлящ всяка чужда зависимост и всяка историческа неправда народ.

Православна България винаги ще помни и благоговейно ще почита стореното от всички свидни жертви на братските православни народи и на нашия народ, и от поколение в поколение ще предава разказа за величието на Христовия дух и героизма на православното войнство, проявен в битките при Свищов и Никопол, Велико Търново и Ловеч, Казанлък и Стара Загора, при Елена и особено при Шипченската и Плевенската епопеи, се припомня в патриаршеското и синодално послание за 3 март.

В него се казва, че завинаги в родовата ни историческа памет ще пребъдват и светлите образи на руските и българските духовници - архиереи и други, на Царя Освободител Александър II, на генералите от непобедимата руска армия и на дейците на дипломатическия фронт, с чиито обединени усилия, на днешния ден, преди сто и четиридесет години бе поставен краят на петвековното робство и беше положено началото на новия и свободен живот на съвременна България.

По случай 140 години от Освобождението отечески приветстваме и поздравяваме с тържеството на свободата всички верни чеда на Православната ни църква - в Родината и далеч от нейните предели, и молим Всеподателя за Неговото небесно благословение над скъпата ни майка България - с това пожелание и благословение завършва посланието на българския патриарх и на митрополитите за 3 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братска Румъния 2 г. се е пазарила с Русия за кои и колко точно български територии ще получи, ако участва във войната.....
49
1
 
2
 
! Отговори
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ.. преди 6 години
БРАТСКА РУМЪНИЯ --УЧАСТВА ВЪВ БОЕВЕТЕ ПРИ ПЛЕВЕН СЪС 50-ХИЛ.БОЙЦИ ЗА НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ!2/3 -от армията на Русия е от украинци , грузинци , чеченци и ингушети...На Шипка --има само българи, украинци от Харков , Одеса , Киев и много малко руснаци!ТЕ-РЕШАВАТ ХОДА И КРАЯ НА ВОЙНАТА!!
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наравно с руснаците във войната са участвали и поляци, румънци, украинци, финландци и др. те не са ли също наши "освободители" ?
47
1
 
2
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО ,Е... преди 6 години
СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!!!!ХОДИ Т.ЪП.АКО , ДА КАЖЕШ ТОВА В УКРАЙНА !!!СТИСКА ЛИ ТИ-......??!!!!
46
0
 
2
 
! Отговори
haha преди 6 години
До ЕЛЕМЕНТАРНО Е:++++++++++++++++++++++++++++Елементарен, Украйна не е съществувала по това време. Факт е това Елементарен.
45
4
 
2
 
! Отговори
Евролиберал преди 6 години
Да е жив и здрав Папата и пак да ни гали по главите и да мие краката на бежанците, какви патриарси ви гонят да живее ЕС и джендърското войнство. По-добре слуги и васали на ЕС отколкто свободни хора c помоща на Русия. ИскамеИ Обама за президент на БГ.
44
3
 
6
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО Е: преди 6 години
НА ШИПКА --НЕЩАТА СЕ РЕШАВАТ , ОТ ОПЪЛЧЕНЦИТЕ И УКРАИНСКИТЕ ВОЙСКИ ОТ ОДЕСКИТЕ ,КИЕВСКИТЕ И ХАРКОВСКИ ВОЙСКИ!РУСНАЦИТЕ СА ПРЕД ДИЛЕМАТА , ДАЛИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ВОЙНАТА ,ЗАЩОТО ПЛЕВЕН ОЩЕ НЕ Е ПАДНАЛ И ИМПЕРАТОРА СЕ ГОТВИ ЗА ОТСТЪПЛЕНИЕ , АКО СЮЛЕЙМАН МИНЕ БАЛКАНА НА ПОМОЩ НА ПЛЕВЕН!!БЪЛГАРИТЕ ----ОБРЪЩАТ ВОЙНАТА В ПОЛЗА НА РУСИЯ!!ПОКЛОН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо дава северна добруджа на румъния след като е българска? Ами я ми покажи, в коя западноевропейска карта по ония времена е имало изобщо българска земя? Това, което не е биило османско е било австрийско. Това, което е трябвало да се вземе от турция е трябвало да се даде на австроунгария! *** ориентираните загубеняци да вземат да си направят когнитивна рекалибрация в посока реалност!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави сте, българската свобода не е дола даром. Подарена ни е от руснаците. Само турчин може да каже, че Левски е бил убит от руснаците. Такива турски мекерета трябва да бъдат гонени от българия, да им се отнемат българските паспорти и да им се конфискува всичко, което имат в рамките на България.
41
3
 
15
 
! Отговори
haha преди 6 години
ами сега прав си. Не само Левски е бил убит от Руснаците ами и Ботев и Хаджи Димитър и всички останали Бьлгари... Априлското въстание е било потушено от руските войски. Те са изклали Батак ... Прав си, само помоща на Великата Порта под натиска на САЩ са дали свободата на България...
40
4
 
10
 
! Отговори
haha преди 6 години
До поп Кръстю++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Прав си попе, така е. Русия не е освобождавала България. САЩ и техните съюзници помолиха Великата Порта да даде свобода на раята както са нричали Българите тогава. Русанците които са поробвали Българското население са били изгонени от великте Турски еничари... Така де да сме политически коректни. Само ГЕРБ.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само северна Добруджа, ами западния шоплък, Ниш, Пирот са били български градове, никакви сурби не е имало там
38
1
 
4
 
! Отговори
До ами сега преди 6 години
Аз, ако напиша, че съм те запитал дали си джЕндЕр и кажа, че си отговорил с "да" тази лъжа ще стане ли "истина", мозък...щ? Та така за свободните ти съчинения, какво бил "казал" граф Игнатиев!
37
7
 
5
 
! Отговори
ами сега преди 6 години
Когато някои българи запитали граф Игнатиев (граф Лъжко), защо Русия дава Северна Добруджа на Румъния, след като тя е доказано древна българска земя, убиецът на Левски отговаря цинично и безсрамно: Това е само временно. По-късно ще Ви я върнем.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31 Абсолютно вярно,затова западът подкрепя Гърция и Сърбия срещу Османската империя,които стават свободни през първата половина на 19 век.После Сърбия се включва в Рускотурската война,за да получи обещаната от Русия, "Южна Сърбия"-населена предимно с българи,бъларска земя.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДО 35,Да,Левки е обесен от Осмнската империя,но със съгласието на Граф Игнатиев.Дори с неговата препоръка.Всичси руски генерали и императорът,са противоречиви личности и никога не са радеели за интересите на свободна България,а само за тези на Руската империя.
34
4
 
12
 
! Отговори
До поп Кръстю преди 6 години
Не пишете фалшиви истории поне на днешния празничен ден, продажни г.***... Такива, като теб са срам за родителите ти, ако въобще сте българи...
33
3
 
5
 
! Отговори
ДО 35 преди 6 години
Всички Българи знаем че Левски е Обесен от Турция .??Ти къртиш мивки .
32
2
 
5
 
! Отговори
До поп Кръстьо преди 6 години
Признавам това за Левски не съм го чел. Ако изпратиш линк ще го прочета.
31
12
 
6
 
! Отговори
поп Кръстю преди 6 години
Кой предаде Левски?Васил Левски е убит с одобрението наРусия, а Граф Игнатиев е определял съдебния съставв съдебната комисия ипратили хладнокръвно на обесване Апостола. Майката на Апостола се самоубива след руската окупация, а брата на Левски умира като просяк