Светият синод: Българската свобода не е дошла даром!

Тя е извоювана с решимостта и твърдостта на един древен народ!
3 мар 2018 11:12, Елка Василева
66
Светият синод: Българската свобода не е дошла даром!
Снимка: архив, Булфото

С подобаваща тържественост отбелязваме славната и паметна за всяко българско сърце годишнина от Освобождението на страната ни от иноверното османско иго. Прекланяме се пред жертвения чутовен подвиг на Русия и православното войнство, отдало живота си за нас в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., и въздигаме молитви и благодарения към небесата заради изгрялата на този ден, преди четиринадесет десетилетия наша свобода. Това се казва в посланието за 3 март към българския народ от патриарх Неофит и от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

В него се посочва, че скланяме глави пред подвига и пред паметта на загиналите десетки хиляди знайни и незнайни воини, които оставиха костите си по бойните полета на войната, за да бъдем днес ние свободни, за да може православна България да гради сама и независима своето настояще и своите бъднини.

Още по темата

В този паметен ден не забравяме и за нашите, български опълченци, които - рамо до рамо с освободителите - отдадоха и своя дял във великото дело на освобождението на Отечеството. С дълбока признателност си спомняме и за всички наши славни предци - апостоли на българската свобода, които не се примиряваха с робското положение на народа ни, и още с героичното Априлско въстание от пролетта на 1876 г. показаха на света, че дългите столетия на иноверното иго не са сломили непреклонния български дух, заявяват българският патриарх и митрополитите.

Те подчертават, че пред всички тях и пред героичното наше опълчение и днес ние свеждаме глави, защото с жертвата си и с пролятата си кръв те доказаха, че българската свобода не е дошла за нас даром, но е била извоювана с решимостта и твърдостта на един древен и достоен, отхвърлящ всяка чужда зависимост и всяка историческа неправда народ.

Православна България винаги ще помни и благоговейно ще почита стореното от всички свидни жертви на братските православни народи и на нашия народ, и от поколение в поколение ще предава разказа за величието на Христовия дух и героизма на православното войнство, проявен в битките при Свищов и Никопол, Велико Търново и Ловеч, Казанлък и Стара Загора, при Елена и особено при Шипченската и Плевенската епопеи, се припомня в патриаршеското и синодално послание за 3 март.

В него се казва, че завинаги в родовата ни историческа памет ще пребъдват и светлите образи на руските и българските духовници - архиереи и други, на Царя Освободител Александър II, на генералите от непобедимата руска армия и на дейците на дипломатическия фронт, с чиито обединени усилия, на днешния ден, преди сто и четиридесет години бе поставен краят на петвековното робство и беше положено началото на новия и свободен живот на съвременна България.

По случай 140 години от Освобождението отечески приветстваме и поздравяваме с тържеството на свободата всички верни чеда на Православната ни църква - в Родината и далеч от нейните предели, и молим Всеподателя за Неговото небесно благословение над скъпата ни майка България - с това пожелание и благословение завършва посланието на българския патриарх и на митрополитите за 3 март.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във войната участват Русия, Румъния, Сърбия и Османската държава.Във финландия едва ли са знаели тогава за съществуването на България и Балканите като цяло, те и сега не знаят за това и не ги интересува. Вълнуват се от ловене на риба предимно и развъждане на елени.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименфинланските воини в коя армия се сражават? ЗАЩОТО КАЗАЦИТЕ ОТ УКРАИНА СА ЧАСТ ОТ РУСКАТА АРМИЯ, ЛОЯЛНИ ПОДАННИЦИ НА РУСКИЯ ЦАР!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия участва във войната с армия от 50 000 човека, за Освобождаването на България. Румъния участва с 65 000.
7
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкъде са били тия финландски воини? ВЪВ ВОЙНАТА УЧАСТВАТ РУСИЯ, РУМЪНИЯ И СЪРБИЯ
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Марк Твен 1869 г.Но,заглавието на статията говори друго,че Русия не се е била само с турците,а с помощтта на българските опълченци,финандсикте,украинските воини и саможертвата на обикновените българи.
5
8
 
7
 
! Отговори
GLike преди 6 години
Много ме напрягат думи като "свобода" и "освобождение" . всичко е политика, а това дали сме свободни наистина го оставям за размисъл на вас.
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1 Без героичната саможертва на българските опълченци и население,руската армия щеше да понсе монго повече жертви и изходът на войната щеше да е поставен под съмнение,като победен.Българите ,загинали в тази война са също 30 000,колкото и руските,финландските,украинските ввоини.Нама сведение,сърби да са се били на страната на българите.Напротив,през1885,Русия тайно подстрекава Сърбия,да нападне в гръб България и умищожи като държава.Русия изтегля своите генерали от българската войска.
3
1
 
15
 
! Отговори
Марк Твен 1869 г. преди 6 години
"Ако има на света поробен народ, то това е този, който страда тук поднечовешката тирания на Отоманската империя. Иска ми се Европа да позволи на Русия да поунищожи малко турци не много, но толкова, че ако някой за в бъдеще поиска да види Турция, да не може да осъществи мечтата си без кирка и лопата.""Марк Твен "*** в чужбина", втора част, глава 15.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпо линия на тогавашния проект за европейски съюз, който пречи на англия, но то и сегашния ЕС пак пречи на англия, на тях все нещо им пречи
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЕ Е ДАРОМ. ТЯ Е ИЗВОЮВАНА ОТ РУСИЯ, РУМЪНИЯ И СЪРБИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ.