Руският патриарх си тръгна огорчен към Москва

Причината: Приравняването на Русия към други народи, участвали във войната
818
Руският патриарх си тръгна огорчен към Москва
Снимка: БТА

Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия. Това обяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил на летище "София" минути преди да отпътува от България след тридневното си посещение у нас, посветено на честванията за 140 години от Руско-турската война.

Още по темата
"Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия", обясни руският патриарх.

Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България, подчерта патриарх Кирил. Той заяви, че историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България.

По думите му никаква политическа коректност не може да оправдае лъжливата историческа интерпретация.

"Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове", каза руският патриарх и продължи:  „Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия патриарх“, сподели главата на Руската православна църква.

По думите му "не е възможно да го преживееш без сълзи този народен възторг, който отразява истинското отношение на българите към Русия, към Руската църква и към великата памет за жертвите на нашия народ, който е освободил България".

"Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи“, изрази увереност патриархът на Русия. "Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо", пожела той.

Попитан за коментар за днешната му среща с българския президент, патриарх Кирил отговори: "Добро впечатление ми направи президентът, много е интелигентен, православен, човек, който обича родината си". Струва ми се, че е отворен за диалог с Русия, каза руският патриарх и пожела: Дай Боже, такива политици да набират сили в България, защото външнополитическите и междудържавните отношения винаги са персонифицирани и много е важно от страна на България да бъдат хората, с които в Русия с удоволствие биха общували и градили отношения.

Патриарх Кирил говори и за особените отношения на Руската и Българската църква и благодари на патриарх Неофит за братската обич и за взаимното разбиране. "Двете ни църкви са единственият реален духовен исторически мост, който днес съединява нашите народи и е важно този мост да се запази", пожела руският патриарх.

Той сподели, че целият му живот е свързан с България и припомни, че за първи път е дошъл у нас през 1969 г., като млад йеромонах. "Имах тук много приятели, колеги, с които работехме за двустранните отношения между църквите ни. Особени, топли отношения имам с представители на епископата и на свещениците, с патриарх Неофит и смятам, че те са много важни за поддържането на двустранни църковни отношения между нашите народи", подчерта в заключение патриарх Кирил.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


818
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
649
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България винаги трябва да е с Русия.Кой ще ни защитава ако утре Евросъюза се срути и НАТО се разпадне!!!Турците ако решат за един час са в София без никой да им се противопостави.Русофобите много лесно плюят против Русия но ако ножа опре до кокала веднага ще идат да се молят на руснаците.
648
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НедостойноДадоха ни на най-бедната страна в ЕС да покормуваме половин година, и ние ще се посерем от радост!
647
12
 
14
 
! Отговори
До Достоевски преди 6 години
Още малко и ще излезе, че цялата си световно известна култура, литература, космос и въоръжение Русия дължи на България. Вярна е приказката, че колкото е помалка нацията, толкова поголямо самочувствие има.
646
22
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БолгъДокато България бе с Русия, народа ни живееше добре. Имахме земеделие, производство, работа, строяхме къщи на по 2-3 етажа. Сега, като сме в ЕС, можем ли да си го позволим с бьлгарска заплата? Защо трябва да ходим по чужбина и да сме роби там?
645
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Храм-паметникът "Александър Невски" е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев. От варварска безкултурна Русия, самият той е лош, окупатор, ***. Храмът е бомбардиран и тежко повреден от висококултурните САЩ и Великобритания, носители на демокрацията и човешките права, освободили ни през 1989 от руското иго.
644
5
 
8
 
! Отговори
Манев преди 6 години
"Затова руският патриарх препоръча тази история на София да "изчезне" от политическия ход на България."
643
30
 
21
 
! Отговори
Хич да не се връща преди 6 години
Обиден бил - и ние сме обидени за 45-те години съветско робство.
642
12
 
11
 
! Отговори
Що се кахъри ?! преди 6 години
Радеф плонжира майсторски на няколко пъти, Йотова и тя се пльосна пред отчето , а той е недоволен!Не знае ли че у нас рассия я почитат само високо платени русо- фили?!И че те не са чак толкова много ...,
641
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ценатаЗадунайска губерния беше крайната цел и босфора!
640
4
 
6
 
! Отговори
цената преди 6 години
До НедостойноХайде, уредихме преминаването на южен поток през България.
639
11
 
10
 
! Отговори
робството преди 6 години
До платили сме си!А откъде толкова много злато в поробена България?
638
9
 
17
 
! Отговори
достоевски преди 6 години
До Леле,лелеее,Освободиха ни от робството а тях от невежеството кой ще ги освободи?60% от българите са били грамотни срещу 20% руснаци!
637
7
 
11
 
! Отговори
чекист преди 6 години
До АнонименПаметниците са за руската агентура в България!
636
6
 
16
 
! Отговори
Православен преди 6 години
Кой основа руската църква?Кой даде православната вяра на Русия?Кой е първият руски патриарх?патриарх Кирил занае кой е св.Киприян, но не целуна ръка на Българския патриарх? Защо?Освобождението на България е освобопждение на самата Русия, на нейния корен-България.Ако не беше Православието Русия щеше да е Юдейска или Ислямска държава.
635
6
 
6
 
! Отговори
Радев покани Путин! преди 6 години
А дойде попа! На Вуте,жена му се разболяла и той отишъл да вика доктор! Ама за по-сигурно извикал и попа! Е Путин не дойде!
634
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ф.С.Б.:Фактът, че ти наричаш издигнатите в знак на признателност от българите храмове, черкви паметници - руски, е показателно за дълбочината на генното увреждане на русофилската ти същност. Това е и десетилетия наред цел на политиката на комунистическите престъпници - да осеят цяла България с руски паметници за щяло и нещяло, за да констатираш един ден ти, че в същност си се родил на руска територия.Апропо, а знаеш ли къде е паметника на българските опълченци в столицата на България ?
633
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ф.С.Б.:Фактът, че ти наричаш издигнатите в знак на признателност от българите храмове, черкви паметници - руски, е показателно за дълбочината на генното увреждане на русофилската ти същност. Това е и десетилетия наред цел на политиката на комунистическите престъпници - да осеят цяла България с руски паметници за щяло и нещяло, за да констатираш един ден ти, че в същност си се родил на руска територия.
632
12
 
14
 
! Отговори
Леле,лелеее, преди 6 години
Тук е пълно с компетентникоментари на некомпетентни екземпляри.Общата картинка тук,създава ясна представа,колко невежи,злобни и оскърбително примитивни русоФОБИ и българоФОБИ са пръкнали в сайта.ВИЖТЕ СИ ДУХОВНАТА НИЩЕТА.ВИЖТЕ СИ СОРОСКАТА ПРОСТОТА,ВИЖТЕ СИ МИЗЕРИЯТА В УМА И ДЖОБА. ПОГЛЕДНЕТЕ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО. ЗАГУБИЛИ СТЕ ЧОВЕШКИ ОБРАЗ,НО ГРОБАРИТЕ ЧОВЕШКИ ОБРАЗ НЯМАТ.
631
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на тези български политици имали доблестта да почетат загиналите за Освобождението на България войни от всички националности поименно !Никой не трябва да бъде забравен и никой не трябва да бъде дискриминиран !
630
0
 
7
 
! Отговори
ооом преди 6 години
До Ф.С.В. 655Има и духовна сила, глупчо. Това не са пехливани, а духовници.